Donald Tusk opet sazvao summit – zna li Europa što radi?

0

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je novi neformalni sastanak čelnika država članica EU-a o migrantskoj krizi za 12. studenog u Valletti, glavnom gradu Malte. U pozivnom pismu Tusk ističe da je potrebno učiniti sve da ne dođe do raspada schengenskog prostora. 

[ad id=”68099″]

Čelnici EU-a i afrički partneri sastat će se u Valletti 11. studenog, iduće srijede, kako bi razgovarali o afričkim migrantima koji dolaze u Europu. Dan nakon toga, 12. studenog, okupit će se samo šefovi država ili vlada 28 članica EU-a.

O migrantskoj krizi raspravljat će u Bruxellesu na izvanrednom sastanku i ministri unutarnjih poslova, u ponedjeljak, 9. studenog.

Tusk upozorava kako se priljev migranata nastavlja dosad nezabilježenom brzinom pa je u listopadu zabilježen rekord od 218 tisuća migranata koji su prešli Sredozemlje.

Suočene s takvim migrantskim valom, neke članice uvode razne mjere na unutarnjim schengenskim granicama. Jedini način da ne dođe do raspada Schengena jest osigurati primjereno upravljanje vanjskim granicama. Moramo učiniti sve kako bismo očuvali Schengen netaknutim i da unutar njega nema granica, kaže Tusk u pozivnom pismu.

To je već treći summit EU-a posvećen migrantskoj krizi u zadnja dva i pol mjeseca. Cilj sastanka u Valletti je, osim razmatranja o jačanju kontrole vanjskih granica, rasprava o provedbi mjera koje je EU dosad donijela: jačanje  suradnje s trećim zemljama, uključujući Tursku, kako bi se usporio priljev migranata; provedba odluke o relokaciji; upostava centara za prihvat i registraciju (“hot spots”) u Grčkoj i Italiji te povećanje kapaciteta za prijem migranata.

facebook komentari