Domagoj Milošević: Vlada neprekidno manipulira brojkama i koristi metodologiju koja im odgovara

0

ivan domagoj miloševićHDZ-ov saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević optužio je aktualnu Vladu da manipulira brojkama te da se koristi raznim metodologijama, ovisno o tome koja im je za što bolja.

“Dugoročni razvoj za ovu Vladu znači da će to biti tek za nekoliko desetljeća. Stabilnosti nema, svakih šest mjeseci mijenjaju ekonomsku politiku. Nakon ove tri godine, Vlada je izgubila svaku vjerodostojnost”, istakno je Milošević gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije.

Kritizirao je i kako nismo dovoljno iskoristili članstvo u EU. “Maras je najavio prije desteak dana ‘da Vlada prije nije nešto radila pa će se sad baviti građanima i gospodarstvom’. Treba vidjeti što su stvarno učinili u europskim integracijama i što smo iskoristili. Ova Vlada manipulira brojkama kad se radi o deficitu”, istaknuo je Milošević.

Manipulacija brojkama

“Vlada neprekidno manipulira brojkama i koristi metodologiju koja im odgovara. Europski standard koriste kad pričamo o izvozu jer prema njemu, on je bio 10 posto, no stvarno raste 2, 3 posto. Kad im ne odgovara EU metodologija, na primjer kod obračuna deficita, tada koriste nacionalnu metodologiju”, rekao je Milošević te je dodao: “Grčka nam je ovih dana puna usta, i oni su lagali i manipulirali i vidimo gdje ih je to dovelo. Treba se suočiti s tim problemom, a ne da se laže.”

“Svatko želi zaustaviti propadanje zemlje. No on će biti zanemariv, ako će ga i biti. Napuštaju nas mladi i obrazvani koji trebaju pokrenuti zemlju. S druge strane, imamo potpuno pogrešnu ekonomsku politiku. Suštinski ova Vlada nije provela nijednu reformu.”

Komentirao je i moguće rješenje da se kreditna zaduženja pretvore u državne obveznice što bi do 5 posto smanjilo vanjski dug. “Svi bismo željeli da dug bude u manjoj kamati. Objektivno, kreditni rejting nam je u smeću. Lošiji je nego prije 4 godine. No, moguće je da su manje kamate. Prije godinu dana smo mogli imati puno manju kamatu, nakon ulaska u EU. Ako se usporedimo s Grčkom, Slovačkom, Mađarskom – tamo građani imaju manju kamatu. Znači moguće je”, rekao je Milošević.

Osvrnuo se i na nadolazeću kampanju za parlamentarne izbore te komentirao SDP-ovo angažiranje stranog konzultanta kako bi im pomogao osmisliti kampanju. “On im ne može i neće ništa pomoći. Svi vidimo nerad i sve što je krivo i što se propustilo učiniti. Jučer smo čuli kako se Vlada stalno vraća u prošlost. Zato građani neće nasjesti na prazne priče”, kazao je Milošević te naglasio kako i HDZ ima savjetnike.

“Premijer ima viška vremena pa čita knjige”

“HDZ-ov program postoji i da, razrađujemo pojedine mjere s njemačkim savjetnicima, s najozbiljnijim ekonomskim institutom u Munchenu. Plaćamo te konzultantske usluge, no to nisu veliki novci. Naša zaklada se time bavi. Oni su savjetovali preko 80 država kako provesti reforme. A SDP plaća konzultanta iz državnog proračuna”, istaknuo je Milošević.

‘Slučaj franak će ostaviti kao kostur za novu Vladu’

Milošević je komentirao i slučaj franak. “Hrvatska nema financijskih kapaciteta za rješavanje franka i valutne klauzule. Trebamo rješenje, no Vlada i to hoće ostaviti kao kostur za iduću vladu”, naglasio je Milošević.

facebook komentari