Pratite nas

Povijesnice

ZA DOM SPREMNI – SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

Objavljeno

na

UVOD

Simbolika Jasenovca ogleda se u ogromnom kamenom cvijetu i maloj neuglednoj spomen ploči poginulim HOS ovcima u Domovinskom ratu.

Ogroman kameni cvijet nije odraz namjere da se iskaže pijetet žrtvama logora, koji je u Jasenovcu osnovala vlast NDH, već je odraz zlorabe tih žrtava u formiranju javnog mnijenja protiv Hrvata, u falsificiranju povijesnih činjenica, umnažanju broja žrtava, njihov sastav i vrijeme trajanja logora, Simbolika je to specijalnog rata koji se vodi protiv republike Hrvatske. Upravo ovih dana izlaze u javnost dokumenti koji dokazuju da je logor zatvoren tek 1948 .godine. Roman LJeljak slovenski istraživač jugoslavenske UDBE i njenih zločina pronašao je dokument ,naredbu Josipa Broza Tita da se jasenovački logor zatvori 21.kolovoza 1848.godine. Što znači da se jasenovački logor koristio u vrijeme NDH u ratnom periodu od 1941 do 1945 godine, a FNRJ u vrijeme mira ,nakon završetka rata do 1948 godine ,što ima posebnu težinu. Zato i je Titova vlast preuveličavala brojke i falsificirala podatke ,da sakrije postojanje logora poslije rata, kako bi se Hrvatima nametala krivica, sindrom ustaštva, nacionalizma i šovinizma. Taj je sindrom potenciran od srpske strane kako bi imali opravdanje za svoju ekspanzionističku ,velikosrpsku politiku stvaranja nedosanjane i neostvarljive Velike Srbije. Nije im uspjelo sa 1. Jugoslavijom ,pa će pokušati sa ovom drugom.

Dakako da je i komunistička partija Jugoslavije zloupotrebljavala te žrtve u svrhu pokoravanja Hrvata kao opravdanje za poslijeratnu odmazdu nad njima ,masovne likvidacije, logore i progone. Hrvatske poslijeratne žrtve ,brojčano se stanje mijenja sa pronalaskom novih grobišta, pomno su i sistematski sakrivane. O njima se nije smjelo govoriti, i kada su pojedini egzekutori pod pritiskom grižnje savjesti dobivali napade ludila ( partizanska bolest) brzo ih se sklanjalo u posebne bolničke odjele, a bolničko osoblje pod prijetnjom smrću ,moralo je šutjeti.

Dok se hrvatski narod ušutkan strahom nije bunio na ogroman kameni cvijet, Srbi u Hrvatskoj, Jugonostalgičari ,bivši i sadaŠnji sljednici komunističke partije, razne lijevo-liberalne udruge i njihovi mediji,digli su veliku halabuku optužujući Hrvate za fašizaciju ,kada je postavljena spomen ploča poginulim mladim dragovoljcima HOS a ,a osobito pokliča Za dom spremni ,pod kojim su se borili.Ti i mnogi drugi mladi ljudi nisu bili Ustaše,već dragovoljci koji su išli braniti svoju zemlju ,svoj dom od velikosrpske agresije potpomognute sa JNA.

Zato su i digli uzbunu svi ti agresori,jugonostalgičari,sve njihove udruge i mediji ,angažirajući i inozemne udruge i pojedince slične provenijencije,jer im je zasmetalo odavanje počasti poginulima za samostalnu Republiku Hrvatsku,jer oni tu i takvu Hrvatsku nisu nikada željeli ,niti htjeli i najradije bi da je nema. A da nije bilo velikosrpske agresije ,ne bi bilo ni te spomen ploče,toga su i oni svjesni.

U toj situaciji premijer Andrej Plenković ,svjestan problema koji postoji odlučio je oformiti posebnu komisiju koja će razmotriti sa povijesnog,pravnog i naučnog aspekta sve simbole svih totalitarnih režima i konačno zakonski regulirati tu za Hrvatsku prijepornu tematiku.

Što o tome misli običan puk,vjerojatno ih ne zanima,osim ako se raspiše referendum,pa ja ovim napisom iznosim svoje mišljenje.Možda i dopre do relevantnih osoba.

ZA DOM SPREMNI

Ovaj je poklič stigmatiziran od strane Yugonostalgičara,Srba ,Yugokomunista i njihovih sljednka. No malo se zna da je to stari hrvatski pozdrav koji vuče korijen još iz sedmog stoljeća n.e.

Hrvati su još u 7.stoljeću kada su došli u ove sadašnje krajeve prihvatili kršćanstvo i pri tome sklopili ugovor sa Svetim Papom Agatonom da neće napadati i osvajati tuđe teritorije,već da će braniti svoj dom i svoja ognjišta.O tome piše i bizantinski car Konstantin VII Porforogenet u svom djelu“ O upravljanju carstvom“(De administrando imperio) .Ugovor je potvrđen „njihovim vlastitim rukama i čvrstim obećanjem i jamstvom u ime Svetog Petra Apostola.da neće nikada poći protiv neke strane zemlje i sa njom ratovati,nego će radije živjeti u miru sa svima koji su voljni jednako tako postupati ,i taj rat protiv zemlje ovih istih Hrvata i nametnuli im rat,tada će moćni Bog ratovati za Hrvate i zaštititi ih, a Petar ,Kristov učenik,dati će im pobjedu“ Povjesničar Stjepan Križin Sakač potvrđuje na temelju više izvora da su Hrvati sklopili taj ugovor sa Svetim Papom Agatonom 679. godine.

10.siječanj je spomendan na Svetog Papu Agatona ,a njegov ugovor hrvatski narod nije nikada prekršio. Uvijek mu je ostao časno vjeran. To je obećanje Papi Agatonu postalo dio hrvatskog identiteta.

Nikola Šubić Zrinski je 1566. godine u obrani Sigeta pred turskom najezdom,nakon dugotrajne opsade krenuo u posljednji juriš sa pokličem „Za dom sad u boj“ i zadao Turcima velike gubitke.Taj je događaj opisan u operi Nikola Šubić Zrinski ,Ivana Zajca i poznatoj ariji „ u boj ,u boj“

Ban Josip Jelačić koristio je sličan poklić za motivaciju svojih vojnika i naroda kada su išli u bitku ,u boj. Ban bi uzviknuo „Za dom“ a vojska bi odgovarala „spremni umrijeti“

Da bi ustaše po proglašenju NDH na stari pozdrav „Za dom „pridodali „Za Poglavnika spremni“ pa je nastao novi poklič“Za Poglavnika i dom-spremni“

Za dom spremni“ bio je i poklič sa kojim su hrvatski dragovoljci HOSa krenuli u obranu svoje domovine Republike Hrvatske od velikosrpske agresije potpomognute sa JNA.

Kako se neprestano potvrđivalo kroz povijest Hrvati nisu imali pretenzija prema svojim susjedima Mađarima,Talijanima,Slovencima,Srbima,dok se za svih njih to ne može reći ,dapače.

Mađari su svojatali Slavoniju i Baranju. Talijani Jadransku obalu,oni i danas tvrde da su Istra i Dalmacija njihove ,a mi da smo samo podstanari na tom prostoru. Slovenci svojataju dio naše obale u Savudrijskoj vali ili Piranskom zaljevu. A o velikosrpskim pretenzijama da se i ne govori. Granica na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag opće je poznata kao granična želja Velikosrba. Srbi u svojim mitovima o Velikoj Srbiji idu tako daleko da Hrvatima negiraju i pravo postojanja kao naroda,već tvrde da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi.

Hrvati su za razliku od svojih susjeda vezani za svoj prostor,svoja ognjišta i svoj dom . Za taj prostor ,za taj dom spremni su umrijeti. Dakako da takav ideal osvajačima djeluje demotivirajuće ,pa ga žele obrzvrijediti i proglašavaju ga zločinačkim da bi opravdali svoja osvajanja.

Stoga je velikosrpski ,šovinistički i nacionalistički cilj bio širenje na prostore drugih naroda u susjedstvu još od Načertanija Ilije Garašanina 1844 ,pa do Memoranduma SANU 1 i 2 i zato im je trebap program i ljudstvo koje će ostvariti taj cilj. To ljudstvo bili su četnički odredi koji su osnovani 1903 godine i sudjelovali su najprije u međusrpskim obračunima za vlast,a kasnije se povezali sa organizacijom „crna ruka“članovi koje su izvršili atentat na Prestolonasljednika u Sarajevu 1914 godine i neposredno bili povod za 1,svjetski rat.

Nakon 1.svjetskog rata 1924 godine osniva se „udruženje srpskih četnika za Kralja i otadžbinu“.

Vođa tih četnika Puniša Račić je 20.lipnja 1928.godine sa govornice jugoslavenskog Parlamenta pištoljem pucao po hrvatskim zastupnicima . Pri čemu je ubio Đuru Basaričeka,Pavla Radića i teško ranio Stjepana Radića koji je preminuo od posljedica atentata u bolnici u Zagrebu.

Atentat na hrvatske poslanike u Beogradu izazvao je masovne prosvjede diljem Hrvatske,pri čemu su srpski žandari ubili trojicu,ranili 60, a uhitili 120 prosvjednika.Diktatura ,ubistva poslanika ,položaj Hrvata u toj i takvoj Državi izazvivalo je veliko nezadovoljstvo hrvatskog naroda.

Kao odgovor na tiraniju i velikosrpsku diktaturu Kralja Aleksandra, nastali su ustaški odredi. Ustaša znači ustanik ,onaj koji je ustao -dignuo se ,protiv velikosrpske tiranije i diktature. Najprije su djelovali brojni odredi i proustaške organizacije da bi ih Slavko Kvaternik ujedinio i 10.travnja 1941 .proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku. 15.travnja 1941 .iz Italije pridružio se Ante Pavelić sa svojim odredima koje je tamo osnovao i preuzeo vlast Nove države.

O NDH napisano je i preuveličanoi mnogo toga. Činjenica je da je NDH ratovala na strani Hitlerovske koalicije i da je skupa sa njma izgubila rat. Činjenica je da je HDH uvela rasne i antisemitske zakone,da su osnovani logori i da su počinjeni zločini u ratno vrijeme od 1941 do 1945 koliko je kao država postojala. Danas nitko ne negira karakter NDH kao države ni zločine koji su počinjeni. Dr Franjo Tuđman rekap je da je NDH bila izrazstoljetne težnje Hrvata za neovisnom državom i obranom od velikosrpstva,samo što je vodstvo izabralo pogrešnu stranu u ratnom vihoru.

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

Sam poklič bio je moto jugoslavenskih partizana ,koji je prihvaćen kao zvanični i službeni slogan NORa i poslijeratne Jugoslavije. Uz taj se poklič i crvenu zvijezdu kao amblem ratovalo na strani pobjednika u 2.svjetskom ratu. Međutim nakon završetka ratnih operacija i poraza NDH slijedi odmazda od strane pobjednika . Tada su pod znakom crvene zvijezde i pod pokličem „Smrt Fašizmu, sloboda narodu „ počinjeni brojni progoni ,masovne likvidacije,otvaraju se logori i to sve u poslijeratno vrijeme bez suda i bez presuda. Iza toga pokliča i crvene zvijezde ostale su brojne zazidane jame ispunjene tisućama ljudi,brojna grobišta,a osobito su na meti vjernici i svećenici. Jer crvena zvijezda nije priznavala vjeru i Crkvu kao instituciju vjernika. Crvena zvijezda postala je nova vjera,novi Bog,otac i duhovnik, hrana i inspiracija novopečenih komunista. U ime te nove vjere bilo je dozvoljeno proganjati ,mučiti i ubijati sve koji u nju nisu vjerovali. Moderna inkvizicija 20 tog stoljeća.

Pod crvenom zvijezdom zvjerski su mučeni i ubijani pripadnici vjerskih zajednica, oko 600 katoličkih svećenika je likvidirano. Među njima je meni blizak primjer ubistvo mladog svećenika Bl. Miroslava Bulešića kojega su iz čiste mržnje zaklali na pragu crkve u Istarkom mjestu Lanišću 24.kolovoza 1947 godine.pri proslavi dodjele Sv.Potvrde krizmanicima,lokalni omladinci.

Hrvate se stigmatizira kao fašiste, ustaše, usađuje se krivnja od strane nove komunističke vlasti. Postaju lovina novoosnovane UDBE zadužene za očuvanje komunističkog poretka. Otvaraju se logori za nepodobne ; Goli otok,Lepoglava, Stara Gradiška i mnogi drugi,a svi neistomišljenici postaju meta sveprisutne UDBE u zemlji i inozemstvu.

U Domovinskom ratu pod tom istom crvenom zvijezdom JNA i Srbočetnici počinili su grozne masovne zločine od Borova Sela,Ćelija ,Kusonjama do Vukovara ,Ovčare i Škabrnje.

Potomci tih Yugoudbaša,Yugonostalgičara i Yugokomunista preobučenih u gorljive antifašiste nikako ne žele priznati ,ni suočiti se sa zločinima svojih očeva ,djedova bliže i daljnje rodbine,ne žele priznati zločinački karakter komunističkog režima bivše Jugoslavije. Po onoj napad je najbolja obrana,hrvatski se narod optužuje za fašizacijui time skreće fokus javnosti sa svojih zločina.

Svi oni odbijaju i sam spomen riječi LUSTRACIJA ,koja je provedena u svim postkomunističkim zemljama EU,osim novonastalim sa područja bivše Jugoslavije. Lustracijom bi izgubili sve poluge utjecaja na vlast,pozicije i materjalno bogatstvo koje su na kriminalan način sa pozicija moći stekli.

A da uopće ne spominjem eventualnu ispriku hrvatskom narodu za počinjene poslijeratne zločine i one počinjene u 50 godina vladavine.

ZAKLJUČAK

Na osnovu svega navedenog i neposrednih saznanja vidljivo je da su oba državna uređenja i NDH I JUGOSLAVIJA bila zločinačka. NDH sa desne strane političkog spektra ,a Jugoslavija sa lijeve strane.Desni i lijevi totalitarizam. Mada to komunistički sljednici ne žele ni čuti,več su se pretvorili u „antifašiste“ činjenice ih demantiraju.

Stalni specijalni medijski i propagandni rat koji protiv Hrvatske vode ostaci i nasljednici struktura iz ex Jugoslavije ne dopušta razvoj demokracije u Hrvatskoj,ne dopušta da se Hrvatska dalje razvija kao slobodna ,demokratska i gospodarski jaka.

Kako samostalnu Hrvatsku nikada nisu htjeli ,devastirali su je gospodarski,korupcijom i kriminalnom pretvorbom okrivljujući za to novu hrvatsku vlast. A ustvari dok su mnogi branitelji ginuli po ratištima diljem Hrvatske ,svi ti pripadnici starih struktura i njihovi potomci uvukli su se u sve segmente vlasti . Lošim gospodarenjem ,privatnim bogaćenjem hoće dokazati da nakon sjajne pobjede u ratu Hrvati nisu sposobni upravljati uspješno svojom državom

Osobito je glasna Srpska nacionalna manjina, kojoj su po svim demokratskim uzusima i zakonom o nacionalnim manjinama zagarantirana sva manjinska prava ,instruirana iz Srbije ,stalno podriva i napada same temelje Republike Hrvatske. Neprestanom hinjenom ugroženosti ustvari neprestano radi po Memorandumu SANU 2,ne bi li ishodila da bude ne manjina ,nego konstitutivan narod i kao takav sa pravom samoopredjeljenja ,sa krajnjim ciljem priključenja Srbiji i ostvarenja projekta Velike Srbije.

Slično se ponaša i Talijanska nacionalna manjina ,koja nije tako brojna pa u suradnji sa IDSom,traži regionalnu samostalnost, Istra Regija ,ali uz argumentaciju financijske neovisnosti od Zagreba.Poznate su provokacije sa Istarskom putovnicom,Istarskim novčanicama,Istarskom zastavom ,grbom i zemljovidom.

Objektivno sagledavajući teško će biti donijeti zakonsko rješenje koje će zadovoljiti suprostavljene strane . Previše je prijepora, previše otpora ,jer za počinjene komunističke zločine nitko nije odgovarao i žrtve nisu dobile ni grob ni obilježje ,ni dužni pijetet.

Analizirajući same riječi i njihovo značenje u samom pokliču „ Smrt fašizmu, sloboda narodu “,samo zazivanje bilo čije smrti izaziva jezu i izražava zločinačku namjeru,a slobodu nije donio svom narodu nego samo jednom djelu naroda .

„Za dom -spremni“ nema zločinačke namjere,već želju da se ide braniti svoj dom i za njegovu obranu čak i život dati , pa prema svom životnom opredjeljenju uvijek ću radije braniti svoje i svoj dom,nego bilo kome željeti smrt, O životu i smrti ima tko odlučuje!

Lili Benčik

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. listopada 1991. – Konvoj liječnika bez granica

Objavljeno

na

Objavio

Konvoj humanitarne organizacije „Liječnici bez granica“ tek je 19. listopada 1991. napokon propušten u opkoljeni Vukovar.

Jedan od pokušaja ulaska 11. listopada zaustavljen je zato što je u kolima Hitne pomoći navodno pronađena ručna bomba.

U međuvremenu, 13. listopada zadnji veliki pokušaj proboja prema Vukovaru nije uspio, a hrvatske snage zaustavljene su, uz velike gubitke, na ulasku u Marince.

Unatoč svemu Europska zajednica zatražila je prekid operacija JNA kako bi humanitarni konvoj ušao u grad.

Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući, „Liječnici bez granica“ izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika. No s druge strane ulazak konvoja u Vukovar srpske postrojbe zapravo su iskoristile da poprave i učvrste napadačke položaje, piše HRT

Kada je 19. listopada konvoj oko 11 sati krenuo prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, započela je pucnjava te je  kolona zaustavljena. Do 15 sati konvoj s ranjenicima još uvijek je bio u Bogdanovcima, a napadi teškog topništva JNA na Nuštar nisu prestajali.

Konvoj je stoga nastavio put prema Srbiji, ali je jedan  kamion naletio na minu pri čemu su ranjene dvije medicinske sestre iz Švicarke i Luksemburga.

Konvoj je ipak nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj stigao u sigurne ruke. Zbog svih opasnosti kojima su bili izloženi medicinski djelatnici i ranjenici, odustalo se od daljnjih pokretanja humanitarnih akcija izvlačenja ranjenika.

Mali dio ranjenika nekako je ipak uspio naći put do slobode izvlačeći se početkom studenog. No najveći dio pacijenata vukovarske bolnice, naočigled europskih promatrača, po okupaciji odveden je na Ovčaru i likvidiran, što će ostati upamćeno kao najprimitivniji oblik neljudskosti velikosrpskog agresora.

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

19. listopada 1991. – Bitka za Novi Farkašić

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine odigrala se konačna bitka za Novi Farkašić, malo mjesto na desnoj obali Kupe.

Novi Farkašić, selo na lijevoj strani rijeke Kupe, potkraj listopada 1991. bilo je poprište velike bitke kombinirane tenkovsko-pješačke postrojbe agresorske JNA te pobunjenih Srba s malobrojnim gardistima Prve satnije 2. brigade ZNG-a, legendarnih Crnih mambi.

Sudeći prema zapovijedima JNA, konačni cilj napadača bio je prodor preko Kupe i spajanje s postrojbama JNA kod Velike Gorice, ne bi li u predviđenim deblokadama vojarni JNA bili izravna prijetnja gradu Zagrebu. No u Novi Farkašić samo nekoliko dana prije stiglo je 20-ak pripadnika Crnih mambi koji su brzo uočili njegovu stratešku važnost kao jedinog pravca kojim se agresorska vojska morala kretati, piše HRT

Uz pomoć nekoliko domaćih branitelja pripremili su kružnu obranu, iskopali rovove na rubovima sela koje su osigurali protutenkovskim minama. 18. listopada, nakon zračnog i topničkog bombardiranja, slijedio je kombinirani tenkovsko-pješački napad mnogo nadmoćnijeg neprijatelja iz dva smjera, Vratečkog i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio je potpunim porazom agresora kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen velik broj pješaka.

Nakon ostvarene pobjede, branitelji su izvidjeli rezervni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad. Ustanovili su da unatoč tome što je dodatno ojačan ljudstvom i tehnikom, zbog velikih gubitaka u redovima protivnika vlada rasulo i zbunjenost.

Stoga su rano izjutra, 19. listopada 1991. izveli iznenađujući napad koji je nadmoćnog neprijatelja demoralizirao i natjerao u panično povlačenje. Ojačana satnija Crnih mambi krenula je u progon te nekoliko dana poslije doprla skroz do Glinske poljane gdje se neprijatelj napokon uspio reorganizirati.

Sam uspjeh motivirao je zapovjedništvo u Sisku za daljnje protunapade i oslobađanje niza okolnih sela. Pobjeda Davida nad Golijatom kod Novog Farkašića omogućila je prvo oslobađanje okupiranog teritorija Hrvatske 1991. godine i stoga se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko moslavačke županije.

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

facebook komentari

Nastavi čitati