Pratite nas

Magazin

Doza kulture, adrenalina i zabave na Splitskoj rivijeri

Objavljeno

na

Splitsku rivijeru čine gradovi bogate kulture i mnoštvo destinacija aktivnog turizma i zabave.

split

Splitsku rivijeru čine gradovi bogate kulture i mnoštvo destinacija aktivnog turizma i zabave. Uvijek sunčani grad u samom srcu Dalmacije – Split dinamično je i živo kulturno središte koje je turistima zanimljivo i u zimskim mjesecima. Grad se razvio oko palače koju je rimski car Dioklecijan podignuo upravo na ovom mjestu prije više od 1700 godina, a ona je i danas srce grada te uvelike određuje puls gradskog života. U Splitu možete opušteno šetati povijesnom jezgrom koja je živi spomenik kulture i povijesti, polako otkrivati skrivene kutke splitske svakodnevice, zaviriti u uske kalete, diviti se zvoniku sv. Duje, spomeniku Grguru Ninskom, Peristilu i drugim splitskim atrakcijama ili se jednostavno prepustiti zimskim zrakama sunca na splitskoj Rivi. Edukativne radionice koje su organizirane u muzejima pružit će vam potpuno nov pogled na povijest i tradiciju ove destinacije, a tu su i stalne izložbe osam muzeja i šest galerija.

„Rivijera kulture“, kako vole za sebe reći osim kulturnih atrakcija Splita, Omiša i otoka Šolte, uključuje brojne manifestacije glazbenog, dramskog i vjerskog predznaka koje se odvijaju u vremenu posezone, kao što su Mag festival, Montreux jazz festival, Split film festival, Likovna kolonija Eugen Buktenica, Večeri folklora u Omišu.

Uzmite svoju dozu adrenalina

stijene

Ako se umorite od prevelike doze kulture i povijesti odmorite se šetnjom kroz Zapadnu obalu grada prema Marjanu gdje vam se pruža prilika da biciklističkim i trekking stazama istražite ovaj krajolik i pritom uživate u pogledu. Raznovrsnu sportsko-rekreacijsku ponudu nudi i gradić Omiš smješten svega nekoliko kilometara od Splita. Omiš je gradić i luka na ušću Cetine u Poljičkom primorju, i upravo Cetina i njen kanjon plijene pažnju i zaslužni su za posebnost ovog gradića. Omiš kao destinacija istovremeno nudi raznovrsnost, autentičnost te očuvanu prirodu i ambijent. Ovdje ćete upoznati gastronomske užitke poput soparnika, riječni i riblji specijaliteta i peke. Uz dašak tradicije i povijesti Poljičke Republike te gusare koji su posebno poznati u Omišu upoznat ćete novu dimenziju grada.

Zbog jedinstvenog spoja i doživljaja rijeke, planine i mora, Omiš je idealna destinacija za turiste željne aktivnog odmora, ali i za šetnje po planinarskim i tematskim stazama poput staze sv. Leopolda Mandića, Ilirsko – riječne staze te eko-etno sela Tugare. Tamo se možete napuniti dozom adrenalina i od mnoštva aktivnosti odabrati onu koja vam najviše odgovara. Iskušajte se u zip-linu u kanjonu rijeke Cetine, raftingu na brzacima rijeke Cetine, upoznajte Omiš free climbing ponudu ili kroz Canyoning-basic ljepote kanjona Cetine ili se možete okušati u planinarenju na Gospu Snježnu. Ukratko, raj za obožavatelje sportova i sve željne naleta adrenalina koji vam omogućuje zabavu kroz cijelu godinu.

Gastronomija, nautički i kongresni turizam

Splitska rivijera može se pohvaliti i bogatom ponudom nautičkog turizma koja je baziran na marinama u Splitu i na otoku Šolti. Uz to imaju i razgranatu ponudu kongresnog turizma. Eno-gastronomska ponuda Splitske rivijere temelji se na tradicionalnim okusima i autohtonim sortama vina.

