Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump objavio da SAD napušta Pariški klimatski sporazum

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump obznanio je da povlači Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zatopljenja.

Kako bismo ispunili ozbiljnu dužnost da zaštitimo Ameriku i njezine građane, Sjedinjene Države će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi, rekao je predsjednik Donald Trump u Ružičnjaku Bijele kuće.

Izlazimo, no počet ćemo pregovarati i vidjeti možemo li dogovoriti pošten sporazum. Pregovarat ćemo o novim uvjetima koji će biti pošteni prema Sjedinjenim Državama, njihovu gospodarstvu, radnicima, ljudima, poreznim obveznicima, rekao je.

Trumpovom akcijom, SAD će izaći iz sporazuma kojim su se obvezale gotovo sve zemlje u svijetu u jednome od najvažnijih pitanja 21. stoljeća. Povlačenje će svrstati SAD uz bok Siriji i Nikaragvi, jedine države u svijetu koje ne sudjeluju u sporazumu.

Novi sporazum rasporedit će teret i odgovrnosti odjednako na sve nacije u svijetu, poručio je Trump, kako prenosi agencija Reuters. SAD je bio jedna od 195 zemalja potpisnica Pariškog sporazuma dogovorenog u prosincu 2015., pri čemu je važnu ulogu imao Trumpov prethodnik Barack Obama.

U svojoj predizbornoj kampanji 2016. da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma za koji je rekao da je štetan američkom gospodarstvu, no njegova je administracija mjesecima vagala odluku.

Tijekom prošlotjednih summita u Europi na kojima je Trump sudjelovao u sklopu prve svoje turneje u inozemstvu, međunarodni čelnici pa čak i papa Franjo pozvali su Trumpa da ne napušta Pariški sporazum, a on je rekao da mu treba više vremena kako bi odlučio.

U srijedu je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio da bi Europa morala jasno reći SAD-u da napuštanje Pariškog sporazuma nije jednostavan proces i da bi postizanje dogovora o potpunom napuštanju moglo trajati godinama.

Njemački političari pozvali su na otpor Trumpu upozorivši da će oni koji se ne usprotive postati suučesnici, te da prodajom oružja i nemarom za klimu ugrožavaju mir u Europi.

Pariški sporazum o klimi koji je krajem 2015. nakon godina teških pregovora potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, želi ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 Celzijeva stupnja, a odnosi se na razdoblje od 2020. godine nadalje.
Do 2030. godine, prema UN-ov programu za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljikova dioksida više od planiranih 42 milijarde tona. U 2014. godini iznosile su 52,7 milijardi tona.
Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature ograniči na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

Objavljeno

na

Objavio

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erjavec opet prijeti Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec još jednom je poručio da dijalog s hrvatskom ima smisla samo ako će se pričati o implementaciji arbitražne presude o rješenju graničnog pitanja između dvije zemlje.

Slovenski šef diplomacije je kazao kako je hrvatski premijer Andrej Plenković tri puta rekao da RH ne priznaje arbitražu – u Ljubljani, u Savudrijskoj vali i prošli tjedan u New Yorku.

Kao mogućnosti rješenja problema sa slovenske strane, naveo je jednostranu implementaciju arbitražne presude tamo gdje je Slovenija može sama provesti i pritiske Europskoj komisiji.

Očekuje da će se o tome razgovarati u petak u Talinu na summitu o digitalnoj budućnosti.

Kaže da Hrvatska neće nikada ući u OECD dok god ne priznaje međunarodno pravo, a kao primjer naveo je Poljsku koja je “kažnjena” oko pravosudne reforme.

Kada prođe rok šest mjeseci, zaprijetio je, Slovenija će podići tužbu protiv RH jer nije implementirala odluku Suda.

Poručio je kako se nada da će Plenković spoznati da vodi politiku koja nigdje ne vodi.
“Prije ili kasnije RH će morati implementirati odluku”, kazao je.

U idućim tjednima na Vladi će se naći interventni zakon, raspravljat će se kako pomoći onima koji su po odluci pripali RH. Očekuje se da će taj zakon biti izglasan u slovenskom parlamentu u listopadu.

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

facebook komentari

Nastavi čitati