Domazet: Ubačeni militanti guraju zemlju u građanski rat

  0

  Nedvojbeno je da situacija u Ukrajini eskalira. Hrvatski analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera RH Davor Domazet Lošo prije nekog je vremena predvidio da će se Ukrajina, ako se ovako nastavi, raspasti na dvije države. Domazeta smo upitali za komentar aktualne situacije.

  [dropcap]D[/dropcap]omazet naglašava da se mora promatrati šira, geopolitička slika. Ili kako bi neki rekli – pozadina zbivanja. Objašnjava da se borba za prevlast u ovom stoljeću vodi od prvih vrata Euroazije, koja se prostiru od Hrvatske od Izraela pa dalje u dubinu. A jedna od ključnih točaka na tom prostoru je Ukrajina. Kada je Rusija bila slabija, Zapad predvođen SAD-om uspio je dovesti do Narančaste revolucije u najvećoj europskoj zemlji, što je izravno ugrozilo ruske strateške interese te imalo utjecaja i na Kinu. No, kada je Rusija ojačala, postupno je počela vraćati svoje interesno područje, a uostalom u Ukrajini živi čak devet milijuna Rusa. Najviše ih je na istoku Rusije i poluotoku Krimu. Domazet je mišljenja da se Zapad “zaigrao” procjenjujući situaciju, kao i u slučaju Sirije.

  Očigledno su htjeli da se napravi nestabilnost u vrijeme Olimpijskih igara. Dio priče da se oslabi Rusija su i islamske terorističke skupine uoči igara. Ruska pažnja trebala se usmjeriti u drugom pravcu. Onda je krenulo unutar Ukrajine. Može se misliti što god hoće o njegovoj politici, ali Janukovič je legalno i legitimno izabran od naroda. Militantne skupine, koje ne kontrolira ni oporba, su ubačene samo u svrhu izazivanja totalnog nereda. Ukrajinu praktično guraju, kao i u Siriji, u građanski rat – kaže Domazet.

  Naglašava kako je Ukrajina posebna po tom što ima četiri crkve – pravoslavnu ukrajinsku i pravoslavnu rusku, koje jedna drugu ne priznaju, grkokatoličku i rimokatoličku. “Prava” Ukrajina se proteže, naglašava, od Lviva na krajnjem zapadu, do Kijeva na Dnjepru, koji “siječe” zemlju na istočni i zapadni dio. Krim i područje istočno od Dnjepra, kaže, nisu “prava” Ukrajina i tamo se nalaze pretežito ruski rudnici.

  ukraine-map

  Ukrajina je mogla igrati dobru igru i u ruskom i zapadnom području interesa. Očigledno je da ova oporba ne razumije i ne želi razumjeti geopolitiku. Ako se ovo ne zaustavi, prijeti opasnost podjele Ukrajine na istočni dio i Krim te zapadni dio, mali prostor od Lviva sa zapadom, do Kijeva. To će sigurno imati utjecaj na ostala geostrateška područja oko Crnog mora. Ovo krajnje nasilje koje su izvele ubačene skupine, koje su koordinirane, izazivaju nasilje, pucaju na policiju, dovode do toga da se ne isključuje mogućnost da se uporabe oružane snage. Upravo je promijenjen i načelnik glavnog stožera, pa vjerojatno i između njih dolazi do podjela. Prijeti realna opasnost da se uporabi vojska, što ne bi bilo nikako dobro – naglašava naš sugovornik.

  Domazet smatra da su sada moguća dva scenarija – ili će oporba sjesti s Janukovičem, distancirati se od militantnih skupina i pustiti ga da sredi situaciju prije novih pregovora, ili će militantne skupine izazvati dolazak vojske na ulice, što će dovesti do građanskog rata i konačno raspada zemlje. U takvom scenariju, kaže Domazet, najviše bi dobila Rusija. No, naglašava da takav scenarij treba izbjeći.

  [box_dark]

  Na stranici Strategic Culture Foundation, koja se bavi geopolitičkim, ekonomskim, sigurnosnim analizama, može se pročitati da iza ukrajinske oporbe stoje CIA i poslovni magnat George Soros, poznat po svojoj upletenosti u Domovinski rat. Soros je nakon rata kritizirao Franju Tuđmana i uspoređivao ga sa Slobodanom Miloševićem, dok je NATO prozivao zbog popustljivosti prema Hrvatskoj.

  Wayne Madsen, novinar SCF-a i bivši američki mornarički časnik, vjeruje da su u ukrajinsku oporbu duboko ukorijenjeni ukrajinski neonacisti i ekstremni desničari. Njegov kolega Hannes Hofbauer piše kako je jednog od vođa oporbe Vitalia Klitschka na vlast dovela fondacija Konrad-Adenauer-Stiftung, jedan od sponzora Merkeličinog CDU-a.

  [/box_dark]

  ZoranStupar/dn

  facebook komentari