Donald Trump najavio mogućnost ukidanja sankcija Rusiji i odustajanja od politike “jedne Kine”

0
Foto: AFP

Izabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je u petak u intervjuu za Wall Street Journal da je spreman ukinuti sankcije Rusiji ako će Moskva biti spremna na suradnju u pitanjima važnim za SAD, te je poručio da više neće priznavati načelo “jedne Kine” ako Peking ne pristane na ustupke u tečajnoj i trgovinskoj politici, prenosi HRT

Trump je u jednosatnom intervjuu poručio da će sankcije Rusiji zadržati “bar još neko vrijeme”, ali i dodao: Ako će nam Rusija zbilja pomagati, zašto bi zadržali sankcije ako će oni učiniti neke doista velike stvari.

Pritom je sugerirao da je spreman ukinuti sankcije, koje je nametnula Obamina administracija krajem prosinca kao odgovor na ruske hakerske napade tijekom američkih predsjedničkih izbora, ako će se Moskva pokazati korisnim saveznikom u borbi protiv terorista i postizanju drugih ciljeva važnih za Washington.

Trump je rekao Wall Street Journalu da je spreman sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u razdoblju nakon što prisegne za predsjednika 20. siječnja. Razumijem da Rusi žele sastanak i to je za mene apsolutno u redu, kazao je.

Na pitanje podržava li politiku “jedne Kine”, zbog koje je Washington 1979. prekinuo diplomatske veze s Tajvanom, Trump je odgovorio: O svemu će se pregovarati, uključujući i ‘Jednoj Kini’. To je nastavak njegovih izjava i poteza kojima je razbjesnio Peking, kao kada je nakon pobjede na izborima telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen.

facebook komentari