Domazet Lošo: smjena Jovića njihova je igra i dogovor kako bi imao opravdanje za tobože ga smijeniti

0

Geostrateg i geopolitičar admiral Davor Domazet Lošo komentirao je za narod.hr smjenu glavnog analitičara predsjednika Dejana Jovića, kojeg je predsjednik Josipović razriješio zbog njegove tvrdnje da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

“Mišljenja sam da je to upravo njegova igra, odnosno Jovićev dogovor s Josipovićem, tj. Josipovića s njim, da iziđe s tako jednom užasavajućom tezom, kako bi imao opravdanje za tobože ga smijeniti jer je to njegova najslabija karika za drugi mandat”, istakno je Domazet-Lošo.

“Prosuđujem da je to dogovor Jovića i Josipovića. Čovjek se ne može oteti dojmu da je tu riječ o dogovoru njih dvojice, da Jović s tim nebuloznim i radiklanim stavom iziđe kako bi Josipović imao opravdanje za njegovu smjenu te kako bi pokazao da je i on sada domoljub za Hrvatsku”, pojasnio je Domazet.

“To se u šahu zove iznuđeni potez. Nedvojbeno je da je Josipović shvatio da će izgubiti predsjedničke izbore”, smatra Domazet.

Osim Jovića tu su i drugi predsjednikovi savjetnici poput Budimira Lončara, Saše Perkovića, Zlatka Gareljića, i drugih, naveo je Domazat dodavši kako najeksponiraniji, Dejan Jović je i izravni eksponent britanske politike, koji je zastupao velikosrpske ideje, čak radikalnije nego što je svojevremeno zastupao Milošević “, kazao je Domazet ocijenivši kako bi ostali predsjednički kandidati Josipoviću to nedvojbeno stavljali na teret.

“Smjenom Jovića, Josipović želi pokazati kako će on voditi drugu politiku. Međutim to je za mene taktički potez, jedna velika obmana”, kazao je Domazet.

“Josipović ako pobjedi neće voditi nikakvu drukčiju politiku, jer će Jović i dalje biti njegov savjetnik iz sjene, a Josipović će biti još protuhrvatskiji”, zaključio je Domazet Lošo za narod.hr.

zdravko_tomac-1-of-1-3-580x384Također, Prof. dr. Zdravko Tomac za narod.hr je komentirao smjenu glavnog analitičara predsjednika Dejana Jovića,  kojeg je predsjednik Josipović razriješio zbog njegove tvrdnje da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

“Nema nikakve dvojbe da je  Jović cijelo vrijeme dok je bio na vrlo važnom mjestu kod predsjednika Josipovića bezbroj puta pokazao da ne vodi hrvatsku politiku nego velikosrpsku politiku”, kazao je Tomac te dodao: “Prema tome, za sve ovo što je radio Jović, nije odgovoran samo on, nego i predsjednik Ivo Josipović”.

“Dejan Jović bio je i moj student, on je profesor, i ja nemam ništa protiv da on izražava svoje stavove kao privatna osoba, ali kao jedan od glavnih savjetnika predsjednika države on jednostavno nije smio raditi to što je radio”, istaknuo je ocijenivši kako se radi o jednoj situaciji koja je bila vrlo opasna za Hrvatsku. “S druge strane je Jović na neki način i veza s britanskom politikom i on je više puta jasno izražavao i zastupao stavove koji su protiv hrvatskih prava”, rekao je Tomac.

“Gospodin Josipović, obzirom da ide sad u kampanju, najprije se ogradio od njegovog članka u kojem je on osporio čak i referendum o samostalnosti Hrvatske rekavši da je to bilo nedemokratski i da su se ljudi bojali glasovati za Jugoslaviju, a protiv Hrvatske. Međutim, kada je krenula kritika Jovića iz SDP-a, kad je to oštro osudio sin Ivice Račan,  javio se i Miroslav Tuđman s vrlo argumentiranom kritikom, Josipović nije imao izlaza osim da razriješi dužnosti Dejana Jovića”, pojasnio je Tomac ocijenivši kako je to napravio samo iz razloga da gubi poziciju te da ga više ne može braniti.

Pojasnio je kako će u svojoj knjizi “Crveni predsjednik” dokumentirano reći da je predsjednik Josipović bio taj koji je vodio protuhrvatsku politiku.

“Prihvaćao je velikosrpsku tezu o građanskom ratu, a prije no što je postao predsjednik ustvari se spremao da bude ključni čovjek u pomirbi na Balkanu, da provodi britansku politiku. Međutim, tu pomirbu nije tražio na istini, nego na priznavanje hrvatske krivnje – koje nema, i oslobađanju krivnje velikosrpske politike”, rekao je Tomac.

Istaknuo je kako je Hrvatsko nacionalno etičko sudište na prvoj sjednici u Vukovaru utvrdilo deset bitnih točaka na kojima se može reći da je  Josipović vodio veleizdajničku politiku i da je za to moralno odgovoran.

“Osobno mi je drago što je on sad morao priznati razrješujući Jovića da smo bili u pravu kad smo govorili da je nevjerojatno da predsjednik države drži u svom kabinetu kao ključnog čovjeka nekoga tko cijelo vrijeme vodi antihrvatsku politiku”, zaključio je Tomac za narod.hr.

Izvor: narod.hr/foto: FAH

>>Predizborni spin? Josipović smijenio Dejana Jovića

facebook komentari