Pratite nas

Komentar

Donald Tusk: Svi moramo ostati hladne glave i mirni, važno je izbjeći eskalaciju

Objavljeno

na

Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin “očita agresija” i terorizam.

[ad id=”68099″]

U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnostFederica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je “važno izbjeći eskalaciju”.

“Izvanredni sastanak” Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska.

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao “očitu agresiju” protiv suvereniteta Sirije.

To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske – rekao je ivojni izvor koji je citirala državna agencija Sana.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.

Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati – kazao je Steinmeier u Berlinu.

Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je njegova glasnogovornica.

Premijer je snažno ohrabio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu – rekla je glasnogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Stevo Culej o Pupovčevim i Milakovićevim Srbima: Terorist križanci četnika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na društvenoj mreži podijelio je tekst iz novina, a koji se odnosi na, kako tamo piše, izvješće CIA-e.

Terorist križanci četnika, kratko je prokomentirao Culej.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Nije dobro dizanje tenzija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je govor premijera Plenkovića u UN-u u New Yorku.

Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb. Mislim da treba nastaviti razgovore, treba razgovarati čak i kada se ništa ne dogovori. Nije dobro dizanje tenzija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je iznio hrvatske stavove, a stvar je njegovog izričaja kako je govorio u UN-u.

Podržavam hrvatske stavove oko kojih je postignut nacionalni konsenzus. Ubuduće ću zastupati poštivanje dogovora koji imamo u Hrvatskoj i konsenzusa o hrvatskom stavu o ovom i drugim pitanjima.

Što se tiče spora sa Slovenijom, riječ je o međunarodnom pitanju. Da, treba arbitražu poštivati, ali isto tako ona je kompromitirana postupcima slovenske strane, što je loša poruka drugim državama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati