Pratite nas

Naši u svijetu

DR. MARIN SOPTA: Hrvatska još nije prepoznala snagu iseljeničkog turizma

Objavljeno

na

U organizaciji Hrvatskog iseljeničkog kongresa (HIK), u Zadru se od četvrtka 29. lipnja održava četverodnevna međunarodna konferencija na temu Iseljenički turizam – globalna i nacionalna perspektiva. To će biti treći projekt HIK-a u nizu, nakon što su već dva održana u Zagrebu (2014.) i Zadru (2016.)

O organizaciji konferencije iseljeničkog turizma, koja je prva na tu temu, predsjednik udruge Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva dr.sc. Marin Sopta dao je opširan intervju  u kojem kaže kako je glavni cilj konferencije okupljanje znanstvenike i turističkih stručnjake iz Hrvatske i ostalih zemalja kako bi razmijenili svoja iskustava o prepoznavanju potencijala iseljenika i iseljeničkog turizma, prenosi Fenix-magazin

– Ovu smo temu odabrali iz dva razloga. Prvi je upravo izniman potencijal naših iseljenika, a drugi je što prema informacijama i podacima Ujedinjenih naroda, svjetske turističke organizacije, postoje novi trendovi u turizmu koji govore kako je pojam iseljeničkog turizma jedan od njih.

Postoje li podaci o broju hrvatskih iseljenika koji dolaze u Hrvatsku?
-Teško je doći do tih brojki jer većina mlađih hrvatskih iseljenika u Hrvatsku dolaze sa putovnicama zemalja u kojima žive i njih se automatski svrstava u turiste zemlje čiju putovnicu imaju. No, podaci stranih organizacija i institucija koje se bave iseljeničkim turizmom govore o velikom porastu iseljeničkog turizma diljem svijeta. U predviđanjima stoji da će taj segment turizma porasti od 8 do 15 posto do 2020. godine

Iseljeni Hrvati su mahom razočarani odnosom domovine prema njima?

Da, to je točno. Mislim da su razočarani s pravom. Opće je poznata stvar da Hrvati u iseljeništvu znatno doprinijelo hrvatskome gospodarstvu te da mu i danas doprinosi. Iako se njihov doprinos tijekom Domovinskog rata ističe tek iz potrebe kad su izbori i slično, njihove novčane donacije za nabavku oružja, donacije u lijekovima, hrani, odjeći te lobiranju kod gradskih, provincijskih i državnih vlasti u zemljama u kojima žive su nemjerljive. Također je nemjerljiv i učinak Hrvata koji su se iz iseljeništva vratili pomoći domovini, kao što su to učinili generali Ante Gotovina, Ante Roso, Miljenko Filipović i brojn i drugi. I pored svih nerazumijevanja i prepreka za aktivnije sudjelovanje hrvatskih iseljenika u društvenom životu i izgradnji moderne i prosperativne države, njihovog razočarenja u odnos domovine prema njima, oni i dalje nastoje zadržati svoje kontakte s domovinom te na razne načine daju ogroman doprinos domovini.

Hoćete reći kako su iseljeni Hrvati još uvijek emotivno vezani za Hrvatsku?

Predsjednik udruge Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva dr.sc. Marin Sopta

-Vezani su itekako. Primjerice, u Zagrebu se idući mjesec održavaju Hrvatske svjetske igre na kojima će se okupiti više od tisuću sudionika. Nedavno je održan i Susret katoličke madeži u Vukovaru, koji je okupio blizu 40 tisuća pripadnika hrvatske mladeži od kojih je veliki broj došao iz Europe i svijeta. Ova dva spomenuta primjera pokazuju i dokazuju emocionalnu i kulturnu povezanost hrvatskih iseljenika s domovinom. Također oni ukazuju na veliki potencijal hrvatskog iseljeničkog turizma.
Iseljenički turizam, kao smjer u turizmu, predmet je interesa sve više zemalja, koje kroz svoja ministarstva turizma i turističke zajednice traže rješenja kako zadovoljiti sve veće potrebe njihovih iseljeničkih zajednica u području turizma.

Kad kažete iseljenički turizam, što se pod tim pojmom podrazumijeva?

-Podrazumijevaju se različiti oblici turizma kao što je eko turizam, sportsko-rekreacijski, gastronomski, kulturni, nostalgični, zavičajni i sl. Sve se više priređuju putovanja za proučavanje kulture, umjetnosti, folklore, sportskih igara te hodočašća. On se odvija kako u urbanim tako i u ruralnim područjima u Republici Hrvatskoj koje u ponudi imaju i usluge hrvatske kulture. Iako je iseljenički turizam u Hrvatskoj u začetku, ulaskom Hrvatske u EU nudi velike razvojne mogućnosti.

Koliko ćete imati sudionika u radu na konferenciji?
-Zasad imamo prijavljenih preko pedeset znanstvenika i stručnjaka na temu turizma iz Portugala, Engleske, Njemačke, Engleske, Južno Afričke Republike, Austrije, Izraela i svakako Hrvatske. Bit će tu i drugih iseljenika podrijetlom iz stranih zemalja, čije države održavaju prisne kontakte sa svojom dijasporom kao što je to Izrael, Irska, Italija, Portugal, Španjolska i druge slične zemlje. Dobar dio sudionika još će se pojaviti na konferenciji u ulozi kreatora, ulagača ili konzumenata iseljeničkog turizma. Također veoma je važno istači da službeni pokrovitelji ove međunarodne konferencije su Grad Zadar, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, te će njihovi čelnici gradonačelnik dr. Branko Dukić, državni tajnik Zvonko Milas i ministar Gary Cappelli otvoriti konferenciju.

Koji je značaj i što očekujete od te konferencije?

-Značaj konferencije je taj što se radi o prvoj konferenciji na temu iseljeničkog turizma koja je ikada organiziranu u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Za nadati se je da će Hrvatska prepoznati mogućnosti za razvoj iseljeničkog turizma između ostalog u gradskim i seoskim područjima. Moje je mišljenje da iseljenički turizam ima veliki potencijal i za njegov razvoj državna politika bi trebala osmisliti strategiju povećanja ciljane populacije kroz odabrane programe usmjerene prema mlađim generacijama, studentima a naročito umirovljenicima. Za ostvariti ovakvo nešto potrebno je razvijati suradnju između znanstvenih i kulturnih institucija, države, jedinica regionalne i lokalne samouprave i lokalnih zajednica.

Fenix-magazin/S.P./Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati