Pratite nas

Herceg Bosna

Dostojanstveno pokopane žrtve komunističkog terora

Objavljeno

na

Pokop žrtava iz II. svjetskog rata i poraća, čiji su posmrtni ostatci pronađeni u ekshumacijama koje je na području Brotnja organiziralo i provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, upriličen je u srijedu u Čitluku.

 Prije samog pokopa održana je koncelebrirana sv. misa koju je u svojstvu izaslanika mons. Ratka Perića predslavio generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

Propovijedajući, don Željko Majić okupljenima je poručio kako razlog okupljanja na misu zadušnicu treba biti zazivanje milosrđa Božjeg i upućivanje molitvi Bogu koji je milosrdan i milostiv, a ne ni u kom slučaju pobuđivanje mržnje ili poriva za osvetu zbog tolikog zla koje je naneseno našim predcima.

-Zahvaljujući Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk kojega je u prosincu 2011. godine utemeljilo Općinsko vijeće Čitluk, evo nas danas ovdje okupljenih da slavimo svetu Misu zadušnicu za duše četvero poginulih u Drugom svjetskom ratu, a čiji su zemni ostaci pronađeni na području općine. Na žalost, ni u ovom trenutku nemamo podrobnije podatke o njihovom životu, mjestu i načinu pogibije; pa ni imena svih ne znamo. Oslanjamo se na sjećanja preživjelih mještana koja su nam od velike pomoći da se zemni ostaci otkriju i na dostojan način kršćanski pokopaju. Neka dobri Bog ovo njihovo hvale vrijedno djelo obilno blagoslovi životnim zdravljem, duševnim mirom i, kada bude Njegova sveta volja, bude im blagi i milosrdni sudac. Pozivamo i hrabrimo sve one koji nešto znaju, pa taman i sami osjećali krivicu zbog počinjenih zločina, da pomognu kako bi se nebrojeno mnoštvo „suhih kostiju“ doma Hrvatskoga, rasutih po dolinama i planinama, ubačene u jame i škrape, sakupile, dostojno pokopale, Dahom Božjim oživjele. I mi zajedno s njima. Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživit  će zajedno s Kristom i milošću svojom spasiti – istaknuo je don Željko Majić tijekom propovjedi.

U ime Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, nazočnima se obratio pročelnik Ivan Sabljić.

-Posljedica planiranog zločina, izvedenog od strane Komunističke partije i pripadajućih joj represivnih tijela, u koju svakako ubrajamo i žrtve Križnih putova, su ogromni demografski gubici. Izravna posljedica te zločinačke ideologije ogleda se u činjenici da su hrvatski prostori od Dubravske visoravni na istoku do Livna na zapadu i Makljena na sjeveru izgubili više od 20. tisuća svojih žitelja, što predstavlja demografski gubitak od skoro deset posto – istaknuo je Sabljić.

Govoreći o aktivnostima Povjerenstva istaknuo je da se započete aktivnosti nastavljaju.

 -Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća općine Čitluk će i nakon ovog pokopa žrtava ekshumiranih na lokalitetima  Zoljevac i Blatnica, preko preostalih živih svjedoka iz tih vremena, ali i kroz dostupnu arhivsku građu, nastojati otkriti, popisati, obilježiti, a po mogućnosti i ekshumirati, žrtve i masovne grobnice na prostoru Brotnja – zaključio je Sabljić, zahvalivši se na potpori općinskim vlastima, svome prethodniku prof. Andriji Stojiću, te fra Miljenku Stojiću, vicepostulatoru postupka mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće“

U ime općine Čitluk od žrtava se oprostio načelnik općine Ivo Jerkić.

– Zaborav je upravo ono od čega trebamo otrgnuti sve naše žrtve. Današnji ispraćaj je naša dužnost i naša obveza prema svim onima koji su dali svoje živote za Domovinu. Ovakav ispraćaj je najmanje što možemo učiniti za one koji su položili život na oltar Domovine i čije smo posmrtne ostatke uspjeli pronaći… Uistinu svojom žrtvom naši mučenici su nas zadužili da naše potomke upoznamo s istinom i na taj način našim mučenicima osiguramo vječni život u srcima i mislima svih Hrvata – kazao je načelnik Jerkić.

 Okupljenima u crkvi Krista Kralja u Čitluku obratio se i fra Miljenko Mića Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju i vicepostulator postupka mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće“.

 -Danas pokopavamo četvoricu onih koje su komunisti ubili na ozemlju naše općine. To je naša ljudska i vjernička dužnost. Komunisti su prema ovakvim svojim žrtvama postupali kao prema otpadu. U Ljubuškom su na njihovim kostima sagradili parkiralište za autobuse, u Mostaru partizansko groblje i igralište, na Radimlji vinograd, u Zagrebu zgrade za stanovanje, na Bišini smetlište, na Kupresu javni zahod… ili su, pak, sve jednostavno rješavali  bacanjem u jame. Stoga neka naše molitve i neka naše sjećanje budu danas upravljeni i prema onima za čije se grobove još ne zna – poručio je fra Miljenko Stojić, najavivši popis svih katolika -žrtava komunizma na prostoru iurisdikcija HBK i BK BiH koji bi trebao otpočeti već ove jeseni.

Okupljenima se obratio i dugogodišnji uznik Dario Kordić, koji je u vrlo emotivnom i produhovljenom govoru istaknuo da hrvatski narod svoju opstojnost na ovim prostorima „od stoljeća sedmog može zahvaliti isključivo Bogu i Majci Božjoj“.

Nakon završetka Mise i prigodnih obraćanja okupljeni vjernici u procesiji su ispratili četiri lijesa s posmrtnim ostacima da obližnjeg groblja Podadvor, gdje su na dostojanstven način sahranjeni.

Damir Šimić/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati