Donald Trump: Sustavi CIA-e moraju se modernizirati

0
Foto: Reuters

Dva dana nakon otkrića WiliLeaksa o CIA-i, Bijela kuća je ocijenila da su tehnološki sustavi te ugledne američke obavještajne agencije “zastarjeli”, nakon sličnih izjava osnivača sporne mrežne stranice.

WikiLeaks je objavio gotovo 9000 dokumenata kojih vjerodostojnost Sjedinjene Države nisu potvrdile, u kojima je opisao stotine štetnih programa koji omogućuju preuzimanje kontrole nad elektroničkim uređajima poput pametnih telefona i televizora spojenih na internet, kako bi se špijuniralo njihove korisnike.

Odgovarajući na zajedljive komentare Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa koji je ocijenio da CIA pokazuje “razornu nesposobnost”, Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, nije htio ništa reći o sadržaju objavljenih dokumenata, ali je istaknuo da su nužne reforme.

“Predsjednik je jako zabrinut zbog objavljivanja tajnih informacija koje slabi našu nacionalnu sigurnost i prijeti joj”, rekao je. “Misli da su CIA-ini sustavi zastarjeli i da se moraju modernizirati”, dodao je.

U republikanskom taboru se čuju pozivi da se s Julianom Assangeom postupi krajnje odlučno, posebno zbog toga što je išao na ruku Rusiji u upletanju u američke predsjedničke izbore. Tako je senator Ben Sasse u četvrtak ocijenio da “ostatak života treba provesti u narančastom (zatvoreničkom) odijelu”. “On je neprijatelj američkog naroda i saveznik Vladimira Putina”, dodao je.

Julian Assange se u lipnju 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako ga ne bi izručili Švedskoj koja ga traži zbog “optužbi za silovanje”. Kaže da se boji da će ga Stockholm poslije izručiti SAD-u gdje bi odgovarao za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata na WikiLeaksu.

> WikiLeaks: CIA nas prati putem aplikacija, mobitela i TV-a

facebook komentari