Dragan Čović nezadovoljan jučerašnjim dogovorom lidera stranaka

10

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da u nedjelju naprave okosnicu koalicije na državnom nivou, bez obzira ko od Hrvata ili Srba ima većinu.

“Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu. Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utemeljimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drukčija”, rekao je Čović za današnje bh. izdanje Večernjeg lista, komentirajući susret čelništava SDA-a i DF-a koji su u nedjelju popodne postigli dogovor o programskim načelima, a nakon toga i zajednički dogovor o programskim načelima sa Savezom za promjene (SDS, PDP i NDP) te su izrazili spremnost zajedno nastupiti u Vijeću ministara.

Čović je pojasnio kako je uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ako Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana te je ponovio kako stranke iz Sarajeva žele izigrati dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

“Onaj ko ima vlast u Republici Srpskoj naš je partner, ko god to bio. Sada bi besmisleno bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili dio države koja se zove RS”, pojasnio je Čović.

On je ocijenio provokacijom izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi bilo bolje da se brine za poziciju Hrvata nego da štiti čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

“Važna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može učiniti bez vlasti”, poručio je čelnik HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član BiH Predsjedništva, piše Večernji list.

Inače, nakon sinoćnjeg dogovora između SDA, DF-a i Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) upućen je poziv HDZ-u BiH da se pridruži njihovim programskim načelima.

“Očekujemo da HDZ BiH preuzme na sebe ulogu zaista legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Pozivamo ih, nema nikakvog uvjetovanja, potpuno otvoreni, sa željom da se i taj dio priključi ovome, i da budu u sazivu Vijeća ministara bez ikakvih ograničenja”, naglasio je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako će se čuti s Čovićem, naglasivši da potpisana programska načela nemaju ničeg čemu bi se HDZ BiH suprotstavio, odnosno što je protiv njihovih interesa.

Fena

facebook komentari

 • peppermintt

  vrije BiH lonac , ništa nova
  Željko Komšić je dokazao kakav je njegov način rada, iluzija bi bilo misliti kako se izmakao ispod skuta Zlaje .
  što se tiče entiteta rs, vodi se politička borba, a što se Dodik čudi, njega je MZ dovela na vlast pa sad ga hoće malo i zaobići, sve je to i legalno i legitimno
  Čova , relativno u politički mirnijem okružju, čeki….

  • komšić je đubre neviđeno…

   • peppermintt

    paaa moguće je, ali zar triba kriviti smao njega što koristi pogodnosti koje omogućava nakaradan izborni sustav ? tko to ne bi u vlast , ako može

    • Omogućava nažalost! A postoje i mnoge rupe u zakonima, no trebalo bi ponekad uključiti moral i savjest u političko djelovanje!

     • wolf

      Ma kakav moral i savjest.Jedini moralni politicar
      je predsjednik Urugvaja.Drugog se ne mogu sitit.

     • HRSmoock

      Ghandi :))

 • Bil-nebil

  “Onaj tko dobije vlast u RS naš je partner tko god to bio” kaže Čović.
  A ranije već sklopio savez sa Dodikom?

  Znači napravio sporazum sa Dodikom a prihvatio bi SDS ako dobije vlast?????Podjeti me na Aliju i njegovo do podne vako od podne nako.
  Zato nam i jest ovako sa ovakvim neozbiljnim političarima.
  Sad još ovo što se dešava.Ispada da je najveći Hrvatski nacionalni interes Milorad Dodik.

 • sred.bosna

  Neće proći islamska-ISL politika na čelu s Bakirom. Neće !!
  S Dodikom, ako Bog da, Hrvati će obnoviti svoju HR HB krvlju stvorenom i naporima i patnjama svih vrsta i stupnjeva koju prodaše za judine škude izdajnici, ližisahani i jaslari tpa komšići, zubak, jurišić, smrdljivi kao ahdnamaši

 • cleuna

  A pgledajte samo izmetbegovića i njegove “brige” za Hrvate.
  Nemoj se ti lojavko brinuti za nas jer jako dobro znamo kako završava vaša “briga” o nama.