Pratite nas

Pregled

Društveno angažirani poduzetnici spašavaju svijet

Objavljeno

na

U naravi je svakoga poduzetničkog pothvata da teži većem profitu. Ali, neki poduzetnici se kod donošenja odluka ne vode samo tim kriterijem. Oni ujedno teže promjenama koje će svijet učiniti malo boljim.

Bračni par Hilde i Klaus Schwab sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel Bračni par Hilde i Klaus Schwab sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel

Do spoznaje da je otpad vrijedan došao je za vrijeme studija. Tom Szaky je studirao u New Jerseyu i ljutio se zbog rasipništva kod otpada. Zašto ga se ne bi moglo bolje upotrebljavati, pitao se. Jedanaest godina kasnije njegovo poduzeće Terracycle zapošljava 120 radnika, surađuje s partnerima u brojnim zemljama i pokazuje da nije svaki otpad jednak.

“Znate li zapravo da se 95 posto otpada koji se u Njemačkoj skuplja u žutim kontejnerima (ambalaža od plastike, metala ili stiropora, nap. red.) spaljuje? To je jeftinije nego recikliranje?”, priča on i veseli se začuđenim pogledima novinara.

Kante za smeće u raznim bojamaRecikliranje počima odvajanjem otpada

To mu nije dalo mira. Danas Terracycle skuplja, među ostalim, u trgovinama njemačke drogerije DM-a doze od sprejeva. Nakon recikliranja od njih nastaju bicikli. Recikliranje financiraju poduzeća koja žele popraviti svoju bilancu zaštite okoliša. Terracycle u svijetu već ima 150 velikih poduzeća kao partnere.

Mijenjanje svijeta na bolje

Szaky je uzoran društveno angažirani poduzetnik. Djeluje poduzetnički i istovremeno dovodi do društvenih promjena. U ovom slučaju do zaštite resursa.

Ovih dana ovaj američki poduzetnik se susreće na Svjetskom gospodarskom forumu s nekoliko desetaka socijalnih poduzetnika koji su se umiješali među moćne i bogate, a postavljaju i pokoje neugodno pitanje. Pozvala ih je Zaklada Schwab, koju su svojevremeno osnovali Hilde i Klaus Schwab. “Zaklada Schwab za socijalno poduzetništvo” od dvijetisućite godine je aktivno stvarala mrežu, koja profitira od kontakata Svjetskoga gospodarskog foruma.

Žena s misijom

Hilde Schwab se brine za interese socijalnih poduzetnika. U Davosu ona sudjeluje u brojnim razgovorima i sastancima. “Socijalni poduzetnici se ne boje uhvatiti se u koštac s problemima od kojih drugi bježe ili ih ne primjećuju”, kaže Hilde Schwab u razgovoru za DW. “Oni su uvjereni da svojim djelovanjem mogu promijeniti ili poboljšati određene situacije. Među ostalim i tako što idu do srži problema i razmišljaju na potpuno nov način.” Oni su uzor, kaže Hilde Schwab, “i mi od njih možemo nevjerojatno puno naučiti kao društvo, kao gospodarstvo i kao ljudi”.

Uzori koji snažno djeluju

Nju uvijek iznova impresionira kako se ti poduzetnici snažno zauzimaju za poboljšanje društvenih odnosa. Tu su primjerice Shannon May i Jay Kimmelman iz Bridge International Academies iz Kenije. Oni koriste moderne tehnologije kako bi školske nastavne materijale donijeli do najsiromašnijih ljudi. Tako je poduku dobilo 80.000 učenika. To obrazovanje je promijenilo njihov život.

Djeca u školi Investicija u obrazovanje najbolja je razvojna pomoć

Drugi primjer je Asher Hasan od Naya Jeevana iz Pakistana. Skupa s velikim osiguravajućim društvima on je u svojoj domovini izgradio sustav koji omogućuje zdravstveno osiguranje ljudima s niskim primanjima. Ovaj Pakistanac je također u Davosu. On želi upozoriti osobito na probleme zemalja u razvoju. Osim toga želi pridobiti dodatne partnere za svoje socijalno poduzeće. Za to je Davos sigurno prikladno mjesto, jer sve više poduzetnika se društveno angažira. To zahtijevaju klijenti, ali i dioničari.

Koristiti veze

“Ovdje u Davosu možemo povezati socijalne poduzetnike s najmoćnijim i najutjecajnijim poduzećima, kao i s vladama. Oni mogu učiti jedni od drugih, stvarati veze i pronaći zajednička rješenja”, naglašava Hilde Schwab. I jasno se protivi predodžbi da socijalna poduzeća mogu biti uspješna samo u zemljama u razvoju.

“Fascinira me kad vidim da inovativni modeli, koji su po prvi put iskušani u zemljama u razvoju, danas bivaju uvoženi u razvijena nacionalna gospodarstva. Svako društvo, bez obzira na njegov razvitak, može učiti od ove generacije socijalnih poduzetnika.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati