Pratite nas

Magazin

Kako je Dr. Zlatko Tomašić postao vjerodostojno lice riječkog HDZ-a?

Objavljeno

na

Nakon što su birališta zatvorena, a glasovi u potpunosti prebrojani riječka politička arena dobila je vjerodostojno novo lice koje je iznjedrila braniteljska populacija unutar riječkog HDZ-a uz blagoslov Zagreba. Ime Zlatka Tomašića ime je za koje ćete svakako čuti u budućnosti javno ukoliko do sada još niste imali prilike, jer dr. Zlatko Tomašić dolazi iz struke, a ne iz političkog života. Dapače, ovo su mu bili prvi izbori na kojima se natjecao i birao ispred hrvatskih građana, te je odmah ostvario izvrstan rezultat što nije uspjelo poći za rukom dugogodišnjem saborskom zastupniku i bivšem pomoćniku ministra pomorstva Josipu Boriću koji je prikupio 1.489 preferencijalnih glasova (4.16%) kao niti bivšem saborskom zastupniku i aktualnom gradonačelniku Malog Lošinja Gariju Cappelliu koji je na konto sabrao 1.140 preferencijalnih glasova (3.18%) iz 8.izborne jedinice. Treba napomenuti da su obojica bivši predsjednici Županijskog odbora HDZ-a Primorsko goranske županije, a sadašnji potpredsjednici istog tijela.

U samo 4 tjedna koliko je kampanja trajala dr. Zlatko Tomašić uspio je prema ukupnom broju preferencijalnih glasova zauzeti uvjerljivo 4. mjesto na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici sa 2.991 preferencijalnim glasom (8.36%) iza tehničkog ministra pomorstva Olega Butkovića koji je imao 8.286 preferencijalnih glasova (23.17%), dr. Ivana Kirina koji je prikupio 4.588 preferencijalnih glasova (12.83%) i tehničkog ministra turizma Antona Klimana koji je dobio 4.135 preferencijalnih glasova (11.56%). Ako uzmemo u obzir da Oleg Butković dolazi iz Novog Vinodolskog, Anton Kliman iz Istarske županije, a dr. Ivan Kirin isprofilirano je ime još iz vremena njegove političke karijere u HSP AS ispred čije je stranke ušao u Hrvatski sabor u prošlom sazivu, dr. Zlatko Tomašić dokazao je na ovim parlamentarnim izborima da je vjerodostojno novo lice riječkog HDZ-a koje je u samo 28 dana prikupio gotovo 3.000 glasova bez da su hrvatski građani znali u javnosti o kome je riječ budući da ga se skrivalo do te mjere da mu se nije dozvolilo da se predstavi kao kandidat za Hrvatski sabor na završnom skupu u Rijeci biračima kao rođeni Riječanin.

S obzirom da je u gradu Rijeci dr. Zlatko Tomašić osvojio 2.100 preferencijalnih glasova što je ekvivalent od 17.03% dobivenih HDZ-ovih glasova u Rijeci za razliku od aktualnog predsjednika riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića koji je prije 10 mjeseci osvojio 704 preferencijalnih glasova odnosno 5.25% možemo reći zvijezda je rođena, a sada ju je potrebno samo izbrusiti. Na razini VIII. izborne jedinice dr. Zlatko Tomašić osvojio je 2.991 glas što je ekvivalent od 8.36% ukupnog broja dobivenih glasova HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici za razliku od Lucijana Vukelića koji je prikupio na konto 1.302 glasa odnosno 3.49%. Pritom treba uzeti u obzir da je Lucijan Vukelić vodio riječki HDZ kroz 4 godine, a dr. Zlatko Tomašić imao je svega 28 dana unutar kojih su svi radili protiv njega osim njegovih volontera koji su izvukli maksimum iz ovih izbora na svojim leđima. Važno je napomenuti da je u Rijeci nadmašio i MOST-ovu zastupnicu Ines Strenju Linić koja je imala 1.417 glasova u Rijeci, a 150 glasova ukupno više od nas da bi na kraju ušla u Hrvatski sabor.

Također, potrebno je istaknuti kako je demontirao prijedlog GO HDZ-a Rijeka koji je naložio temeljnim ograncima da se odrađuje na terenu za Mariju Bukvić koja je u gradu Rijeci prikupila mizernih 358 preferencijalnih glasova (2.90%) od ukupno 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53% koliko je osvojila u VIII. izbornoj jedinici što je još gori rezultat nego li je imao sam Lucijan Vukelić u studenome 2015. godine. Do kada će nas sramotiti lideri riječkog ogranka lošim kadrovskim rješenjima?

Vidimo da će Zoran Milanović odstupiti sa mjesta predsjednika SDP-a nakon što je izgubio šeste izbore u nizu i neće se kandidirati ponovno za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima pa se stoga postavlja retoričko pitanje hoće li predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić napokon podnijeti neopozivu ostavku nakon što se i sam uvjerio da je kandidat iz Rijeke u samo 28 dana utrostručio njegov rezultat bez stranačke baze i potpore gradske organizacije koji on nije bio sposoban postignuti u 4 godine, kao i cijeli gradski odbor HDZ-a Rijeka koji je stao iza prijedloga Marije Bukvić i osramotio se sa mizernih 1.53% koliko je dotična kandidatkinja prikupila ispred krovne organizacije u Rijeci? Još se jedino u Rijeci neuspjeh prezentira uspjehom, a za to se ne snose nikakve konzekvence.

Za pretpostaviti je da će se i dalje ponašati kao da su Holandezi, a ne znaju niti da li su Englezi budući da je ljetna sezona produljena radi lijepog vremena i skrivati će se iza nacionalnog rezultata pokušavajući izgubljeno pretvoriti u dobiveno. Možda bi nešto mogli naučiti i od bahatog Zorana Milanovića koji na kraju odlazi sa stilom pa se kolektivno povući kako bi gradska organizacija riječkog HDZ-a dobila sjaj koji je odavno izgubljen krivom politikom vođenja i upropaštavanja od kadrova koji ne mogu preći izborni prag od 5%, a ne da će prikupiti 10% koliko je potrebno za preskočiti idućeg na listi.

Ako promatramo sa aspekta s kojeg je HDZ u Rijeci u odnosu na izbore sredinom studenog 2015. godine pao sa 13.399 glasova na 12.331, a pridodamo li 2.100 glasova Zlatka Tomašića u Rijeci pad bi bio još veći tj.na razinu 2011. godine kada je HDZ bio u jeku korupcijskih afera, a razloge treba tražiti u neprepoznatljivom radu vodstva riječkog HDZ-a koji stagnira godinama.

Na kraju bi dao za prijedlog vrhu stranke neka analizira rezultate iz kojih će zamijetiti upravo analizu koju sam slikovito prikazao, a za početak ukoliko sastave Vladu RH neka razmotre mogućnost da dr. Zlatko Tomašić kao četvrto plasirani na listi HDZ-a prema ukupnom broju prikupljenih preferencijalnih glasova uđe u Hrvatski sabor umjesto aktualnih tehničkih ministara ukoliko će zadržati mjesta i u idućoj Vladi RH. Tim potezom osim što bi opravdali slogan vjerodostojno, poslali bi u Hrvatski sabor osobu koja je poštena, moralna, nekompromitirana, stručna, domoljubna i koja je prikupila najveći broj preferencijalnih glasova iza trojca koji su ušli u Hrvatski sabor, a ujedno bi pokazali kako imate namjeru sređivati stanje u riječkom HDZ-u i uhvatiti se u koštac sa stvarnim problemima.

Hoćete li stvarati vjerodostojnu osobu u Hrvatskom saboru koja je u Rijeci nakon 28 dana kampanje prikupila 17.03% od ukupne liste HDZ-a u Rijeci bez stranačke infrastrukture uz podmetanja do skorog uništenja personalne kampanje ili će nas i dalje voditi pojedinci koji ne mogu preći izborni prag od 5% na osnovu vlastitog imena, a za prijedloge liste usvajaju nam kandidate iza kojih su otvoreno stali da bi uz njihovu podršku prikupili jedva 1.53% u Rijeci od ukupnog broja glasova HDZ-ove liste ovisiti će o vama?!

Primjer dr. Zlatka Tomašića je dokaz da se u Rijeci može puno bolje nego što se to prezentira u Zagrebu. Zamislite sada kada bi se infiltriralo još ljudi koji dolaze iz struke, a za sobom vuku i do nekoliko tisuća glasova uvjeren sam da bi HDZ već na idućim izborima u VIII. izbornoj jedinici imao 4 saborska mandata uz permanentan rad koji izostaje dugi niz godina. Također, potrebno je na idući izborima na izborne liste staviti gradonačelnike Crikvenice i Raba s obzirom da Oleg Butković i Josip Borić ne mogu nadomjestiti glasove aktualnih gradonačelnika budući da ne dolaze iz tih sredina, a to se može usporediti sa lokalnim izborima.

Zvijezda je rođena, a na vrhu stranke je da se odluče želimo li na području VIII. izborne jedinice stvarati vjerodostojnog kandidata, a pritom je potrebno postaviti ispred sebe cilj i odrediti kriterije uz pomoć kojih ćemo doći do željenog uspjeha ili ćemo i dalje imati kandidate koje ne prepoznaje niti vlastito članstvo.

Sanjin Baković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Magazin

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Ima li ijedna tema koja već godinama intrigira hrvatsku javnost i služi kao svojevrsna dijagnoza našeg društva od fenomena Thompsona?

On je figura oko koje se odvija ključna podjela u Hrvatskoj, na ove i na one, na jedne i na druge, na lijeve i na desne, gornje i donje

U nedjeljnjoj epizodi Božanstvene komedije na Laudato TV-u gostovao je poznati novinar s liberalne strane političkog spektra Jurica Pavičić i, kao njegov antipod s desne strane, Velimir Bujanec prenosi direktno.hr

U prvom je prilogu gostovao Jurica Pavičić, pisac i novinar. Na pitanje što mu sve smeta kod Thompsona, odgovorio je: “Jako učestalo koristi nacistički pozdrav kao priziv u svojoj pjesmi, to je temeljni razlog”.

“Tekstovi su impregnirani nacionalističkom mistikom koja je po mojem mišljenju zapravo poganska”, nastavio je, razgovarajući s novinarom katoličke televizije Laudato.

Kao proučavatelj kulture, rekao je, više voli gledište po kojemu se “prava ideologija vidi u stilu, a ne u tekstu”.

Ono što mu je posebno zanimljivo kod Thompsona jest, tvrdi Pavičić, što je “po svojem muzičkom idiomu najjugoslavenskiji glazbenik koji postoji”, pa mu je zato “na paradoksalan način drago da Thompsonova muzika postoji, jer pokazuje da postjugoslavenski nacionalizmi izviru iz istog jugoslavenskog supstrata”.

Priznajući da je opći društveni kontekst ranih 1990-ih bio ratni, Pavičić je ustanovio kako su mu zapravo i najsimpatičnije Thompsonove pjesme iz tih godina, a ne one “kolonijalne i molećive” kao “Stop the War in Croatia”.

Kao problem koji se javlja kasnije Pavičić je istaknuo “konstrukciju ideološke mistike koja se pojavljuje u kasnijim pjesmama, paravjersko djelovanje s mačem kao u kralja Arthura te neukusno korištenje benediktinskih oznaka”.

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Završni gost Božanstvene komedije bio je urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Na početku priloga, Bujanec se osvrnuo na Thompsonov nedavni koncert na Šalati i novinare jednog portala koji su “obrijali svoje neuredne brade, istuširali se i okupali” i došli u ono za što su mislili da je VIP loža. Napisali su da tamo nisu vidjeli nikakve poznate osobe.

No očito su, nastavio je Bujanec, pogriješili mjesto, jer u toj svojoj VIP loži vidjeli ni Joea Šimunića, ni Željka Glasnovića, ni Željku Markić, ni Brunu Esih,.

Govoreći o medijskom praćenju Thompsonovih nastupa, Bujanec je rekao kako su ti novinari o koncertu na Šalati izvijestili “kao da su vidjeli Crnu legiju na ulazu u Staljingrad, krvavih očiju i čeljusti kao u vampira iz Sumrak sage”, a zapravo je riječ o “tisućama mladih koji su tri sata pjevali s Thompsonom i nisu željeli da napusti pozornicu”.

Na voditeljev upit zašto se u medijima stalno vrti jedna te ista priča, Bujanec je ustvrdio da je to zato jer se želi spriječiti “hrvatsko zajedništvo koje demonstrira Marko Perković Thompson”.

“To dolazi iz medija i udruga plaćanih iz hrvatskog državnog proračuna”, nastavio je, “koji se nikad nisu pomirili s nastankom suvremene demokratske hrvatske države, i koji nikada Marku Perkoviću Thompsonu neće oprostiti devedesete”.

O Thompsonu možemo govoriti na dva načina

Osporavaju HOS-ov pozdrav s jednakim žarom kao i kunu ranih devedesetih godina, a nju je osobno odobrio dr. Franjo Tuđman, dodao je.

“Možemo o Thompsonu govoriti na dva načina”, nastavio je Bujanec. “O svjetonazoru koji promiče, ali i o najkvalitetnijoj produkcijskoj razini, od bine i razglasa do rasvjete. Odite na koncert Rammsteina i vidjet ćete produkciju možda i nižu od Thompsonove”, rekao je.

To iritira ljevičare, jer oni bi željeli da se ništa ne čuje i da kvaliteta bude loša, zaključuje Bujanec. “Hrvatima je teško oprostiti uspjeh, čak i unutar same ljevice”, dodao je.

“Ja kupim svaki Thompsonov koncert, ne skidam ga s interneta jer želim pokazati da ga cijenim”, rekao je voditelj Bujice. “Koncert na Šalati je bio komercijalan, a lijevi izvođači imaju firme koje otkupljuju ulaznice i onda ih dijele svojim zaposlenicima”.

Thompson je čovjek koji na hrvatskoj glazbenoj sceni najviše puni proračun, poentirao je.

Snimajući prilog u kafiću na Šalati, voditelj i Bujanec našalili su se kako sjede baš na crnim stolcima. “Nadam se da nećemo završiti u Pupovčevom biltenu i izvješću State Departmenta”, rekao je Bujanec.

‘Thompsonov poster vjerojatno gađaju strelicama’

Na pitanje koketira li Thompson ipak malo s ustaštvom, Bujanec je odgovorio: “Mislim da promovira pozitivne hrvatske vrijednosti iz Domovinskog rata 1990-ih, koji je temelj hrvatske države”.

“Riječ je o ljudima koje žalim jer su 1990. godine izgubili svoju državu, koja se zvala Jugoslavija, i sada moraju pronaći krivca. Vjerojatno doma imaju Thompsonov poster i gađaju ga strelicama”, našalio se.

Na pitanje zašto Thompson ne prizna da je pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ako je to doista istina, Bujanec je odvratio kako poznaje Thompsonov životni i profesionalni put, te kako je ta pjesma namontirana u emisiji Latinica, gdje je Denis Latin djelovao sukladno svojim političkim uvjerenjima, i pustio audio verziju za koju nikad nije dokazano da reproducira Markov glas. “Riječ je o podvali, što je on već i demantirao”, dodao je.

“Interesantno je kako je to problem, a nije problem kada ministri iz Milanovićeve bivše Vlade pjevaju ‘od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca’, ili kada Stipe Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme, ili kada Drago Pilsel baca kamenje na sinagoge u Argentini. Ali zašto je njima to oprošteno? Ako izdaš Hrvatsku i primiš 30 srebrnjaka, sve ti je oprošteno, a ako ostaneš na hrvatskom putu onda ti ništa neće biti oprošteno”, rekao je Bujanec.

Mi smo svi žrtve onoga što Trump u svojim istupima zove “fake news”, istaknuo je.

“U Slunju sam bio svjedok kad je policajac procijenio da je na koncertu 50 000 ljudi, a kasnije se ispričao Thompsonu u backstageu, da su na nalog iz Karlovca morali objaviti da ih je bilo samo 15 000”, prisjetio se Bujanec.

Je li Hasanbegovićev poklon marcipanska ploča?

Ne želim opet uvaliti Bernardića kao s čestitkom za svadbu, rekao je Bujanec, “ali znam mnogo ljevičara i liberala koji vole Thompsonove pjesme. Glazba nema politički predznak”.

Na voditeljevo pitanje o tome kakv je Thompson osobno, Bujanec se prisjetio svoje nedavne svadbe.

Ustvrdio je da je to što mu je Thompson pjevao na svadbi možda i najveći dar njegovoj ženi, kojoj su dva strica poginula u Vukovaru, a borili su se s HOS-ovim pozdravom “Za dom spremni” i Thompsonovom pjesmom “Bojna Čavoglave”.

“I meni je to bio najljepši dar, uz ploču koju mi je poklonio dr. Zlatko Hasanbegović, iako neću reći je bila od marcipana ili nije”, našalio se.

Što se tiče Thompsonove osobnosti, Bujanec se prisjetio anegdote sa svojeg vjenčanja gdje su za istim stolom sjedili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman, koja je često percipirana kao osoba liberalne orijentacije, i koja je ostala šokirana nakon što je upoznala Thompsona, ustvrdivši da on uopće nije onakav kakvim ga prikazuju lijevi mediji, nego topla osoba koja zrači ljudskom, domoljubnom i kršćanskom energijom.

Na pitanje o najdražoj pjesmi Bujanec je odgovorio da mu je to “Ljutu travu na ljutu ranu”, a na molbu da zapjeva je odgovorio:

“Ja se u životu mislim baviti samo novinarskim poslom, a to bi bila potpuna antireklama. I Dante bi se zgrozio kada bih zapjevao”, zaključio je, pokazujući na sliku Dantea Alighierija, maskote emisije.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO – Žestoka rasprava u Otvorenom: Borci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti

Objavljeno

na

Objavio

Treba li ukloniti ploču poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca? Je li na njoj stari hrvatski pozdrav ili dio ustaške ikonografije? Kako će Vlada riješiti ovaj slučaj?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Za dom spremni je ustaški pozdrav, ali zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj te ploča HOS-a u Jasenovcu treba ostati, rekao je zastupnik i povjesničar Zlatko Hasanbegović u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Povjesničar Ante Nazor rekao je da je činjenica da se taj pozdrav u tom obliku javlja tek u razdoblju ustaškog pokreta. – Međutim, kad govorimo o ploči u Jasenovcu, govorimo o ploči HOS-a, borcima koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti – rekao je Nazor.

Rekao je da ima razumijevanja za to da taj pozdrav dijelu stanovnika nije prihvatljiv, ali da oni moraju prihvatiti da drugima nisu prihvatljivi neki drugi simboli. Na pitanje kako bi on riješio situaciju odgovorio je: – Ja bih razgovarao, sigurno ne bih postavio na tom mjestu, međutim, kad je već postavljeno, mogu razumjeti one koji su postavili tu ploču – rekao je Nazor.

– U svakom slučaju, ta je ploča tu gdje je i ja je ne bih micao bez dogovora – dodao je. Nazor je rekao da su oni koji su radili amblem HOS-a imali na umu NDH i ustaški pokret, ali da je takav kakav je i da bi najgore bilo micati dijelove tog amblema. – Ovo je trenutak kada jasno treba reći da je Hrvatska stvorena na Domovinskom ratu – poručio je Nazor. Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da je ZDS ustaški pozdrav te da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slagala ili nije znala ili su joj krivo napisali da je to stari hrvatski pozdrav.  – Ta ploča opterećuje Hrvatsku, a zašto je premijer, koji ima sve poluge u rukama, ne može maknuti, to je druga stvar – rekao je Jakovina.

Zlatko Hasanbegović rekao je da je i kao povjesničar i kao političar jasno rekao da nema nikakve sumnje da je ZDS neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta te da se u tom cjelovitom obliku ne pojavljuje prije razdoblja ustaškog pokreta i kasnije NDH. Druga činjenica je, rekao je, da napose 2017. godine u modernoj Hrvatskoj nema razloga za posezanje za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice mladih ljudi jer to mogu zlorabiti oni koji u svakoj hrvatskoj državi vide ustašku državu. Spomenuo je Univerzijadu 1987., kada na logu nije bilo slova U već stilizirani Y. Međutim, rekao je, zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj. – Ulazimo u jedan vrlo sklizak teren stanovitog licemjerja, da ta ploča ne može biti u Jasenovcu – mjestu, ne radi se o spomen području – a da može biti negdje drugdje. To je potpuna besmislica – rekao je Hasanbegović.

Dodao je da ne bi trebao kontekst Drugog svjetskog rata i logora jedini obilježiti Jasenovac. Jasenovac je bio mjesto instrumentalizacije, rekao je, dodajući da se zalaže za nastavak povijesnih istraživanja kojima bi se utvrdila cjelovita istina o logoru. Rekao je da Jakovina, koji je rekao da je u logoru poginulo oko 90.000 ljudi, barata ciframa. – Ova kontroverza je nametnuta od stanovitih politikanata koji su je iskoristili u svrhu političke trgovine i ucjene HDZ-a, koji je nažalost pristao na te ucjene. Odvija se jedna vrsta političke trgovine – rekao je Hasanbegović te u tom kontekstu spomenuo potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Nazor je rekao da kad govorimo o HOS-u ne možemo govoriti o fašističkim amblemima i postrojbama. – Štitili su tadašnji Ustav, bili su podređeni regularnim postrojbama – rekao je Nazor. Jakovina je rekao da se nikada u nijednoj emisiji nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika. – Trg maršala Tita je pomaknut, ali ustaška ploča je ustala, s ustaškim sloganom – rekao je Jakovina. Jakovina je rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman maknuo šefove HOS-a kako bi te postrojbe bile inkorporirane u Hrvatsku vojsku. – Nije pošteno prema Hrvatskoj vojsci da se naglašava mala skupina – rekao je Jakovina. Nazor je rekao da taj pozdrav nije bio dominantan, ali je postojao.

Hasanbegović je na pitanje o eventualnom mijenjanju imena novih ulica rekao da nije bilo riječi ni o kojem konkretnom imenu osim Trga maršala Tita. Rekao je da 2017. u Zagrebu imamo ulicu “zloglasnog” Vlade Ranogajca. – Postoje stvari o kojima treba raspravljati, ne možemo ih ignorirati, možemo lamentirati o okretanju budućnosti, ali mi zapravo ne raspravljamo o prošlosti. Kada raspravljamo o vrednotama na kojima počiva moderna hrvatska država, mi zapravo raspravljamo o budućnosti – rekao je Hasanbegović. Odgovarajući Jakovini rekao je da je upravo Tuđman odlikovao Matu Skeju, ratnog zapovjednika HOS-a. Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je da mi u Hrvatskoj još nismo završili Drugi svjetski rat te da nas to koči. Podržao je rad Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bismo otkrili pravu povijest. – bilo je žrtava i na jednoj i na drugoj strani kao što je bilo i zločinaca na jednoj i na drugoj strani. A mi ne trebamo biti pripadnici niti jedne niti druge strane, nego trebamo pokušati graditi, stvarajući jedan konsenzus vezano i za jednu i za drugu stranu, zajedničku stvarnost – rekao je Uzinić.

Dodao je da mu se čini da se u našem društvu svaki put kako nekako krenemo naprijed se iz ormara izvuče argument koji se nekako tiče povijesti. – Nisam pobornik nekih teorija zavjere, ali taj tko to stalno izvlači na površinu ne čini dobro ovom hrvatskom društvu – rekao je Uzinić. – To stalno vraćanje natrag nije dobro – dodao je. Hasanbegović je rekao da podjele iz prošlosti ne mogu nestati te da se ne može stvoriti zajednički sveobvezujući pogled na prošlost. – Ne trebamo posezati za totalitarnim pristupom gdje bi se nametnuo, dekretirao jedan zajednički pogled na prošlost – rekao je Hasanbegović, dodajući da moramo doći do minimalnog suglasja o tome na kojim temeljima počiva Hrvatska. – HOS treba ostati jer je HOS-ova ploča s tim simbolom isključivo dio baštine koja je nastala nakon 1990. godine – rekao je Hasanbegović. Jakovina je rekao da ustaški pozdrav nema mjesta nigdje u Hrvatskoj, a Hasanbegović je rekao da se u ozbiljnoj državi zapravo uopće ne može voditi raspravama treba li spomen-ploča sa zakonitim obilježjima bilo gdje biti istaknuta. Uzinić je rekao da ne smatra da su zabrane rješenje. – Mi smo pjevali potajno Bana Jelačića kad je bio zabranjen, sada kada je dozvoljen, nitko ga više ne pjeva – rekao je biskup.

facebook komentari

Nastavi čitati