Dr. Željka Markić: ‘Za najviše sam znanstvene i etičke standarde – ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji’

0

“Ja sam za to da su svi jednaki u odnosu na znanstvene kriterije – bez obzira jesu li “lijevo” ili “desno”. Jer, svima nam je stvarno dosta svih ovih – jednakijih”, napisala je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, na svom Facebook profilu.

Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

“Većina onih koji napadaju ministra Barišića to ne čine zato što im je važno da su u Hrvatskoj znanstveni radovi, magistariji ili doktorati napisani prema najvišim standardima – već zato što ga žele maknuti sa pozicije ministra. Da im je po volji kao ministar, bili bi im po volji i njegovi znanstveni radovi. Čast iznimkama.

Ja sam za najviše znanstvene i etičke standarde. Ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji.

Zalažem se da se svi standardi koje se sada izvlači kao oružje protiv ministra Barišića – istovremeno primijene, osim na njega i na još, za početak, stotinjak znanstvenika. Recimo, na sve ministre kulture, znanosti i vanjskih poslova u zadnjih 15 godina RH,pa na nositelje najviših funkcija u državi – predsjednike države, predsjednike Sabora i Vlade i, recimo, neke dekane i neke, nasumično izabrane profesore – neka po 15 njih odabere HNS, SDP, Most i HDZ – iz redova “onih drugih”. Preporučam da se krene od starijih profesora prema mlađima i da se u prvoj skupini profesora i dekana usredotoči na društvene znanosti.

Pa ćemo onda, nakon analize samo 100 znanstvenika, doktora znanosti, docenata, profesora – moći lakše i pravednije odrediti gdje točno stoji i ministar Barišić unutar znanstvene zajednice u Hrvatskoj i lakše procijeniti kakvu štetu može izazvati u tom sustavu. Usput ćemo doznati i tko sve može ili ne može u budućnosti postati ministar.

Jer, stvarno, ako gospoda Đikić, Silobrčić i dr. istim mjerama ne izmjere i, npr., ministra Jovanovića – moglo bi ispasti da u pozadini svega stoji politička borba za nametanje ideologije kroz obrazovni sustav – a ne zalaganje za prevažnu znanost.

Da ja mogu birati – predložila bih da se krene od prof. Vesne Pusić. Za nju se već više od desetljeća na društvenim mrežama navodi kako joj doktorat “znanstveno” hvali samoupravni socijalizam. Bilo bi dobro doznati je li to istina.

Ja sam za to da su svi jednaki u odnosu na znanstvene kriterije – bez obzira jesu li “lijevo” ili “desno”.Jer, svima nam je stvarno dosta svih ovih – jednakijih”, napisala je.

facebook komentari