Pratite nas

Istaknuto

dr. sc. Ivo LUČIĆ: Bitka za punu neovisnost izvan balkanskih asocijacija očito još nije završena

Objavljeno

na

Ne bih se kandidirao za takvu povijesnu zadaću da nisam zamišljao suverenu Hrvatsku – odgovorio je Franjo Tuđman na pitanje novinara Corriere della sera u intervjuu koji je objavljen 15. siječnja 1992., na dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Dodao je i kako je mislio da će taj put biti dulji, ali je rat ubrzao priznanje, iako se nadao i sve poduzimao da ga ne bude. U sklopu rata, a mimo fokusa javnosti, vođena je diplomatsko-obavještajno-propagandna bitka za internacionalizaciju hrvatskog pitanja i međunarodno priznanje, koja je bitno utjecala na konačni rezultat.

Hrvatskoj javnosti uglavnom su poznate akcije jugoslavenskih obavještajnih službi koje su nastojale kompromitirati novu hrvatsku vlast te unijeti razdor u hrvatsko društvo i u sustav obrane. Neke od tih akcija imale su snažan odjek i u međunarodnoj političkoj javnosti. „Uprava bezbednosti” Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (KOS) preko svoje suradničke mreže izvela je 19. kolovoza 1991. dvije diverzije u Zagrebu. Postavili su i aktivirali eksplozivne naprave na židovskom dijelu groblja Mirogoja te ispred ulaza u prostorije Židovske općine. Namjera je bila prikazati hrvatsku vlast antisemitskom, izazvati reakciju vlada demokratskih zemalja i spriječiti međunarodno priznanje. Važnu ulogu u kompromitaciji hrvatske borbe za međunarodno priznanje imale su i radikalne političke i paravojne skupine koje su se poistovjećivale ili ih se povezivalo s ustaškim režimom. U istoj režiji i sa sličnim ciljem organizirana je i operativna grupa za vođenje informacijskog rata, koja je nazvana „Opera”. Oni su tijekom 1991. plasirali niz dezinformacija od kojih se neke još uvijek provlače kroz medije kao istine.

Planovi velikih sila

Hrvatske sigurnosne, obavještajne i protuobavještajne službe bile su u stanju odgovoriti na sve te provokacije. Teži dio posla bio je utjecati na politike velikih sila koje tijekom 1991. nisu bile sklone priznati raspad Jugoslavije i neovisnost Republike Hrvatske. Naprotiv, smišljali su razne načine i kovali planove za očuvanje te svoje „miljenice”. Tako je posljednji američki veleposlanik u Jugoslaviji Warren Zimmermann 16. rujna 1991. u New Yorku, na predavanju održanom na sastanku Američko-jugoslavenskog ekonomskog savjeta, ustvrdio kako je Tuđman napravio strašnu pogrešku kad je proglasio hrvatsku nezavisnost te je kriv za rat koliko i Milošević, koji je agresivno radio na stvaranju velike Srbije. Dodao je kako su „oba cilja nerealna”, a Tuđman je „kriv” i zato „što ne priznaje gubitak dijela teritorija” pa se rat nastavlja.

Zimmermann je istaknuo da SAD želi „prekid vatre, promjenu političkog sustava i izgradnju sasvim nove Jugoslavije u kojoj više neće biti Slovenije”. Ta „nova Jugoslavija” trebala bi biti labava konfederacija pet republika bez promjene granica. Kosovo, Vojvodina i Srbi u Hrvatskoj „moraju dobiti punu autonomiju”. Za takvu politiku iznio je i argumente: „Ode li Hrvatska iz Jugoslavije, tada će se sve raspasti. Nitko više neće htjeti živjeti sa Srbima. Taj raspad bit će praćen velikim nasiljem, a ekonomija će potpuno propasti.” Dodao je i da SAD „ostaje u igri” jer je za njih Jugoslavija „vrlo važna”. S takvim stajalištem treba povezati i odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je samo devet dana poslije uvelo embargo na uvoz oružja, koji je otežao obranu Hrvatske i doveo je u jako težak položaj.

Borba još nije završena

Mnogima je Jugoslavija bila „vrlo važna” pa su činili sve da je sačuvaju ili stvore uvjete za njezinu rekonstrukciju u bilo kakvom obliku. U tom pogledu posebno je važna bila Bosna i Hercegovina. Zimmermann je napisao kako mu je potkraj listopada 1991. „bosanski predsjednik rekao da Zapad ne smije priznati Hrvatsku”. Radilo se o Aliji Izetbegoviću, koji je u tom razgovoru izrazio i želju za dobrim odnosima s JNA, za koju je rekao da je u BiH „dobrodošla”. Razgovor je vođen nakon što je JNA otvoreno napala Hrvatsku i razorila Ravno i druga hrvatska sela u jugoistočnoj Hercegovini. Osamostaljenju Hrvatske protivili su se i makedonski predsjednik Kiro Gligorov i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Ante Marković te (gotovo) cijela savezna administracija. Posebno je indikativno protivljenje Dimitrija Rupela i slovenske diplomacije priznanju Hrvatske. Rupel je i danas aktivan u pokušaju „isključenja” Hrvatske iz srednjoeuropskoga kruga.

Ipak, uspješan rad hrvatskog državnog vrha, hrvatske diplomacije, medija i obavještajnih službi, a posebno odlučna i uspješna borba i žrtva pripadnika hrvatske vojske i policije rezultirali su međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske. Nakon što je propala međunarodna konferencija o Jugoslaviji te nakon što je nekoliko prijateljskih zemalja priznalo Hrvatsku, 15. siječnja 1992. priznala ju je i Europska zajednica. Hrvatska pozicija bitno se promijenila, ali rat još nije bio gotov. Bitke za oslobođenje zemlje tek su slijedile, kao i politička, propagandna i obavještajna borba za jačanje i potvrdu suvereniteta. Već sutradan plasirana je teza o „preranom priznanju Hrvatske” kao navodnom razlogu za eskalaciju rata, što je, naravno, bilo netočno i nelogično, ali je služilo za njezino slabljenje i držanje u podređenom položaju. Pred hrvatskom politikom bila je borba za punu neovisnost i državnost izvan južnoslavenskih, balkanskih asocijacija, koja očito još nije završena.

dr.sc.Ivo Lučić/VečernjiList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati