Donatorska večera: HKC “Sveti Franjo” pokazuje iskrenu povezanost Hrvatske i Hrvata iz BiH

0

Na donatorskoj večeri za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra (HKC) “Sveti Franjo” u Tuzli, održanoj u Zagrebu, okupio se državni vrh BiH i Republike Hrvatske uz još šest stotina uglednih ljudi iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskoga života, priopćeno je iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Tom prilikom, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako izgradnja HKC “Sveti Franjo” pokazuje iskrenu povezanost Republike Hrvatske i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. – Činjenica je da su franjevci čuvari hrvatskog identiteta u BiH, čuvari našega ostanka i opstanka. To znamo i to jako cijenimo.

Mi u Tuzli imamo svoj Generalni konzulat i znam da postoji inicijativa da Konzulat preseli u HKC ‘Sveti Franjo’ – podsjetio je Plenković. Naglasio je kako je do sada Republika Hrvatska uložila u izgradnju HKC-a više od tri milijuna kuna te kako će nastavit podržavati taj projekt. Plenković je u srpnju najavio zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH na kojoj će se govoriti o svim krupnim, bilateralnim temama između dvije zemlje. – Na toj sjednici potvrdit će se još jednom naša čvrsta potpora Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema EU. Nema dileme da je Bosna i Hercegovina ne naš vanjskopolitički prioritet, nego naš državni prioritet. Takav osjećaj imaju sve institucije u Hrvatskoj, a posebice predsjednica Kolinda Grabar Kitarović – ocijenio je hrvatski premijer.

Izrazio je želju da se projekt izgradnje Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli što prije realizira i da taj Centar bude mjesto okupljanja i njegovanja hrvatskoga jezika, kulture, identiteta, ali prije svega poticaj mladima da ostanu u Tuzli. Mate Granić, savjetnik i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je da je temelj vanjske politike Republike Hrvatske položaj Hrvata u BiH i njihova konstitutivnost. – Zato smo se okupili ovdje, kako bismo podržali inicijativu franjevaca koja je itekako važna za ostanak i opstanak Hrvata u BiH. Predsjednica Republike Hrvatske to će čvrsto podržavati u okvirima svojih ovlasti. Imamo sreću što je naš premijer prije godinu i pol dana u Bruxellesu organizirao konferenciju o položaju Hrvata u BiH. Također, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svakom sastanku, bez obzira o kome se radi – bilo da su tu europski ili svjetski dužnosnici – govori o položaju Hrvata u BiH. Svaki put naglašava njihovu konstitutivnost kao ključnu. Zbog toga sam ja veliki optimist i za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli i za budućnost Hrvata u BiH – istaknuo je Granić.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je da upravo interesi koje Vlada Republike Hrvatske usmjerava prema BiH jasno pokazuju koliki je nacionalni interes te zemlje da Hrvati u BiH mogu živjeti dostojanstveno kao svoji na svome. – Nema većeg nacionalnog interesa kojeg ovih dana Republika Hrvatska na praktičan način pokazuje, od činjenice da se otvaraju novi konzulati u BiH što pokazuje koliko joj je stalo do BiH. Nema potrebe za neku novu političku organiziranost u BiH. Dovoljno smo motivirani oko izgradnje ovakvih institucija poput HKC ‘Sveti Franjo’. Neka nam to bude motiv i osjećaj zajedništva. Neka to bude naš osjećaj prema onima koji brinu o tome skrbi li Republika Hrvatska o Hrvatima u BiH- istaknuo je Čović. Gadonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je kako izgradnja HKC-a u Tuzli predstavlja stepenicu više, odnosno “skalu nade”. – Hrvati su prekrasan narod, ma gdje bili. U Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Dok je BiH bit će i Hrvatske i dok je Hrvatske bit će i BiH. Naši franjevci čuvaju našu BiH – poručio je Bandić. Donatorska večer organizirana je u Zagrebu zahvaljujući Miji Krešiću, zamjeniku ministra sigurnosti BiH, koji je naglasio da je ova večer ohrabrenje ljudima koji danas rade na izgradnji Centra. – Ovaj Centar pokazao je našu povijesnu povezanost BiH i Hrvatske.

Mi zapravo izgradnjom Hrvatskog kulturnog centra ‘Sveti Franjo’ potvrđujemo našu snažnu želju da u Tuzli ostanemo i opstanemo. I to ne samo kroz politiku, nego i izgradnju kulturnog i duhovnog bogatstva. Kroz kulturu, uz hrvatske kulturne institucije i Franjevački samostan, mi svoj identitet u Tuzli njegujemo već skoro tri desetljeća – podsjetio je Krešić. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković dodao je kako je donatorska večer za izgradnju HKC “Sveti Franjo” u Tuzli početak ispisivanja nove stranice povijesti kojom se dokazuje koliko je svima stalo da se obrisi Katoličke crkve vrate na mjesto koje joj pripada i da se franjevcima iskaže zahvala za njihovu opstojnost, tu u Bosni više od 800 godina. Izgradnja HKC “Sveti Franjo” misija je bh. franjevaca o potvrdi identiteta i nastojanja ostanka Hrvata u Bosni i Hercegovini, navode iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Završetak izgradnje HKC “Sveti Franjo” planiran je već naredne godine, što itekako ovisi i o institucijama BiH. Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo” bit će institucija kulture, a prema sadašnjim planovima trebao bi izrasti u svojevrsnu viskoobrazovnu instituciju gdje bi postojao jedinstven odsjek za orgulje koji danas ne postoji u BiH. Također, zgrada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli bi od početka 2019. godine trebala biti smještena u tom Centru.

facebook komentari