Pratite nas

Dr. Lasić: Srpski i bošnjački patriotizam su nacionalizmi iz 19. stoljeća

Objavljeno

na

Više od četrdeset izlagača predstavilo je svoje znanstvene radove na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Identiteti – Kulture – Jezici koja je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, izviještava Hrvatski Medijski Servis.

mileDr. sc. Mile Lasić izlagao je na temu “U potrazi za nadilaženjem zamrznutog konflikta u Bosni i Hercegovini. Lasić je za patriotizam u Federaciji i Republici Srpskoj rekao da je nacionalizam kojem se samo tepa.

“Taj se nacionalizam nimalo ne razlikuje od modela nacionalizma kakav je vladao u 19. st., a koji i danas samo ugrožava cjelovitost države, te na taj način vodi odustajanju od europeizacije, kazao je  dr Mile Lasić.

Za hrvatsku, ali i politiku u BiH uopće, Lasić je, kako prenosi HMS, rekao da treba treći modus – traženje novih rješenja putem institucionalne ravnopravnosti. Za novi bi model svi trebali biti zainteresirani.

Istaknuo je kako se samo priznavanjem i uvažavanjem svih identiteta može biti na tragu odmrzavanja konflikta. Lasić smatra da nitko, bez obzira na brojnost, ne smije nametati svoja pravila, kako u školstvu i kulturi, tako ni na drugim područjima rada.

Vlaisavljević: Hrvati na sredini vektora

“Zašto rješavanje hrvatskog pitanja ugrožava opstanak Bosne i Hercegovine”, znanstveni je rad koji je izložio dr. sc. Ugo Vlaisavljević. Istaknuto je da se hrvatski narod nalazi u nezavidnoj poziciji, te da se njegova nacionalna politika fokusira na ustavne promjene. Hrvati u BiH konstitutivan su narod, a demografski i geografski manjina. Pitanje BiH Vlaisavljević je slikovito prikazao putem vektora na čijim se krajevima nalaze Srbi i Bošnjaci, od kojih svatko vuče na svoj kraj, dok su na sredini vektora Hrvati.

Dominantna bošnjačka nacionalna politika fokusirana je na jačanje države u cjelini, a nacionalno je u toj politici nerazlučivo spleteno s građanskim. U dominantnoj srpskoj politici nacionalno je svedeno na državnost isključivo srpskog entiteta, kazao je Vlaisavljević. Smatra kako je potrebna hrabrost da se govori o neriješenom hrvatskom pitanju, te da su ostala dva (srpsko i bošnjačko pitanje) relativno riješena. -Ona, naime, po Vlaisavljviću, ne izazivaju nedoumice i nisu riskantna kao hrvatsko. prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U slučaju da se hrvatsko pitanje postavlja kao nacionalno, onda je to pitanje konstitutivnosti, suverenosti hrvatskog naroda, kolektivnim pravima naroda koji je najmalobrojniji u BiH, koji nije konstitutivan ni u Federaciji, a ni u Republici Srpskoj.

Podjeljeni medijski sustavi

Dr. sc. Zoran Tomić, dr. sc. Ilija Musa i Marijan Primorac, autori analize Ukroćeni mediji (podijeljeni medijski sustavi i mainstream mediji u Bosni i Hercegovini), došli su do zaključka da u BiH postoje tri paralelna medijska sustava. Sva tri utemeljena su na nacionalnoj osnovi i svaki od medijskih sustava proizvodi vijesti za svoju javnost.

Tijekom analize medija, etnocentrizam je naveden kao glavni kriterij za vijesti u bosanskohercegovačkim medijima.

Jedno od predavanja vezano za medije, Homo politicus virtualne stvarnosti dr. sc. Đorđa Obradovića, bavilo se analizom korisničkih objava na web-portalima. „Korisničke objave na mrežnim portalima ne predstavljaju javno mnijenje.“, izneseno je tijekom izlaganja. Uzorak u objavama nije reprezentativan, objave su stavovi virtualnih korisnika, te ne spadaju u javno mnijenje. Obradović je također naveo kako se korisničke objave ni približno ne poklapaju s jezicima koji govore stanovnici države, jer u njima sudjeluju i korisnici iz drugih zemalja bivše Jugoslavije. Iz toga proizlazi da se virtualni identitet ne može povezivati sa zemljopisnim identitetom.

Međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – Kulture – Jezici s ovogodišnjom temom Kulturna i identitetska raznolikost BiH – europske perspektive jednoga podijeljenog društva, bila je tematski podijeljena na dva dijela – „Identitet, povijest i kultura“ i „Jezik, mediji i umjetnost“./T. Trajkovski/ HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati