Nakon što su birališta zatvorena, a glasovi u potpunosti prebrojani riječka politička arena dobila je vjerodostojno novo lice koje je iznjedrila braniteljska populacija unutar riječkog HDZ-a uz blagoslov Zagreba. Ime Zlatka Tomašića ime je za koje ćete svakako čuti u budućnosti javno ukoliko do sada još niste imali prilike, jer dr. Zlatko Tomašić dolazi iz struke, a ne iz političkog života. Dapače, ovo su mu bili prvi izbori na kojima se natjecao i birao ispred hrvatskih građana, te je odmah ostvario izvrstan rezultat što nije uspjelo poći za rukom dugogodišnjem saborskom zastupniku i bivšem pomoćniku ministra pomorstva Josipu Boriću koji je prikupio 1.489 preferencijalnih glasova (4.16%) kao niti bivšem saborskom zastupniku i aktualnom gradonačelniku Malog Lošinja Gariju Cappelliu koji je na konto sabrao 1.140 preferencijalnih glasova (3.18%) iz 8.izborne jedinice. Treba napomenuti da su obojica bivši predsjednici Županijskog odbora HDZ-a Primorsko goranske županije, a sadašnji potpredsjednici istog tijela.

U samo 4 tjedna koliko je kampanja trajala dr. Zlatko Tomašić uspio je prema ukupnom broju preferencijalnih glasova zauzeti uvjerljivo 4. mjesto na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici sa 2.991 preferencijalnim glasom (8.36%) iza tehničkog ministra pomorstva Olega Butkovića koji je imao 8.286 preferencijalnih glasova (23.17%), dr. Ivana Kirina koji je prikupio 4.588 preferencijalnih glasova (12.83%) i tehničkog ministra turizma Antona Klimana koji je dobio 4.135 preferencijalnih glasova (11.56%). Ako uzmemo u obzir da Oleg Butković dolazi iz Novog Vinodolskog, Anton Kliman iz Istarske županije, a dr. Ivan Kirin isprofilirano je ime još iz vremena njegove političke karijere u HSP AS ispred čije je stranke ušao u Hrvatski sabor u prošlom sazivu, dr. Zlatko Tomašić dokazao je na ovim parlamentarnim izborima da je vjerodostojno novo lice riječkog HDZ-a koje je u samo 28 dana prikupio gotovo 3.000 glasova bez da su hrvatski građani znali u javnosti o kome je riječ budući da ga se skrivalo do te mjere da mu se nije dozvolilo da se predstavi kao kandidat za Hrvatski sabor na završnom skupu u Rijeci biračima kao rođeni Riječanin.

S obzirom da je u gradu Rijeci dr. Zlatko Tomašić osvojio 2.100 preferencijalnih glasova što je ekvivalent od 17.03% dobivenih HDZ-ovih glasova u Rijeci za razliku od aktualnog predsjednika riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića koji je prije 10 mjeseci osvojio 704 preferencijalnih glasova odnosno 5.25% možemo reći zvijezda je rođena, a sada ju je potrebno samo izbrusiti. Na razini VIII. izborne jedinice dr. Zlatko Tomašić osvojio je 2.991 glas što je ekvivalent od 8.36% ukupnog broja dobivenih glasova HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici za razliku od Lucijana Vukelića koji je prikupio na konto 1.302 glasa odnosno 3.49%. Pritom treba uzeti u obzir da je Lucijan Vukelić vodio riječki HDZ kroz 4 godine, a dr. Zlatko Tomašić imao je svega 28 dana unutar kojih su svi radili protiv njega osim njegovih volontera koji su izvukli maksimum iz ovih izbora na svojim leđima. Važno je napomenuti da je u Rijeci nadmašio i MOST-ovu zastupnicu Ines Strenju Linić koja je imala 1.417 glasova u Rijeci, a 150 glasova ukupno više od nas da bi na kraju ušla u Hrvatski sabor.

Također, potrebno je istaknuti kako je demontirao prijedlog GO HDZ-a Rijeka koji je naložio temeljnim ograncima da se odrađuje na terenu za Mariju Bukvić koja je u gradu Rijeci prikupila mizernih 358 preferencijalnih glasova (2.90%) od ukupno 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53% koliko je osvojila u VIII. izbornoj jedinici što je još gori rezultat nego li je imao sam Lucijan Vukelić u studenome 2015. godine. Do kada će nas sramotiti lideri riječkog ogranka lošim kadrovskim rješenjima?

Vidimo da će Zoran Milanović odstupiti sa mjesta predsjednika SDP-a nakon što je izgubio šeste izbore u nizu i neće se kandidirati ponovno za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima pa se stoga postavlja retoričko pitanje hoće li predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić napokon podnijeti neopozivu ostavku nakon što se i sam uvjerio da je kandidat iz Rijeke u samo 28 dana utrostručio njegov rezultat bez stranačke baze i potpore gradske organizacije koji on nije bio sposoban postignuti u 4 godine, kao i cijeli gradski odbor HDZ-a Rijeka koji je stao iza prijedloga Marije Bukvić i osramotio se sa mizernih 1.53% koliko je dotična kandidatkinja prikupila ispred krovne organizacije u Rijeci? Još se jedino u Rijeci neuspjeh prezentira uspjehom, a za to se ne snose nikakve konzekvence.

Za pretpostaviti je da će se i dalje ponašati kao da su Holandezi, a ne znaju niti da li su Englezi budući da je ljetna sezona produljena radi lijepog vremena i skrivati će se iza nacionalnog rezultata pokušavajući izgubljeno pretvoriti u dobiveno. Možda bi nešto mogli naučiti i od bahatog Zorana Milanovića koji na kraju odlazi sa stilom pa se kolektivno povući kako bi gradska organizacija riječkog HDZ-a dobila sjaj koji je odavno izgubljen krivom politikom vođenja i upropaštavanja od kadrova koji ne mogu preći izborni prag od 5%, a ne da će prikupiti 10% koliko je potrebno za preskočiti idućeg na listi.

Ako promatramo sa aspekta s kojeg je HDZ u Rijeci u odnosu na izbore sredinom studenog 2015. godine pao sa 13.399 glasova na 12.331, a pridodamo li 2.100 glasova Zlatka Tomašića u Rijeci pad bi bio još veći tj.na razinu 2011. godine kada je HDZ bio u jeku korupcijskih afera, a razloge treba tražiti u neprepoznatljivom radu vodstva riječkog HDZ-a koji stagnira godinama.

Na kraju bi dao za prijedlog vrhu stranke neka analizira rezultate iz kojih će zamijetiti upravo analizu koju sam slikovito prikazao, a za početak ukoliko sastave Vladu RH neka razmotre mogućnost da dr. Zlatko Tomašić kao četvrto plasirani na listi HDZ-a prema ukupnom broju prikupljenih preferencijalnih glasova uđe u Hrvatski sabor umjesto aktualnih tehničkih ministara ukoliko će zadržati mjesta i u idućoj Vladi RH. Tim potezom osim što bi opravdali slogan vjerodostojno, poslali bi u Hrvatski sabor osobu koja je poštena, moralna, nekompromitirana, stručna, domoljubna i koja je prikupila najveći broj preferencijalnih glasova iza trojca koji su ušli u Hrvatski sabor, a ujedno bi pokazali kako imate namjeru sređivati stanje u riječkom HDZ-u i uhvatiti se u koštac sa stvarnim problemima.

Hoćete li stvarati vjerodostojnu osobu u Hrvatskom saboru koja je u Rijeci nakon 28 dana kampanje prikupila 17.03% od ukupne liste HDZ-a u Rijeci bez stranačke infrastrukture uz podmetanja do skorog uništenja personalne kampanje ili će nas i dalje voditi pojedinci koji ne mogu preći izborni prag od 5% na osnovu vlastitog imena, a za prijedloge liste usvajaju nam kandidate iza kojih su otvoreno stali da bi uz njihovu podršku prikupili jedva 1.53% u Rijeci od ukupnog broja glasova HDZ-ove liste ovisiti će o vama?!

Primjer dr. Zlatka Tomašića je dokaz da se u Rijeci može puno bolje nego što se to prezentira u Zagrebu. Zamislite sada kada bi se infiltriralo još ljudi koji dolaze iz struke, a za sobom vuku i do nekoliko tisuća glasova uvjeren sam da bi HDZ već na idućim izborima u VIII. izbornoj jedinici imao 4 saborska mandata uz permanentan rad koji izostaje dugi niz godina. Također, potrebno je na idući izborima na izborne liste staviti gradonačelnike Crikvenice i Raba s obzirom da Oleg Butković i Josip Borić ne mogu nadomjestiti glasove aktualnih gradonačelnika budući da ne dolaze iz tih sredina, a to se može usporediti sa lokalnim izborima.

Zvijezda je rođena, a na vrhu stranke je da se odluče želimo li na području VIII. izborne jedinice stvarati vjerodostojnog kandidata, a pritom je potrebno postaviti ispred sebe cilj i odrediti kriterije uz pomoć kojih ćemo doći do željenog uspjeha ili ćemo i dalje imati kandidate koje ne prepoznaje niti vlastito članstvo.

Sanjin Baković

facebook komentari