Pratite nas

Komentar

Domazet Lošo: Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, RS i CG izbije na Jadran što nije mogao ni SSSR za vrijeme Hladnoga rata

Objavljeno

na

Danas počinje zajednička vojna vježba srpskih i ruskih specijalaca

Riječ je o najvećoj međunarodnoj vježbi koja je ikada organizirana u Srbiji

srem-2014

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga nazvana “Srijem-2014″, započinje sutra svoju vojnu vježbu – kompletnu združenu akciju s desantima i bojevim gađanjima. Značenje te rusko-srpske vježbe za narod.hr je komentirao geostrateg admiral Davor Domazet Lošo.

“Kao sljedbenik Sovjetskog saveza Rusija ima polje utjecaja, a to je izlazak na topla mora, prije svega na Sredozemlje. U ovakvoj geopolitičkoj slici svijeta, kada su SAD dobrano zaglavile na drugim vratima Euroazije od Afganistana i Iraka do Sirije, Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore izbije na Jadran što nije mogao ni Sovjetski Savez za vrijeme Hladnoga rata”, rekao je Domazet Lošo.

Preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, Rusija izbija jednim krakom u središte Sredozemlja, što znači da bi tada Europa bila potpuno obuhvaćena ruskim “klještima”, nakon što je drugim krakom, Rusija je već došla strateškim snagama preko Arktika i obuhvatila Europu sa sjevera te jednom nogom kročila u predvorje SAD-a, kazao je Domazet.

U prilog Rusima ide i što su obnovili svoj potencijal strateškog naoružanja, stvorili zapovjedništvo strateških snaga za Arktik te upravo prošli tjedan obznanili da su razvili tenk – oklopno oružje za djelovanje u krajnje ekstremnim hladnim uvjetima, a za to imaju i osposobljene snage, navodi Domazet.

U tom kontekstu treba gledati svrhu ove zajedničke vježbe koja se prvi put održava na području europskog ozemlja, istaknuo je Domazet te dodaje kako je ona više geopolitička poruka nego neka vojna prijetnja. “No poruke ponekad više znače u geopolitici, nego što i sama uporaba vojne sile”, istaknuo je.

Domazet je pojasnio kako je Rusija, odnosno politika predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimirevića Putina jasno izvela Rusiju na svjetsku geopolitičku pozornicu kao velesilu, a iza toga stoji nuklearni potencijali i činjenica da je Rusija svemirska velesila i energetska super velesila.

Vezba-Srem-2014Rusija kao zemlja s najvećom površinom i najvećim izvorima ne samo energenata, već i obojenih metala, pa i zlata – ima potencijale kakve nema niti jedna zemlja na svijetu, napomenuo je Domazet.

Ističući u planu vježbe da će “Srijem 2014″ imati antiteroristički karakter, Rusi poručuju Amerikancima, čija je strategija postupanja u tome da će se baviti svugdje i svagdje protiv terorizma, ako si vi uzimate to za pravo, onda se i Rusija jednako tako, u svom geopolitičkom i vojnom nastupanju, ima pravo boriti protiv terorizma – kako to vi radite s prijateljima i koalicijima, onda to tako radimo i mi, pojasnio je.

Domazet smatra kako bi se Hrvatska u ovoj situaciji trebala “dignuti na sve četiri noge”.

Predsjednik Josipović je tu najodgovorniji, smatra Domazet te ističe da Josipović kao predsjednik države za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ima i ovlasti i ustavnu obvezu. Dodaje kako Josipović treba jasno definirati što će Hrvatska tu učiniti.

Hrvatska je prva članica NATO-a koja graniči sa Srbijom i prva će se naći na tom udaru, napomenuo je dodavši kako treba žurno i odmah odbaciti britansko pokroviteljstvo i odustati od pogubne politike koja je oličena izričajima Zapadni Balkan, Jugosfera, zemlje regije i ovih prostora, što su simboli za Jugoslaviju.

Hrvatsku unutarnju agresiju provode Jugoslaveni i sljedbenici jugoslavenštine, istaknuo je.

“Potreban je potpuni zaokret hrvatske politike koji se neće dogoditi u ova dva mjeseca, ali bi se moglo dogoditi nakon dva mjeseca kada na Pantovčak zasjedne novi predsjednik ili predsjednica koji će itekako uvažavati ova nova geopolitička preslagivanja koja se događaju u ovom trenutku i to ne samo na europskom ozemlju”, zaključio je Domazet.

Pripreme za najveću rusko-srpsku vojnu vježbu počele su prošle nedjelje slijetanjem ruskog kontigenta na vojni aerodrom Batajnica. Generalna proba vježbe je danas, a kompletna združena akcija sa desantima i bojevim gađanjima trebala bi se održati u petak 14. studenog.

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga  nazvana je “SRIJEM-2014″. Vježba traje ukupno dva tjedna, a u pitanju je najveći desant opreme i ljudstva ruske vojske na ovim prostorima poslije inicijative kopnenog zauzimanja prištinskog aerodroma Slatina 1999.

Po planu vježbe , koja je ugovorena mnogo prije posljednjih prijepora između Srbije i Rusije glede isporuke plina, sve će se održati na poligonu Vojske Srbije Nikinci.

Vježbe će imati antiteroristički karakter.

Sa ruske strane sudjeluju desantno-padobranske jedinice sa sjedištem u gradu Tula, koje su dio 106. gardijske zračno-desantne divizije. Vojsku Srbije će u kopnenom dijelu predstavljati pripadnici tri borbene bojne Specijalne brigade.

narod.hr/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati