Pratite nas

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu

Objavljeno

na

Dragan Čović je kandidat HDZ­-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, doznaje Večernji list sa sjednice Predsjedništva HDZ­-a BiH koja je u tijeku.

dragan čović kandidat predsjedništvo

Čoviću je to drugi put da će krenuti u utrku člana Predsjedništva. Prvi put je izabran na izborima 2002. godine, ali je smijenjen odlukom Visokog predstavnika 2005. godine. Od tada do danas Čović je predsjednik HDZ-a BiH, a obnaša i dužnost zamjenika Predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Na sjednici Predsjedništva HDZ­a BiH danas se utvrđuju i liste od županija, entiteta i BiH za opće izbore koji će se 12. listopada održati u BiH.

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu ove stranke za Člana Predsjedništva BiH niti tko su nositelji izbornih lista za Parlament BiH, Federalni parlament i županijske skupštine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Devedeset posto posla je završeno. Zbog zamorenosti odlučili smo  zasjedanje nastaviti sutra. Uvjeren sam da ćemo sutra za 2- 3 sata završit i ostatak posla. Nastavit ćemo sjednicu u 10, 30 i završiti, vjerujem, do 13 sati. Dok sve ne završimo bilo bi neozbiljno objavljivati tko su naši kandidati, nositelji lista i tako dalje, izjavio je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je rekao kako izborne liste HDZ-a imaju sviježinu, kako je većina , više od 50 posto, novih imena i više od 40 posto žena i mladih od 30 do 60 posto. -Mislim da ćemo moći s ponosom kazati da imamo izuzetne liste, kazao je Čović.

Na upit hoće li on biti kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH, Čović je diplomatski odgovorio: -Službene potvrde neće biti ni sada. Nije problem prihvaćam li ja ili ne prihvaćam kandidaturu, ja sam tu otklonio onu personalnu dilemu koju sam imao, ali ja za to nemam potporu svoje obitelji, to je ključna stvar, kazao je Čovićr.

Dodao je kako će, koga god predloži HDZ BiH za tu funkiju, pobjediti u utrci za člana Predsjedništva BiH, te da će lista koju predvodi HDZ uvjerljivo dobiti izbore.

“Zapelo je oko izbornih listi HDZ BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije, otkrio je za Hrvatski Medijski Servis član Predsjedništva ove stranke razloge zbog kojih vodeća hrvatska stranka u BiH danas nije donijela odluku o kandidatima za sve razine vlasti za predstojeće opće izbore u BiH.

– Čović nije bio zadovoljan kvalitetom izbornih lista za Federalni parlament iz Hercegovačko-neretvanske županije gdje je za nositelja liste predložen Denis Lasić i županijsku skupštinu čiji je predloženi nositelj Slađan Bevanda, izjavio je član vodstva HDZ BiH, govoreći pod uvijetom da ne bude imenovan.

Na upit jesu li sporni nositelji liste, ili,… izvor HMS-a odgovorio je: – zaključite sami.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio je kako je 90 posto imena na izbornim listama usuglašeno, te da će Predsjedništvo sutra nastaviti zasjedanje, te za , kako je rekao, dva do tri sata završiti posao.

-Danas je urađena većina posla oko izbornih lista, gdje su dobrim dijelom analizirane i usuglašene liste za sve razine, ili većinu njih, a već sutra, Predsjedništvo će nastaviti s radom, odnosno, usuglasit će se još nekoliko sitnica, koje su ostale nedorečene, priopćeno je nakon sjednice iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Zbog već dogovorene predaje kandidacijskih listi, u Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu, za ponedjeljak 14. srpnja u 12.00 sati, i uklanjanja bilo kakvih mogućnosti pogreške, a obzirom na ozbiljnost, te zbog današnje višesatne sjednice, Predsjedništvo je odlučilo sjednicu nastaviti sutra, gdje će se konačno usuglasiti ipotvrditi sve liste i nositelji istih, obrazloženo je u priopćenju.

Ostaje vidjeti, hoće li Čović tijekom sutrašnjeg dana uspijeti riješiti “sitnicu” i ishoditi promijene predloženih kadrova na izbornim listama iz HNž-u.

Nakon Čovićeve današnje izjave na konferenciji za novinare ostalo je i nejasno hoće li on biti kandidat HDZ BiH za Predsjedništvo BiH. Dobro upućeni izvori tvrde da hoće. No, on sam odgovarajući na izravan novinarski upit izjavio je večeras kako za takvo što nema potporu svoje obitelji.- Ja osobno nemam personalnih dilema oko toga. Ali nemam potporu svoje obitelji. I to je ključni problem, kazao je Čović.

HMS

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati