Pratite nas

Pregled

DR. NELA SRŠEN O DARIJU KORDIĆU, T.E. NA UGLJEN U PLOČAMA, JOSIPOVIĆU I GRABAR KITAROVIĆ

Objavljeno

na

Dr. Nela Sršen, liječnica, kirurginja, počasna konzulica RH u Italiji i predsjednica udruge Hrvatska kuća u Padovi aktivna je i za vrijeme odmora kojega provodi u svojoj dolini Neretve. Unatoč brojnim svakodnevnim kontaktima s ljudima potrebnim pomoći, našla je vremena za odlazak u Hercegovinu, u malo mjesta Paoču, gdje se slavilo 20 godina okupljanja Paočana.

Svetu misu predvodio je fra Šito Ćorić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, član Društva hrvatskih književnika, Švicarskog centra PEN-a, te udruženja američkih pjesnika, a misu je poznata humanitarka slušala zajedno s Darijom Kordićem, haaškim osuđenikom, koji se vratio kući 17 godina nakon predaje Haaškome sudu, koji ga je osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u središnjoj Bosni.

Nela srsen_kordic1

Kakvo je Vaše mišljenje o Dariju Kordiću?

Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrači samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan!

S obzirom da ste poznati borac za zaštitu interesa Neretve, kako gledate na mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen u luci Ploče?

Zar se opet moramo boriti za budućnost svoje djece a time i ovog predivnog i bogatog dijela Hrvatske? Zar netko stvarno svjesno uništava budućnost ove zemlje, raspravljajući o pojedinim projektima jednodimenzionalno i pri tomu ignorirajući, dakle svjesno odbacujući, kumulativni učinak svih zagađivanja, posebno iz termoelektrana. Uz globalizaciju GMO hrane i prateće zagađenosti organizama kroz probavni trakt, sada bi se trebali odreći čistog zraka i mora. Moje mi zanimanje onkologinje i kirurginje pruža uvide koji nisu drugima dostupni.

14_08_18_kordic2

Naime svi izračuni, sve statistike, svi argumenti za gradnju  padaju u vodu onog trenutka kada se počinje širiti još uvijek najopasnija bolest -rak, kada se trudnice i djeca truju zrakom i vodom s naknadnim teškim posljedicama. Ti koji traže profit uopće ne znaju što je borba za život na operacijskom stolu, bolničkom krevetu, zbog bolesti zla prouzročenih zagađivanjem. I to u zemlji koja u znatnoj mjeri zavisi o uspjehu turizma. Zar se ne možemo ugledati na zemlje, koje predvode pokrete alternativnih izvora energije? Zar je teško pogledati kako Španjolci grade niz termoelektrana na sunčev pogon. A oni bi nam trebali biti uzor obzirom da su kao i Hrvatska i posebno neretvanski kraj poznati i po turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji.

Pridružujem se Neretvanima u naporima u sprječavanju izgradnje još jednog velikog izvora zagađivanja  u našoj  Hrvatskoj, koji bi jedinu korist donio našim konkurentima u turizmu.

Poznato je da ste dobri s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, i ove godine bili ste zajedno na Maratonu lađa. Malo ljudi zna da ste prijateljica i sa Kolindom Grabar Kitarović. Koga ćete podržati u kampanji za predsjednika RH?

S predsjednikom Josipovićem se poznajem i prije nego je ušao u kampanju. U prošloj predsjedničkoj kampanji sam ga podržala. Kolinda je draga prijateljica, koju znam dugo godina i družimo se. Kada dođe vrijeme, naravno da ću se izjasniti, kao uvijek vrlo jasno, kome ću dati podršku u uvjerenju da će biti predstavnik moje domovine na dostojanstven način!

14_08_18_kordic5

Fra Šito Ćorić: Dario je ležao nevin!

„Slutili smo da Dario leži nevin, a sada je to i jasno. Osuđen je u montiranom procesu, na temelju jednoga, tajnog i lažnog svjedočenja, koje je u međuvremenu povučeno. Ovdje se ne radi samo o Dariju Kordiću, ovdje je riječ o hrvatskome narodu u BiH i Hrvatskoj. Ipak, lakše je bilo ležati nevin, nego kriv, lakše za dušu, makar zvuči paradoksalno“,rekao je fra Šito Ćorić. Sam Dario Kordić, koji vuče korijene iz Paoče, istaknuo je kako se i u uzništvu osjećao kao najslobodniji čovjek na svijetu, te kako niti nakon više od dva mjeseca od izlaska iz zatvora, niti on niti njegovi odvjetnici nisu dobili nikakav dokument o razlozima puštanja.

14_08_18_kordic6

DR. NELA SRŠEN/Rogotin/

kamenjar.com


facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati