Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump protiv moćne farmaceutske industrije

Objavljeno

na

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trump krenuo je u novu ofenzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

“Radim na novom sustavu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove “eksplodirale” te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Europljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sustava određivanja cijena lijekova.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije europske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama.

Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sustav zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Europi.

Ed Schoonveld, konzultant za prodaju i marketing, pojašnjava da proizvođač određuje cijene i tada o njima pregovara s osiguravateljima koji uobičajeno dobiju popust koji se javno ne objavljuje. Osiguravatelji imaju manje šanse u pregovaranju kada određeni lijek nema alternativu.

Joshua Sharfstein, profesor na školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko se želi učiniti neki znakovitiji napredak.

“Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti”, kazao je Sharfstein.

“Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcionira samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo”, zaključio je Sarfstein.

Donald Trump otpušta polovinu saveznih tužitelja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Danas su američki bombarderi letjeli najbliže sjevernokorejskoj obali u 21. stoljeću!

Objavljeno

na

Objavio

Getty Images AsiaPac

WASHINGTON – Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje, objavio je Pentagon.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

“Radi se o najsjevernijem području demilitarizirane zone u kojem je u 21. stoljeću letio neki američki zrakoplov ili bombarder uz sjevernokorejske obale što potvrđuje do koje mjere uzimamo za ozbiljno opasno ponašanje Sjeverne Koreje”, napisala je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Ova misija demonstracija je američke odlučnosti i jasna poruka da predsjednik raspolaže s brojnim vojnim opcijama kako bi se suočio sa svakom prijetnjom”, naglasila je u priopćenju.

Dodala je kako je Washington spreman “koristiti čitavu lepezu naših vojnih kapaciteta kako bi branili SAD i naše saveznike”.

NEW YORK  – Prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa potpunim uništenjem Sjeverne Koreje dodatno su učinile neizbježnim napad raketama Pjongjanga na američko kopno, zaprijetio je u subotu u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho.

Trumpove ‘uvrede’ “nepovratna su pogreška zbog koje je postalo neizbježno” da sjevernokorejske rakete pogode američko tlo, rekao je Ri.

Osuđujući izjave američkog predsjednika, nazvao ga je “poremećenom osobom i  megalomanom” koji je u današanje doba “jedna od najvećih prijetnji miru”.

Agencija France presse prenosi da je Ri rekao da je njegova zemlja samo nekoliko koraka udaljena od toga da postane nuklearna sila, te naglasio da Pjongjang neće ustuknuti niti promijeniti svoje stajalište zbog sankcija “neprijateljskih snaga”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Kina zabilježila potres u Sjevernoj Koreji: Sumnja se na novu nuklearnu eksploziju!

Objavljeno

na

Objavio

Kineski centar za potrese u subotu je priopćio da je u Sjevernoj Koreji zabilježio potres magnitude 3,4 te da je moguće da uzrok potresa leži u nuklearnoj eksploziji, prenose agencije.

Prema seizmološkim podacima, najvjerojatnije se radi o eksploziji izvedenoj u blizini iste lokacije na kojoj je početkom rujna izveden nuklearni pokus, izvješćuje kineska agencija Xinhua.

Južnokorejska meteorološka agencija je priopćila da analizira prve podatke koje, kako tvrde njihovi stručnjaci, upućuju da bi se moglo raditi o prirodnom potresu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

facebook komentari

Nastavi čitati