Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

2

U Hrvatskoj se održava drugi krug lokalnih izbora. Osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike.

Kao i u prvom krugu, 21. svibnja, na lokalnim izborima pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

Pravo biranja ima 2 milijuna 791 tisuću birača, za koje će biti otvoreno 4. 473 biračka mjesta.

Ovi izbori bit će za birače nešto jednostavniji nego u prvom krugu, bit će manje glasačkih listića i manje kandidata, na svakom listiću samo po dva. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.

Državno izborno povjerenstvo poziva birače da ispune svoju dužnost i izađu na birališta, a poslodavce kojima je nedjelja radni dan, da zaposlenicima omoguće glasovanje.

Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka.

Prvi privremeni rezultati drugog kruga lokalnih izbora, bit će na DIP-ovoj stranci dostupni ranije nego inače već od 20 sati.

DIP će u podne i u 17 sati izvijestiti o odazivu birača.

facebook komentari

  • rođeni

    nadam se da će četnička izdajnička, nekad hrvatska demokratska izgubiti sve moguće
    čak je i crvena sestra iste majke partije bolja, jer ne glumi domoljublje, pa bar znaš da su neprijatelji hrvatskog naroda, a ove podmukle zmije iz plave sestre iste majke partije pod krinkom domoljublja izdaju i Boga i narod i domovinu

  • Agromentum

    Fotografiranje ne bi trebalo biti zabranjeno, nego poželjno. U slučaju manipuliranja s bilo koje strane, mogli bi poslužiti kao dokazi. Ili je upravo iz tog razloga zabranjeno?