Pratite nas

Iz Svijeta

DONALD TRUMP SE OBRATIO NACIJI

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump u svojoj prvoj poslanici naciji od ulaska u Bijelu kuću iznio je detalje svoje strategije za Afganistan i južnu Aziju, koji uključuju i povećanje broja vojnika u Afganistanu, ali i ozbiljno upozorenje Pakistanu, koji je optužio da daje utočište teroristima.

Na početku govora, koji je trajao oko 25 minuta, Trump je zahvalio svim američkim vojnicima na obavljanju svojih dužnosti, a uputio je i molitve bližnjima svih mornara stradalih u sudaru američkog vojnog broda USS John S. McCain i jednog tankera u blizini Singapura.

Američkog je vojnika uzeo kao primjer patriota, odanog svojim kolegama, obiteljima i državi, kao nekoga tko bi svima u američkom podijeljenom društvu trebao poslužiti kao uzor na putu prema postizanju društvenog zajedništva.

– Vojnik razumije ono što mi kao nacija često zaboravljamo, da je rana jednog pojedinca rana svih nas. Kada jedan dio Amerike pati, svi patimo, kada jedan građanin doživi nepravdu, svi je doživaljavamo zajedno, rekao je između ostalog Trump, zalažući se pritom za borbu protiv predrasuda, zadrtosti i tolerancije prema mržnji.

– Mladići i djevojke koje šaljemo u rat zaslužuju da se vrate u državu koja nije u ratu sama sa sobom, ne možemo širiti mir po svijetu ako sami nismo pomireni, rekao je Trump.

– Zahvaljujući našim vojnicima i našim saveznicima, užas od 11. rujna nije se ponovio. Ali moramo priznati realnost, da gotovo 16 godina nakon 11. rujna vodimo rat bez pobjede, rat u Afganistanu, to je najduži rat u američkoj povijesti. Dijelim frustraciju američkog naroda zbog toga, kao i frustraciju zbog naše vanjske politike koja je trošila vrijeme na laži o izgradnji nacije po uzoru na našu naciju, kazao je američki predsjednik.

– Stoga sam nakon moje inauguracije tražio od ministra obrane Mattisa i tima da krenu s opsežnom revizijom svih naših strateških opcija u Afganistanu i južnoj Aziji. Moj prvotni instinkt bio je da se povučemo otamo. Ja volim slijediti svoje instinkte, ali cijeli svoj život slušam da je donošenje odluka drugačije kada sjedite za stolom u Ovalnom uredu, kao predsjednik Amerike.

Proučio sam sve detalje iz svih mogućih kutova, i nakon mnogo sastanaka tijekom niza mjeseci u petak smo se našli zadnji put u Camp Davidu i donio sam tri temeljna zaključka, otkrio je Trump.

– Prvo, naša nacija mora tražiti častan i trajan ishod rata vrijedan velikih žrtava koje su podnesene u Afganistanu, a to se pogotovo odnosi na pale života. Naši ljudi zaslužuju plan za pobjedu, kao i sredstva za borbu i pobjedu.

Drugo, posljedice brzog povlačenja i brzanja s povlačenjem su i predvidljive i neprihatljive. 11. rujan je planiran iz Afganistana jer je tada njime vladala vlada koja je dala utočište teroristima. Brzanje s povlačenjem stvorilo bi vakuum, a ISIS i al-Qaida bi ga brzo ispunili, baš kao i prije 11. rujna.

Kao što znamo, 2011. Amerika se brzo povukla iz Iraka, što je bila pogreška, a rezultat je da se dobar dio države vratio u ruke terorističkih neprijatelja. Naši vojnici su gledali kako gradove koje su oslobađali i krvlju osvajali padaju u ruke ISIS-a, pojasnio je Trump.

– Ne možemo ponoviti u Afganistanu pogrešku koje je naše vodstvo napravilo u Iraku, kritizirao je Trump svog prethodnika Baracka Obamu.

– Treće, vjerujem da su sigurnosne prijetnje u Afganistanu i čitavoj regiji ogromne, danas je u Afganistanu i Pakistanu najveća koncentracija terorističkih organizacija od svih regija u svijetu. Pakistan često daje utočište čimbenicima kaosa, nasilja i terora, a prijetnja je još gora je su i Pakistan i Indija nuklearne sile čiji napeti ondonosi prijete eskalacijom i mogućim konfliktom, upozorio je Trump.

– Nitko ne može zanijekati da smo suočeni s teškim problemima, ali nemamo luksuz vraćanja u prošlost. Kada sam postao predsjednik, znao sam u što ulazim, dočekali su me veliki problemi, ali na ovaj ili onaj način riješit ćemo ih i na kraju ćemo pobijediti. Pobijedit ćemo!, rekao je Trump.

Uslijedio je niz prijetnji teroristima, kojima je američki predsjednik obećao uništenje, a nazvao ih je redom najobičnijim nasilnicima, kriminalcima, predatorima i ‘luzerima’. Naglasio je i da je ključno onemogućiti teroriste da se domognu nuklearnog materijala.

– Osnovni stup nove strategije je zaokret prema pristupu zasnovanom na uvjetima na terenu. Kontraproduktivno je unaprijed najavljivati kada ćemo se povlačiti, nećemo otkrivati broj dodatnih vojnika koji šaljemo kao ni druge planove. Uvjeti na tlu, a ne nekakvi arbitrarni rasporedi, vodit će našu strategiju odsad. Američki neprijatelji ne smiju znati naše planove. Neću reći kada ćemo napasti, ali napast ćemo ih, obećao je Trump.

– Drugi temelj strategije je integracija svih instrumenata američke moći: diplomacije, vojske i ekonomije, otkrio je američki predsjednik koji ostavlja otvorenom mogućnost da jednoga dana u budućnosti i talibanski elementi budu dio neke afganistanske vlasti, ali uz napomenu kako nitko ne zna hoće li se to dogoditi.

– Amerika će u međuvremenu nastaviti podupirati afganistanske vlasti i borbu protiv talibana, ali u konačnici sami Afganistanci trebaju odrediti svoju budućnost. Mi smo partner i prijatelj, ali nećemo im diktirati kako da žive i uređuju svoje društvo. Mi ne gradimo nacije, mi ubijamo teroriste, pojasnio je Trump svoj otklon od prethodne američke politike.

Uslijedila je žestoka kritika Pakistana, koji se i dalje vodi kao američki saveznik, ali ako ne dođe do hitnih promjena u ponašanju tamošnjih vlasti, Trump upozorava na posljedice.

– Želimo promijeniti način na koji se ophodimo prema Pakistanu, više ne možemo šutjeti na njihovo pružanje utočišta teroristima. Pakistan ima puno za dobiti ako bude partner u našim naporima u Afganistanu i puno toga za izgubiti ako nastavi davati utočište talibanima i drugim organizacijama.

U prošlosti smo se zajedno borili protiv zajedničkih neprijatelja, Pakistanci su jako patili, i mi prepoznajemo njihove žrtve, ali Pakistan je iste organizacije koje svaki dan pokušavaju ubiti naše ljude udomljavao. Davali smo im milijarde, a oni zbrinjavaju teroriste. E, to se mora promijeniti, odmah. Nijedno partnerstvo ne može preživjeti to, vrijeme je da demonstriraju predanost civilizaciji, redu i miru, pojasnio je Trump.

Najavio je i dodatno razvijanje strateškog partnerstva s Indijom, od koje očekuje dodatnu ekonomsku aktivnost u regiji kako bi pomogla stabilizaciji Afganistana.

Pohvalio se i da je ukinuo određena ograničenja koja su, kako kaže, onemogućavala učinkovitu borbu američkih vojnika na terenu i tvrdi da se rezultati već vide, ponajprije u obračunu s Islamskom državom, a potvrda za to je, kaže i oslobađanje Mosula.

Nakratko je spomenuo i NATO, od čijih članica očekuje daljnje povećanje izdvajanja za kolektivnu sigurnost što sve članice, tvrdi Trump, otkad je on došao na vlast i čine.

Afganistanskim je vlastima obećao podršku, ali je i njih upozorio da ona nije bezgranična te da ni njegovo strpljenje nije bezgranično.

– Afganistancii će sami definirati svoju budućnost, želimo da uspiju, ali nećemo više američku vojnu moć koristiti da bismo po svijetu gradili nacije po uzoru na svoju. Ne tražimo druge da promijene svoj način života. Ovaj principijelni realizam vodit će nas ubuduće, vojna moć neće sama po sebi donijeti mir, ali strateška primjena vojne moći može dovesti do uvjeta za pokretanje političkog procesa koji će dovesti do trajnog mira.

Naša predanost u Afganistanu nije neograničena, a naša podrška nije bjanko ček. Afganistanske vlasti moraju odraditi svoj dio, američki narod očekuje stvarne reforme i rezultate, naše strpljenje nije neograničeno, držimo oči širom otvorene, upozorio je Trump.

Na kraju obraćanja ponovno je teroristima poručio da Amerika nikada neće odustati dok ne budu dokrajčeni.

– Moja administracija troši puno više milijardi na vojsku od prijašnjih, a to uključuje i naš nuklearni arsenal. Suočavali smo se u prošlosti s mnogim zlima, ali uvijek smo ih nadvladali, to ćemo učiniti i sada, zaključio je Trump svoje obraćanje.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Danas su američki bombarderi letjeli najbliže sjevernokorejskoj obali u 21. stoljeću!

Objavljeno

na

Objavio

Getty Images AsiaPac

WASHINGTON – Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje, objavio je Pentagon.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

“Radi se o najsjevernijem području demilitarizirane zone u kojem je u 21. stoljeću letio neki američki zrakoplov ili bombarder uz sjevernokorejske obale što potvrđuje do koje mjere uzimamo za ozbiljno opasno ponašanje Sjeverne Koreje”, napisala je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Ova misija demonstracija je američke odlučnosti i jasna poruka da predsjednik raspolaže s brojnim vojnim opcijama kako bi se suočio sa svakom prijetnjom”, naglasila je u priopćenju.

Dodala je kako je Washington spreman “koristiti čitavu lepezu naših vojnih kapaciteta kako bi branili SAD i naše saveznike”.

NEW YORK  – Prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa potpunim uništenjem Sjeverne Koreje dodatno su učinile neizbježnim napad raketama Pjongjanga na američko kopno, zaprijetio je u subotu u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho.

Trumpove ‘uvrede’ “nepovratna su pogreška zbog koje je postalo neizbježno” da sjevernokorejske rakete pogode američko tlo, rekao je Ri.

Osuđujući izjave američkog predsjednika, nazvao ga je “poremećenom osobom i  megalomanom” koji je u današanje doba “jedna od najvećih prijetnji miru”.

Agencija France presse prenosi da je Ri rekao da je njegova zemlja samo nekoliko koraka udaljena od toga da postane nuklearna sila, te naglasio da Pjongjang neće ustuknuti niti promijeniti svoje stajalište zbog sankcija “neprijateljskih snaga”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Kina zabilježila potres u Sjevernoj Koreji: Sumnja se na novu nuklearnu eksploziju!

Objavljeno

na

Objavio

Kineski centar za potrese u subotu je priopćio da je u Sjevernoj Koreji zabilježio potres magnitude 3,4 te da je moguće da uzrok potresa leži u nuklearnoj eksploziji, prenose agencije.

Prema seizmološkim podacima, najvjerojatnije se radi o eksploziji izvedenoj u blizini iste lokacije na kojoj je početkom rujna izveden nuklearni pokus, izvješćuje kineska agencija Xinhua.

Južnokorejska meteorološka agencija je priopćila da analizira prve podatke koje, kako tvrde njihovi stručnjaci, upućuju da bi se moglo raditi o prirodnom potresu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

facebook komentari

Nastavi čitati