Svakako iskoristite i gastronomsku turu koju ova destinacija nudi i posjetite poznatu oazu mira i prirode na otoku Šolti udaljenom samo 50 minuta vožnje trajektom od Splita. Ovaj otok pravi je dragulj za ljubitelje prirode. Šolta ima i svoju vrstu meda od ružmarina koja je još od antike poznat, a ovdje raste i autohtona sorta maslina Levantinka te autohtone vinske sorte.

Obiđite brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstava otoka i zaokružite svoj posjet destinaciji kroz edukativne radionice izrade ulje, vina, meda i prihvatite priliku da naučite nešto sasvim novo i neuobičajeno.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Magazin

VIDEO – Žestoka rasprava u Otvorenom: Borci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti

Objavljeno

na

Objavio

Treba li ukloniti ploču poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca? Je li na njoj stari hrvatski pozdrav ili dio ustaške ikonografije? Kako će Vlada riješiti ovaj slučaj?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Za dom spremni je ustaški pozdrav, ali zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj te ploča HOS-a u Jasenovcu treba ostati, rekao je zastupnik i povjesničar Zlatko Hasanbegović u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Povjesničar Ante Nazor rekao je da je činjenica da se taj pozdrav u tom obliku javlja tek u razdoblju ustaškog pokreta. – Međutim, kad govorimo o ploči u Jasenovcu, govorimo o ploči HOS-a, borcima koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti – rekao je Nazor.

Rekao je da ima razumijevanja za to da taj pozdrav dijelu stanovnika nije prihvatljiv, ali da oni moraju prihvatiti da drugima nisu prihvatljivi neki drugi simboli. Na pitanje kako bi on riješio situaciju odgovorio je: – Ja bih razgovarao, sigurno ne bih postavio na tom mjestu, međutim, kad je već postavljeno, mogu razumjeti one koji su postavili tu ploču – rekao je Nazor.

– U svakom slučaju, ta je ploča tu gdje je i ja je ne bih micao bez dogovora – dodao je. Nazor je rekao da su oni koji su radili amblem HOS-a imali na umu NDH i ustaški pokret, ali da je takav kakav je i da bi najgore bilo micati dijelove tog amblema. – Ovo je trenutak kada jasno treba reći da je Hrvatska stvorena na Domovinskom ratu – poručio je Nazor. Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da je ZDS ustaški pozdrav te da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slagala ili nije znala ili su joj krivo napisali da je to stari hrvatski pozdrav.  – Ta ploča opterećuje Hrvatsku, a zašto je premijer, koji ima sve poluge u rukama, ne može maknuti, to je druga stvar – rekao je Jakovina.

Zlatko Hasanbegović rekao je da je i kao povjesničar i kao političar jasno rekao da nema nikakve sumnje da je ZDS neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta te da se u tom cjelovitom obliku ne pojavljuje prije razdoblja ustaškog pokreta i kasnije NDH. Druga činjenica je, rekao je, da napose 2017. godine u modernoj Hrvatskoj nema razloga za posezanje za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice mladih ljudi jer to mogu zlorabiti oni koji u svakoj hrvatskoj državi vide ustašku državu. Spomenuo je Univerzijadu 1987., kada na logu nije bilo slova U već stilizirani Y. Međutim, rekao je, zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj. – Ulazimo u jedan vrlo sklizak teren stanovitog licemjerja, da ta ploča ne može biti u Jasenovcu – mjestu, ne radi se o spomen području – a da može biti negdje drugdje. To je potpuna besmislica – rekao je Hasanbegović.

Dodao je da ne bi trebao kontekst Drugog svjetskog rata i logora jedini obilježiti Jasenovac. Jasenovac je bio mjesto instrumentalizacije, rekao je, dodajući da se zalaže za nastavak povijesnih istraživanja kojima bi se utvrdila cjelovita istina o logoru. Rekao je da Jakovina, koji je rekao da je u logoru poginulo oko 90.000 ljudi, barata ciframa. – Ova kontroverza je nametnuta od stanovitih politikanata koji su je iskoristili u svrhu političke trgovine i ucjene HDZ-a, koji je nažalost pristao na te ucjene. Odvija se jedna vrsta političke trgovine – rekao je Hasanbegović te u tom kontekstu spomenuo potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Nazor je rekao da kad govorimo o HOS-u ne možemo govoriti o fašističkim amblemima i postrojbama. – Štitili su tadašnji Ustav, bili su podređeni regularnim postrojbama – rekao je Nazor. Jakovina je rekao da se nikada u nijednoj emisiji nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika. – Trg maršala Tita je pomaknut, ali ustaška ploča je ustala, s ustaškim sloganom – rekao je Jakovina. Jakovina je rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman maknuo šefove HOS-a kako bi te postrojbe bile inkorporirane u Hrvatsku vojsku. – Nije pošteno prema Hrvatskoj vojsci da se naglašava mala skupina – rekao je Jakovina. Nazor je rekao da taj pozdrav nije bio dominantan, ali je postojao.

Hasanbegović je na pitanje o eventualnom mijenjanju imena novih ulica rekao da nije bilo riječi ni o kojem konkretnom imenu osim Trga maršala Tita. Rekao je da 2017. u Zagrebu imamo ulicu “zloglasnog” Vlade Ranogajca. – Postoje stvari o kojima treba raspravljati, ne možemo ih ignorirati, možemo lamentirati o okretanju budućnosti, ali mi zapravo ne raspravljamo o prošlosti. Kada raspravljamo o vrednotama na kojima počiva moderna hrvatska država, mi zapravo raspravljamo o budućnosti – rekao je Hasanbegović. Odgovarajući Jakovini rekao je da je upravo Tuđman odlikovao Matu Skeju, ratnog zapovjednika HOS-a. Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je da mi u Hrvatskoj još nismo završili Drugi svjetski rat te da nas to koči. Podržao je rad Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bismo otkrili pravu povijest. – bilo je žrtava i na jednoj i na drugoj strani kao što je bilo i zločinaca na jednoj i na drugoj strani. A mi ne trebamo biti pripadnici niti jedne niti druge strane, nego trebamo pokušati graditi, stvarajući jedan konsenzus vezano i za jednu i za drugu stranu, zajedničku stvarnost – rekao je Uzinić.

Dodao je da mu se čini da se u našem društvu svaki put kako nekako krenemo naprijed se iz ormara izvuče argument koji se nekako tiče povijesti. – Nisam pobornik nekih teorija zavjere, ali taj tko to stalno izvlači na površinu ne čini dobro ovom hrvatskom društvu – rekao je Uzinić. – To stalno vraćanje natrag nije dobro – dodao je. Hasanbegović je rekao da podjele iz prošlosti ne mogu nestati te da se ne može stvoriti zajednički sveobvezujući pogled na prošlost. – Ne trebamo posezati za totalitarnim pristupom gdje bi se nametnuo, dekretirao jedan zajednički pogled na prošlost – rekao je Hasanbegović, dodajući da moramo doći do minimalnog suglasja o tome na kojim temeljima počiva Hrvatska. – HOS treba ostati jer je HOS-ova ploča s tim simbolom isključivo dio baštine koja je nastala nakon 1990. godine – rekao je Hasanbegović. Jakovina je rekao da ustaški pozdrav nema mjesta nigdje u Hrvatskoj, a Hasanbegović je rekao da se u ozbiljnoj državi zapravo uopće ne može voditi raspravama treba li spomen-ploča sa zakonitim obilježjima bilo gdje biti istaknuta. Uzinić je rekao da ne smatra da su zabrane rješenje. – Mi smo pjevali potajno Bana Jelačića kad je bio zabranjen, sada kada je dozvoljen, nitko ga više ne pjeva – rekao je biskup.

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

Bujanec objavio video vjenčanja: ‘Spektakularne snimke iz zraka’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Voditelj i novinar Velimir Bujanec danas je objavio snimku svog vjenčanja održanog prošli petak.

Vjenčanje Velimira Bujaneca i Karoline Šego izazvalo je zanimanje javnosti, između ostalog zbog niza poznatih gostiju iz svijeta politike, sporta i estrade kao što su Zlatko Hasanbegović, Thompson, Zdravko Mamić, Mate Bulić…

Čestitamo mladencima još jedanput!

facebook komentari

Nastavi čitati