Dragan Čović: Razmatram podnošenje tužbe protiv Čauševića i medija koji su objavili njegov iskaz

0

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a izjavio je kako pregovori o formiranju vlasti moraju biti okončani u narednih dan-dva, kako bi idući tjedan imali Vijeće ministara i Vladu FBiH.

“Mi ćemo vlast napraviti, ali je pitanje kako će funkcionirati ako u startu nije građena na zdravim nogama. Odnos sa SDA je iskren i na mnoge stvari gledamo slično. Izborni rezultati nas upućuju na takvu suradnju. Što se tiče trećeg partnera, SDA je prihvatio DF i ja ću to ispoštovati”, rekao je Čović za N1 odgovarajući na pitanje koliko je iskreno partnerstvo sa SDA i posebno s DF-om s obzirom na probleme tijekom formiranja vlasti.

Na pitanje je li Komšiću ponudio poziciju direktora za Upravu za Neizravno oporezivanje, Čović je gostujući u Pressingu kazao da mu nije to ponudio.

“Mandat sadašnjeg direktora UNO traje još godinu i tri-četiri mjeseca i tek onda možemo otvoriti tzv. Pandorinu kutiju i vidjeti što s blizu 50 institucija”, kazao je Čović. On je komentirajući objavljivanje iskaza Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje rekao kako razmatra podnošenje tužbe.

Kada pročitate što je taj čovjek kazao, postavlja se pitanje o čemu on priča uopće. Drugim riječima, takav iskaz zaslužuje tužbu s moje strane. Meni moji odvjetnici sugeriraju da tužim i one koji su to pustili u javnost, a i one koji se osuđuju za kriminal, pa žele još nekoga dodatno uvrstiti u to, kazao je Čović. On je kazao da je evidentno da u BiH postoji pravosudna mafija te da će se to morati “rasčistiti”.

“Učinit ću sve da BiH postane pravna država i da iz institucija odu svi koji ne zaslužuju da grade državu”, rekao je Čović.

Govoreći o Deklaraciji koju je usvojio HNS on je pojasnio kako je ključna stavka deklaracije “BiH naša domovina” i zato je žele urediti po mjeri svih stanovnika ove države.

“Federalizacija bi bilo najnormalnije rješenje za duh i povijest države kakva je BiH. Tko u tome vidi problem onda ima problem sa samim sobom u političkom smislu. Mi želimo napraviti modernu državu”, odgovorio je član Predsjedništva BiH.

Na pitanje o raspakivanju Daytona, Čović smatra da je on davno raspakiran.

“Pogledajte kakvo je bilo uređenje i stanje države, a kakvo je danas. Mi sada imamo 70 posto izmjena u odnosu na ono što piše u Daytonu”, naglasio je Čović.

Na pitanje koju teritoriju bi zahvatale federalne jedinice, Čović je rekao da su to četiri jedinice, a u jednoj od njih većina bi bio hrvatski narod.

“Banjolučka, tuzlanska, mostarska jedinica i Sarajevo kao distrikt i glavni grad. I danas imamo podjele, deset županija, distrikt, dva entiteta. Naš naglasak ne ide tko će dominirati nego kako zaštiti dva manjinska naroda”, pojasnio je Čović.

[ad id=”40551″]

facebook komentari