Pratite nas

Intervju

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana predsjedništva

Objavljeno

na

Moramo osigurati federalizaciju. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Apstinencija birača nije dobra. Posebno je važan izlazak hrvatskog biračkog tijela, i to svih koji na to imaju pravo

Večernji list: Za dva dana nas očekuju izbori. Što očekujete i kada je u pitanju Vaš i izborni rezultat HNS-a, ali i rezultati izbora uopće?

Uvjeren sam, a to potvrđuju sve ankete i informacije s terena, da će koalicija HDZ-a BiH i stranaka HNS, i ja osobno, dobiti više od osamdeset posto hrvatskih glasova. Mi smo za ove izbore ponudili našim biračima projekt u obliku hrvatskog odgovora kojim točno znamo kako zaštiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i osigurati mu neophodnu, Ustavom jamčenu, jednakopravnost. Kada je riječ o rezultatima izbora uopće, narodi i građani su ti koji odlučuju tko će ih predstavljati a njihova se volja mora poštivati.

Večernji list: Kako biste generalno ocijenili izbornu kampanju i poruke koje su stranke i kandidati upućivali biračima?
Ja ne bih ocjenjivao nečiju kampanju u smislu kakav je tko imao slogan, kakva je poruka u javnost poslana plakatom ili nečim sličnim. To je osobni doživljaj i stav pojedinca. Mene osobno zanima konkretan program političkog subjekta. Je li program uistinu nudi konkretna rješenja koja će omogućiti, prije svega, jednaku poziciju za sve narode u BiH ili je riječ o deklarativnom opredjeljenju. Ono što mogu reći za naš predizborni program jest to da je jasan, svakom razumljiv i da uistinu nudi konkretna rješenja koja bi omogućila napredak Bosne i Hercegovine po svim pitanjima. Svoj, hrvatski odgovor trebamo otvoriti do kraja i to 12. listopada, reći da smo Hrvati i da živimo ovdje, pokrenuti sve projekte, osigurati radna mjesta. Mi znamo kako ćemo to uraditi. Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas.

Večernji list: Mnoga istraživanja ukazuju na veliku apstinenciju birača na ovim izborima. Može li to i u kojem smjeru odrediti sam ishod izbora?
Apstinencija ni u kom slučaju nije dobra. Građani trebaju izići na izbore i obaviti svoju dužnost. Posebno je važan izlazak hrvatskog biračkog tijela i to, ne u što većem broju, nego izlazak svih koji na to imaju pravo. Uvjeren sam da će narodi BiH pokazati odgovornost, prepoznavši važnost trenutka za BiH.

Večernji list: Brojna su upozorenja da će i na ovim izborima biti nekih oblika izbornog inženjeringa, poglavito kada je u pitanju izbor izaslanika u Federalni dom naroda. Spominje se i mogućnost prelijevanja određenih glasova za hrvatskog člana Predsjedništva. Koliko su realni takvi scenariji i kakve mogu biti posljedice?
Mi smo do sada predlagali na stotine modela zaštite od izbornog inženjeringa. Održali smo niz pregovora. Na žalost, moram reći, da i danas postoje ista izborna pravila, a i oni koji smišljaju načine kako oduzeti hrvatskom narodu pravo na sudjelovanje u institucijama vlasti. Najočitiji primjer za to je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kao i izbor člana Predsjedništva. Očita su nastojanja pojedinih stranaka i pojedinaca, pod krinkom multietičnosti, koji, na njima znane načine, čine sve kako bi birali hrvatske izaslanike u Domove naroda. Zbog toga je jako važno da hrvatski narod na ovim izborima pokaže svoju odgovornost kroz jedinstvo i kroz Hrvatski narodni sabor, te da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ima najmanje dvanaest izaslanika i da izabere svog hrvatskog člana Predsjedništva. To znači da bez hrvatskih predstavnika nema odlučivanja ni uspostave vlasti u BiH. Ja sam uvjeren da će to tako i biti i da ovaj put nitko neće uspjeti osporiti političku volju hrvatskog naroda.

Večernji list: Činjenica je da bošnjačke stranke ovaj put nisu izašle sa svojim kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Može li se na to gledati kao na jedan dugoročniji zaokret u njihovoj politici?
Konačno je došlo vrijeme da su mnogi na političkoj sceni u našoj državi shvatili da su Hrvati narod koji živi u Bosni i Hercegovini i bez kojeg BiH nema budućnost. Mi smo dio ove zajednice i to moraju svi prihvatiti. Vrlo brzo nakon izbora u BiH će krenuti reforme i Izborni zakon će morati biti promijenjen. To će za sva vremena riješiti ključno pitanje, a to je da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu. Ono što u svom programu nudi HDZ BiH i HNS je pravi odgovor za sve one koji su pokušali odlučivati u ime Hrvata. Jednako tako je to odgovor i onima koji su sve ovo vrijeme bili sluge nekom drugom i to sve zbog vlastitih interesa. Sve to ne bih nazvao nekakvim zaokretom u politici bilo koje stranke, ja bi to okarakterizirao kao početak slaganja stvari u BiH tamo gdje im je mjesto.

Večernji list: Odnosi Hrvata i Bošnjaka nisu onakvi kakvi bi trebali biti. Odustajanje od nametanja Hrvatima člana Predsjedništva BiH može biti korak ka relaksaciji tih odnosa, ali što napraviti kako bi se oni na duži period učinili boljim?
HDZ BiH uistinu ima kvalitetan odnos sa vodećim strankama u BiH. Jasno je da svaki od tri naroda ima svoje interese u BiH. Stranke su zajedno potpisale mnoge sporazume i potpisnici, kao odgovorne osobe, bi ih se trebali pridržavati. Bosna i Hercegovina nema budućnosti bez Srba i Bošnjaka, ali je jednako tako nema bez Hrvata.

Večernji list: Koliko će na odnose ova dva naroda utjecati rješenje pitanja Mostara ili ustroja Federacije?
Ja sam jasno i do sada govorio kako više neće biti nikakvih prijelaznih rješenja i eksperimenata, bilo da se radi o Mostaru, Federaciji ili državi BiH. Mostar će biti stolni grad Hrvata ma kako on bio uređen, svidjelo se to nekome ili ne. HDZ BiH ima rješenja za grad Mostar. Mi smo uvijek za prijedloge i za principe koja vrijede i za druge gradove u BiH. Mostar ne smije, i neće biti grad slučaj.

Večernji list: Vidite li među bošnjačkim strankama i političarima spremnosti za istinski međunacionalni dogovor?
Svi politički subjekti u Bosni i Hercegovini, pa tako i kako ste vi naveli političari i stranke s bošnjačkim predznakom, moraju shvatiti da Hrvatima ne treba nitko ništa davati, nego da im se Ustavom i zakonima mora osigurati ono što pripada i druga dva naroda. Mi smo to do sada nebrojeno puta iskazali, i ukoliko predstavnici druga dva naroda žele napredak Bosne i Hercegovine onda će morati biti i međunacionalnoga dogovora. S naše strane spremnost postoji ali i svjesnost da moramo raditi, jer to nitko neće umjesto nas, kao što nije radio ni prije dvadesetak godina.

Večernji list: Partnerski odnos HDZ-a BiH i SNSD-a do sada je bio primjer međustranačke suradnje u BiH. U kojoj mjeri će rezultati izbora utjecati na promjenu tog odnosa?
Svaka stranka ima svoje specifične političke ciljeve, ali jedno od obilježja naše dosadašnje suradnje je korektnost i poštivanje dogovorenog.Volio bih da HDZ BiH i sa drugim strankama ima takav ili sličan odnos. Mi ćemo poštivati izbornu volju svakog naroda i spremni smo na korektnu i odgovornu suradnju u interesu svih koji žive u BiH.

Večernji list: Može li se ponoviti situacija od prije četiri godine i novi maratonski pregovori o formiranju vlasti? Vjerujete li da će ovaj put vlast biti formirana brže?
Koalicija HDZ-a BiH i HNS-a BiH dobit će apsolutnu potporu hrvatskog naroda i ja sam uvjeren da više nikome neće pasti na pamet da tu volju pokuša izigrati kroz formiranje vlasti. Odluka o tome da prije četiri godine ne sudjelujemo u vlasti bila je teška ali ispravna. Da smo prije četiri godine pristali ući u Vladu Federacije BiH, ne bi sad mogli govoriti o zaštiti prava Hrvata u BiH, o nužnim promjenama ustava, o promjenama Izbornoga zakona. Istinski vjerujem da se situacija od prije četiri godine neće ponoviti, ni u slučaju ovog posljednje rečenog a ni u maratonskim pregovorima o kojim ste vi govorili. Mi ćemo sa svoje strane sve učiniti da formiranje vlasti traje što kraće, uz poštivanje izborne volje naroda i građana. BiH ne trpi čekanje više ni u kojem smislu.

Večernji list: Jeste li spremni na postizbornu suradnju s hrvatskim strankama izvan HNS-a, posebno sa HDZ-om 1990.?
Ja sam siguran da su , nakon svega, svi oni koji su zanemarili volju svog naroda, uvidjeli da se to jednostavno ne isplati. Mi smo uistinu učinili sve da na izbore idemo zajedno. Smatrali smo da jedino tako hrvatski narod u BiH može ostvariti svoja prava. Pozivali smo sve da se okupe oko ideje Hrvatskoga narodnoga sabora. To je hrvatski odgovor, naš projekt kako zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kako mu osigurati ustavnu i svaku drugu jednakopravnost i kako stvoriti pretpostavke za reforme koje će ubrzo nakon izbora uslijediti u BiH. Na postizbornu suradnju sa strankama izvan HNS-a smo spremni, ali ne pod svaku cijenu.

Večernji list: Kako gledate na BiH nakon izbora, posebice na hrvatsku poziciju?
Naša stajališta su jasna. To nam govore i predstavnici drugih stranaka priznajući da jasno kažemo što želimo kada je u pitanju BiH. Borit ćemo se za donošenje novog Ustava BiH i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao federacija, s četiri federalne jedinice, od kojih je Sarajevo, kao glavni grad, distrikt. Želimo i kroz Ustav i kroz Izborni zakon osigurati da nitko drugome ne bira predstavnike i da nitko nije diskriminiran. Nudimo i diskontinuitet teritorija, ali karte ne želimo crtati. Za nas je jedina karta BiH i njene međunarodno priznate granice. To je okvir u kojem se dogovaramo. I nitko nikome kao većina ne može nametati volju jer su u dijelu BiH manjina.

Večernji list: Koje su ključne stvari koje mislite nakon izbora pokrenuti, kako Vi kao član Predsjedništva BiH, tako i HDZ BiH kao stranka?
U zadnja dva mandata hrvatski narod nije imao svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH. Posljedice te činjenice su očite i negativne, ne samo za prava Hrvata nego i za cijelu BiH. Njih treba otklanjati i kao član Predsjedništva apsolutno ću se posvetiti tome. Zajedno sa druga dva člana raditi ću na postizanju konsenzusa o svim bitnim pitanjima za sve narode i građane u BiH, a koje su u ovlasti Predsjedništva. Snažno ću raditi, a nadam se da će sličan stav imati i druga dva člana Predsjedništva, na prioritetima vanjske politike, a to je dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Taj cilj je dohvatljiv ako svi shvatimo nužnost približavanja BiH EU i prihvatimo važnost postizanja europskih standarda. Razvijanje suradnje i rješavanje otvorenih pitanja sa susjednim državama svakako će biti jedno od značajnijih pitanja u mom budućem radu u Predsjedništvu BiH.

Večernji list: Ima ozbiljnih naznaka ponovne zlouporabe pravosuđa u političke svrhe. Jeste li spremni za takav scenarij?
Sve dok BiH ne bude i pravna država ne možemo govoriti o neovisnom i nepristranom pravosuđu. Stoga i ne čudi vaš takav upit. Danas se u BiH pred pravosudnim institucijama, između ostalih, vode i procesi zato što ste pripadnik jednog naroda ili jedne političke stranke. Uplitanje i zlouporaba pravosuđa u političke svrhe je grubo kršenje njegove neovisnosti. Stoga HDZ- BiH snažno se zalaže za izgradnju BiH kao pravne i demokratske države što je temelj za izgradnju neovisnog i nepristranog pravosuđa. Pravosudna tijela moraju nepristrano odlučivati o predmetima koji se pred njima vode, samo na temelju Ustava, zakona i činjenica Građani moraju imati povjerenje u pravosuđe, moraju se osjećati sigurno i zaštićeno i moraju svi biti jednaki pred zakonom.

Večernji list: Kako biste ocijenili odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH pa i kroz prizmu predizborne kampanje?
Potpora koju mi imamo tijekom cijele kampanje od, prije svega, političkih predstavnika sestrinske stranke iz RH nas u potpunosti ohrabruje. To nisu samo deklarativne poruke, riječ je o konkretnoj suradnji i zajedničkom djelovanju u pronalaženju rješenja za dobrobit Hrvata a i BiH. Što se tiče odnosa Hrvatske rekao bih da je komunikacija i razumijevanje pridonijelo da problem ravnopravnosti Hrvata kao političkog naroda u BiH postane legitimna tema razgovora i za međunarodnu zajednicu.

Večernji list: Jesu li bh Hrvati konačno došli u poziciju da ne moraju strahovati tko će biti na vlasti u Hrvatskoj, odnosno da državna politika RH prema BiH i Hrvatima više ne ovisi od toga tko vlada u Zagrebu?
Hrvatska može i treba pomoći BiH i Hrvatima u BiH, što je, između ostaloga, i njena ustavna obveza. Svi odgovorni politički čimbenici u RH razumiju situaciju i odnose u BiH, napose kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, te postoji spremmnost svih u pronalaženju takvih rješenja koja će BiH učiniti demokratskom, funkcionalnom i europskom, državom ravnopravnih i zadovoljnih naroda i građana.

Večernji list: Snažnu poruku i potporu pred izbore je osobno i stranci poslao predsjednik EPP-a. Na što bh Hrvati mogu računati kada je u pitanju odnos pučana, ali i cijele EU prema ustavnim reformama koje očekujemo nakon izbora?

Bosnu i Hercegovinu u budućnosti vidim kao europsku državu u kojoj će biti zajamčena prava svih naroda na jednakopravan način. Kao budući član Predsjedništva BiH učinit ću sve da budem jedan od aktera koji će omogućiti da BiH podnese zahtjev za članstvo u EU i dobije status kandidata. Trenutačno je naša država svima podjednako loša, treba ju urediti tako da dnevno bude funkcionalna, dobra svima. Hrvati BiH, koji su već građani EU, pozvani su da BiH naprave istinski europskom državom. Poruke koje nam i ovih dana stižu iz međunarodnih krugova to jasno potvrđuju, kao i poruka koju smo dobili i od EPP-a, jasno govori sama za sebe, i kada je u pitanju HDZ BiH i ja osobno.

VR/VečernjiList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati