Donald Trump poručio Kataru: Prestanite poučavati mržnju i ubijati

1

Američki predsjednik Donald Trump opisao je Katar kao državu s dugom poviješću sponzoriranja terorističkih organizacija. Nastavak je to zaoštravanja odnosa oko te male države u Perzijskom zaljevu kojoj su arapske zemlje okrenule leđa.

Najbogatija država na svijetu, Katar, suočena je s nestašicom hrane, jer proizvodi samo jedan posto svojih potreba, dok osamdeset posto nabavlja preko Saudijske Arabije – dojučerašnje saveznice, a sada predvodnice iznenadnog i agresivnog pritiska na Katar.

Sinoć se Saudijskoj Arabiji pridružio i američki predsjednik. “Katarska nacija, nažalost, ima povijest financiranja terorizma na vrlo visokoj razini”, rekao je.

Državni tajnik Tillerson i Trump kao da primjenjuju tehniku pritiska poznatu kao “dobar i loš policajac”. Samo nekoliko sati prije Trumpova istupa Tillerson je zatražio od Saudijske Arabije, zaljevskih zemalja i Egipta da ublaže blokadu Katara.

Sunitske vlade deset zemalja Afrike, Bliskog istoka i Maldivi optužuju Katar za sponzoriranje terorizma i suradnju sa šijitskim geopolitičkim rivalom Iranom.

Financijske posljedice pritiska Katar već trpi: nacionalna valuta rial pala je na najnižu razinu u odnosu na američki dolar u posljednjih 11 godina.

Zemlji s najvećim BDP-om po stanovniku na svijetu američka agencija Standard & Poors odmah je srušila kreditni rejting.

facebook komentari

  • Sivooki

    I tako ti moj Katar zapeo za oko nekome… sad će mu naći i nuklearno ili kemijsko oružje…
    Ne znaš bi li se smijao ili plakao.. SA “okreće leđa Kataru zbog podupiranja terorizma”…Bože sačuvaj.