Domazet Lošo: Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, RS i CG izbije na Jadran što nije mogao ni SSSR za vrijeme Hladnoga rata

1

Danas počinje zajednička vojna vježba srpskih i ruskih specijalaca

Riječ je o najvećoj međunarodnoj vježbi koja je ikada organizirana u Srbiji

srem-2014

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga nazvana “Srijem-2014″, započinje sutra svoju vojnu vježbu – kompletnu združenu akciju s desantima i bojevim gađanjima. Značenje te rusko-srpske vježbe za narod.hr je komentirao geostrateg admiral Davor Domazet Lošo.

“Kao sljedbenik Sovjetskog saveza Rusija ima polje utjecaja, a to je izlazak na topla mora, prije svega na Sredozemlje. U ovakvoj geopolitičkoj slici svijeta, kada su SAD dobrano zaglavile na drugim vratima Euroazije od Afganistana i Iraka do Sirije, Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore izbije na Jadran što nije mogao ni Sovjetski Savez za vrijeme Hladnoga rata”, rekao je Domazet Lošo.

Preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, Rusija izbija jednim krakom u središte Sredozemlja, što znači da bi tada Europa bila potpuno obuhvaćena ruskim “klještima”, nakon što je drugim krakom, Rusija je već došla strateškim snagama preko Arktika i obuhvatila Europu sa sjevera te jednom nogom kročila u predvorje SAD-a, kazao je Domazet.

U prilog Rusima ide i što su obnovili svoj potencijal strateškog naoružanja, stvorili zapovjedništvo strateških snaga za Arktik te upravo prošli tjedan obznanili da su razvili tenk – oklopno oružje za djelovanje u krajnje ekstremnim hladnim uvjetima, a za to imaju i osposobljene snage, navodi Domazet.

U tom kontekstu treba gledati svrhu ove zajedničke vježbe koja se prvi put održava na području europskog ozemlja, istaknuo je Domazet te dodaje kako je ona više geopolitička poruka nego neka vojna prijetnja. “No poruke ponekad više znače u geopolitici, nego što i sama uporaba vojne sile”, istaknuo je.

Domazet je pojasnio kako je Rusija, odnosno politika predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimirevića Putina jasno izvela Rusiju na svjetsku geopolitičku pozornicu kao velesilu, a iza toga stoji nuklearni potencijali i činjenica da je Rusija svemirska velesila i energetska super velesila.

Vezba-Srem-2014Rusija kao zemlja s najvećom površinom i najvećim izvorima ne samo energenata, već i obojenih metala, pa i zlata – ima potencijale kakve nema niti jedna zemlja na svijetu, napomenuo je Domazet.

Ističući u planu vježbe da će “Srijem 2014″ imati antiteroristički karakter, Rusi poručuju Amerikancima, čija je strategija postupanja u tome da će se baviti svugdje i svagdje protiv terorizma, ako si vi uzimate to za pravo, onda se i Rusija jednako tako, u svom geopolitičkom i vojnom nastupanju, ima pravo boriti protiv terorizma – kako to vi radite s prijateljima i koalicijima, onda to tako radimo i mi, pojasnio je.

Domazet smatra kako bi se Hrvatska u ovoj situaciji trebala “dignuti na sve četiri noge”.

Predsjednik Josipović je tu najodgovorniji, smatra Domazet te ističe da Josipović kao predsjednik države za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ima i ovlasti i ustavnu obvezu. Dodaje kako Josipović treba jasno definirati što će Hrvatska tu učiniti.

Hrvatska je prva članica NATO-a koja graniči sa Srbijom i prva će se naći na tom udaru, napomenuo je dodavši kako treba žurno i odmah odbaciti britansko pokroviteljstvo i odustati od pogubne politike koja je oličena izričajima Zapadni Balkan, Jugosfera, zemlje regije i ovih prostora, što su simboli za Jugoslaviju.

Hrvatsku unutarnju agresiju provode Jugoslaveni i sljedbenici jugoslavenštine, istaknuo je.

“Potreban je potpuni zaokret hrvatske politike koji se neće dogoditi u ova dva mjeseca, ali bi se moglo dogoditi nakon dva mjeseca kada na Pantovčak zasjedne novi predsjednik ili predsjednica koji će itekako uvažavati ova nova geopolitička preslagivanja koja se događaju u ovom trenutku i to ne samo na europskom ozemlju”, zaključio je Domazet.

Pripreme za najveću rusko-srpsku vojnu vježbu počele su prošle nedjelje slijetanjem ruskog kontigenta na vojni aerodrom Batajnica. Generalna proba vježbe je danas, a kompletna združena akcija sa desantima i bojevim gađanjima trebala bi se održati u petak 14. studenog.

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga  nazvana je “SRIJEM-2014″. Vježba traje ukupno dva tjedna, a u pitanju je najveći desant opreme i ljudstva ruske vojske na ovim prostorima poslije inicijative kopnenog zauzimanja prištinskog aerodroma Slatina 1999.

Po planu vježbe , koja je ugovorena mnogo prije posljednjih prijepora između Srbije i Rusije glede isporuke plina, sve će se održati na poligonu Vojske Srbije Nikinci.

Vježbe će imati antiteroristički karakter.

Sa ruske strane sudjeluju desantno-padobranske jedinice sa sjedištem u gradu Tula, koje su dio 106. gardijske zračno-desantne divizije. Vojsku Srbije će u kopnenom dijelu predstavljati pripadnici tri borbene bojne Specijalne brigade.

narod.hr/kamenjar.com

facebook komentari

 • srka

  Smatram da je to velika i kobna greska, dopustiti ruskoj vojsci da kroci na ovaj dio Balkana!

  Zato ove pro-cetnicke vojne vjezbe treba sasjeci svim normalnim sredstvima, i to na samom
  pocetku jer u suprotnom ce vam Srbija biti na 50 km od Zagreba i EU.

  Takav „horor“ scenarij nadam se da nitko normalan ne podrzava jer cetnicima nazalost padaju na um svatkih par decenija iracionalne ideje…, kao npr razmjestanje ruskih raketa na teritorij tzv. RS (genocidni dio BiH),..eto kao da bi tako ucvrstili svoj nekakav svoj teritorij nastao na masovnim pljackama, silovanjima, ubojstima te genocidu!!!

  Treba pod svaku cijenu sprijeciti politicki razdor izmedju RH i BiH i pripajanje tzv. RS Srbiji.

  I na kraju jaka i jedinstvena granica ( stari granicari) sa zapada… to je dobro i za vase
  susjede Srbe (u Srbiji),…postojace ravnoteza i uzajamni respekt bez tenzija na
  tudji teritorij…jer u tom djelu Europe nazalost…samo sila silu raspoznaje!

  Proriteti su jako bitni…s`dugorocnog gledista.

  by Srka®