Pratite nas

Domazet: Ubačeni militanti guraju zemlju u građanski rat

Objavljeno

na

Nedvojbeno je da situacija u Ukrajini eskalira. Hrvatski analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera RH Davor Domazet Lošo prije nekog je vremena predvidio da će se Ukrajina, ako se ovako nastavi, raspasti na dvije države. Domazeta smo upitali za komentar aktualne situacije.

[dropcap]D[/dropcap]omazet naglašava da se mora promatrati šira, geopolitička slika. Ili kako bi neki rekli – pozadina zbivanja. Objašnjava da se borba za prevlast u ovom stoljeću vodi od prvih vrata Euroazije, koja se prostiru od Hrvatske od Izraela pa dalje u dubinu. A jedna od ključnih točaka na tom prostoru je Ukrajina. Kada je Rusija bila slabija, Zapad predvođen SAD-om uspio je dovesti do Narančaste revolucije u najvećoj europskoj zemlji, što je izravno ugrozilo ruske strateške interese te imalo utjecaja i na Kinu. No, kada je Rusija ojačala, postupno je počela vraćati svoje interesno područje, a uostalom u Ukrajini živi čak devet milijuna Rusa. Najviše ih je na istoku Rusije i poluotoku Krimu. Domazet je mišljenja da se Zapad “zaigrao” procjenjujući situaciju, kao i u slučaju Sirije.

Očigledno su htjeli da se napravi nestabilnost u vrijeme Olimpijskih igara. Dio priče da se oslabi Rusija su i islamske terorističke skupine uoči igara. Ruska pažnja trebala se usmjeriti u drugom pravcu. Onda je krenulo unutar Ukrajine. Može se misliti što god hoće o njegovoj politici, ali Janukovič je legalno i legitimno izabran od naroda. Militantne skupine, koje ne kontrolira ni oporba, su ubačene samo u svrhu izazivanja totalnog nereda. Ukrajinu praktično guraju, kao i u Siriji, u građanski rat – kaže Domazet.

Naglašava kako je Ukrajina posebna po tom što ima četiri crkve – pravoslavnu ukrajinsku i pravoslavnu rusku, koje jedna drugu ne priznaju, grkokatoličku i rimokatoličku. “Prava” Ukrajina se proteže, naglašava, od Lviva na krajnjem zapadu, do Kijeva na Dnjepru, koji “siječe” zemlju na istočni i zapadni dio. Krim i područje istočno od Dnjepra, kaže, nisu “prava” Ukrajina i tamo se nalaze pretežito ruski rudnici.

ukraine-map

Ukrajina je mogla igrati dobru igru i u ruskom i zapadnom području interesa. Očigledno je da ova oporba ne razumije i ne želi razumjeti geopolitiku. Ako se ovo ne zaustavi, prijeti opasnost podjele Ukrajine na istočni dio i Krim te zapadni dio, mali prostor od Lviva sa zapadom, do Kijeva. To će sigurno imati utjecaj na ostala geostrateška područja oko Crnog mora. Ovo krajnje nasilje koje su izvele ubačene skupine, koje su koordinirane, izazivaju nasilje, pucaju na policiju, dovode do toga da se ne isključuje mogućnost da se uporabe oružane snage. Upravo je promijenjen i načelnik glavnog stožera, pa vjerojatno i između njih dolazi do podjela. Prijeti realna opasnost da se uporabi vojska, što ne bi bilo nikako dobro – naglašava naš sugovornik.

Domazet smatra da su sada moguća dva scenarija – ili će oporba sjesti s Janukovičem, distancirati se od militantnih skupina i pustiti ga da sredi situaciju prije novih pregovora, ili će militantne skupine izazvati dolazak vojske na ulice, što će dovesti do građanskog rata i konačno raspada zemlje. U takvom scenariju, kaže Domazet, najviše bi dobila Rusija. No, naglašava da takav scenarij treba izbjeći.

[box_dark]

Na stranici Strategic Culture Foundation, koja se bavi geopolitičkim, ekonomskim, sigurnosnim analizama, može se pročitati da iza ukrajinske oporbe stoje CIA i poslovni magnat George Soros, poznat po svojoj upletenosti u Domovinski rat. Soros je nakon rata kritizirao Franju Tuđmana i uspoređivao ga sa Slobodanom Miloševićem, dok je NATO prozivao zbog popustljivosti prema Hrvatskoj.

Wayne Madsen, novinar SCF-a i bivši američki mornarički časnik, vjeruje da su u ukrajinsku oporbu duboko ukorijenjeni ukrajinski neonacisti i ekstremni desničari. Njegov kolega Hannes Hofbauer piše kako je jednog od vođa oporbe Vitalia Klitschka na vlast dovela fondacija Konrad-Adenauer-Stiftung, jedan od sponzora Merkeličinog CDU-a.

[/box_dark]

ZoranStupar/dn

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati