Pratite nas

BiH

Donatorska večera: HKC “Sveti Franjo” pokazuje iskrenu povezanost Hrvatske i Hrvata iz BiH

Objavljeno

na

Na donatorskoj večeri za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra (HKC) “Sveti Franjo” u Tuzli, održanoj u Zagrebu, okupio se državni vrh BiH i Republike Hrvatske uz još šest stotina uglednih ljudi iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskoga života, priopćeno je iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Tom prilikom, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako izgradnja HKC “Sveti Franjo” pokazuje iskrenu povezanost Republike Hrvatske i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. – Činjenica je da su franjevci čuvari hrvatskog identiteta u BiH, čuvari našega ostanka i opstanka. To znamo i to jako cijenimo.

Mi u Tuzli imamo svoj Generalni konzulat i znam da postoji inicijativa da Konzulat preseli u HKC ‘Sveti Franjo’ – podsjetio je Plenković. Naglasio je kako je do sada Republika Hrvatska uložila u izgradnju HKC-a više od tri milijuna kuna te kako će nastavit podržavati taj projekt. Plenković je u srpnju najavio zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH na kojoj će se govoriti o svim krupnim, bilateralnim temama između dvije zemlje. – Na toj sjednici potvrdit će se još jednom naša čvrsta potpora Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema EU. Nema dileme da je Bosna i Hercegovina ne naš vanjskopolitički prioritet, nego naš državni prioritet. Takav osjećaj imaju sve institucije u Hrvatskoj, a posebice predsjednica Kolinda Grabar Kitarović – ocijenio je hrvatski premijer.

Izrazio je želju da se projekt izgradnje Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli što prije realizira i da taj Centar bude mjesto okupljanja i njegovanja hrvatskoga jezika, kulture, identiteta, ali prije svega poticaj mladima da ostanu u Tuzli. Mate Granić, savjetnik i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je da je temelj vanjske politike Republike Hrvatske položaj Hrvata u BiH i njihova konstitutivnost. – Zato smo se okupili ovdje, kako bismo podržali inicijativu franjevaca koja je itekako važna za ostanak i opstanak Hrvata u BiH. Predsjednica Republike Hrvatske to će čvrsto podržavati u okvirima svojih ovlasti. Imamo sreću što je naš premijer prije godinu i pol dana u Bruxellesu organizirao konferenciju o položaju Hrvata u BiH. Također, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svakom sastanku, bez obzira o kome se radi – bilo da su tu europski ili svjetski dužnosnici – govori o položaju Hrvata u BiH. Svaki put naglašava njihovu konstitutivnost kao ključnu. Zbog toga sam ja veliki optimist i za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli i za budućnost Hrvata u BiH – istaknuo je Granić.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je da upravo interesi koje Vlada Republike Hrvatske usmjerava prema BiH jasno pokazuju koliki je nacionalni interes te zemlje da Hrvati u BiH mogu živjeti dostojanstveno kao svoji na svome. – Nema većeg nacionalnog interesa kojeg ovih dana Republika Hrvatska na praktičan način pokazuje, od činjenice da se otvaraju novi konzulati u BiH što pokazuje koliko joj je stalo do BiH. Nema potrebe za neku novu političku organiziranost u BiH. Dovoljno smo motivirani oko izgradnje ovakvih institucija poput HKC ‘Sveti Franjo’. Neka nam to bude motiv i osjećaj zajedništva. Neka to bude naš osjećaj prema onima koji brinu o tome skrbi li Republika Hrvatska o Hrvatima u BiH- istaknuo je Čović. Gadonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je kako izgradnja HKC-a u Tuzli predstavlja stepenicu više, odnosno “skalu nade”. – Hrvati su prekrasan narod, ma gdje bili. U Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Dok je BiH bit će i Hrvatske i dok je Hrvatske bit će i BiH. Naši franjevci čuvaju našu BiH – poručio je Bandić. Donatorska večer organizirana je u Zagrebu zahvaljujući Miji Krešiću, zamjeniku ministra sigurnosti BiH, koji je naglasio da je ova večer ohrabrenje ljudima koji danas rade na izgradnji Centra. – Ovaj Centar pokazao je našu povijesnu povezanost BiH i Hrvatske.

Mi zapravo izgradnjom Hrvatskog kulturnog centra ‘Sveti Franjo’ potvrđujemo našu snažnu želju da u Tuzli ostanemo i opstanemo. I to ne samo kroz politiku, nego i izgradnju kulturnog i duhovnog bogatstva. Kroz kulturu, uz hrvatske kulturne institucije i Franjevački samostan, mi svoj identitet u Tuzli njegujemo već skoro tri desetljeća – podsjetio je Krešić. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković dodao je kako je donatorska večer za izgradnju HKC “Sveti Franjo” u Tuzli početak ispisivanja nove stranice povijesti kojom se dokazuje koliko je svima stalo da se obrisi Katoličke crkve vrate na mjesto koje joj pripada i da se franjevcima iskaže zahvala za njihovu opstojnost, tu u Bosni više od 800 godina. Izgradnja HKC “Sveti Franjo” misija je bh. franjevaca o potvrdi identiteta i nastojanja ostanka Hrvata u Bosni i Hercegovini, navode iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Završetak izgradnje HKC “Sveti Franjo” planiran je već naredne godine, što itekako ovisi i o institucijama BiH. Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo” bit će institucija kulture, a prema sadašnjim planovima trebao bi izrasti u svojevrsnu viskoobrazovnu instituciju gdje bi postojao jedinstven odsjek za orgulje koji danas ne postoji u BiH. Također, zgrada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli bi od početka 2019. godine trebala biti smještena u tom Centru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati