Pratite nas

Hrvatska

Domagoj Milošević: Vlada neprekidno manipulira brojkama i koristi metodologiju koja im odgovara

Objavljeno

na

ivan domagoj miloševićHDZ-ov saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević optužio je aktualnu Vladu da manipulira brojkama te da se koristi raznim metodologijama, ovisno o tome koja im je za što bolja.

“Dugoročni razvoj za ovu Vladu znači da će to biti tek za nekoliko desetljeća. Stabilnosti nema, svakih šest mjeseci mijenjaju ekonomsku politiku. Nakon ove tri godine, Vlada je izgubila svaku vjerodostojnost”, istakno je Milošević gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije.

Kritizirao je i kako nismo dovoljno iskoristili članstvo u EU. “Maras je najavio prije desteak dana ‘da Vlada prije nije nešto radila pa će se sad baviti građanima i gospodarstvom’. Treba vidjeti što su stvarno učinili u europskim integracijama i što smo iskoristili. Ova Vlada manipulira brojkama kad se radi o deficitu”, istaknuo je Milošević.

Manipulacija brojkama

“Vlada neprekidno manipulira brojkama i koristi metodologiju koja im odgovara. Europski standard koriste kad pričamo o izvozu jer prema njemu, on je bio 10 posto, no stvarno raste 2, 3 posto. Kad im ne odgovara EU metodologija, na primjer kod obračuna deficita, tada koriste nacionalnu metodologiju”, rekao je Milošević te je dodao: “Grčka nam je ovih dana puna usta, i oni su lagali i manipulirali i vidimo gdje ih je to dovelo. Treba se suočiti s tim problemom, a ne da se laže.”

“Svatko želi zaustaviti propadanje zemlje. No on će biti zanemariv, ako će ga i biti. Napuštaju nas mladi i obrazvani koji trebaju pokrenuti zemlju. S druge strane, imamo potpuno pogrešnu ekonomsku politiku. Suštinski ova Vlada nije provela nijednu reformu.”

Komentirao je i moguće rješenje da se kreditna zaduženja pretvore u državne obveznice što bi do 5 posto smanjilo vanjski dug. “Svi bismo željeli da dug bude u manjoj kamati. Objektivno, kreditni rejting nam je u smeću. Lošiji je nego prije 4 godine. No, moguće je da su manje kamate. Prije godinu dana smo mogli imati puno manju kamatu, nakon ulaska u EU. Ako se usporedimo s Grčkom, Slovačkom, Mađarskom – tamo građani imaju manju kamatu. Znači moguće je”, rekao je Milošević.

Osvrnuo se i na nadolazeću kampanju za parlamentarne izbore te komentirao SDP-ovo angažiranje stranog konzultanta kako bi im pomogao osmisliti kampanju. “On im ne može i neće ništa pomoći. Svi vidimo nerad i sve što je krivo i što se propustilo učiniti. Jučer smo čuli kako se Vlada stalno vraća u prošlost. Zato građani neće nasjesti na prazne priče”, kazao je Milošević te naglasio kako i HDZ ima savjetnike.

“Premijer ima viška vremena pa čita knjige”

“HDZ-ov program postoji i da, razrađujemo pojedine mjere s njemačkim savjetnicima, s najozbiljnijim ekonomskim institutom u Munchenu. Plaćamo te konzultantske usluge, no to nisu veliki novci. Naša zaklada se time bavi. Oni su savjetovali preko 80 država kako provesti reforme. A SDP plaća konzultanta iz državnog proračuna”, istaknuo je Milošević.

‘Slučaj franak će ostaviti kao kostur za novu Vladu’

Milošević je komentirao i slučaj franak. “Hrvatska nema financijskih kapaciteta za rješavanje franka i valutne klauzule. Trebamo rješenje, no Vlada i to hoće ostaviti kao kostur za iduću vladu”, naglasio je Milošević.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati