Pratite nas

Vijesti

Država prošle godine dala 550 milijuna KM

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina prošle godine je dala više od 550 milijuna maraka državne pomoći različitim kompanijama i gospodarskim subjektima, potvrdila je za „Dnevni avaz” Radmila Mihić, predsjedavajuća Vijeća za državnu pomoć.

Mihić je na čelu tijela formiranog krajem prošle godine, čije je zaduženje da u skladu sa zakonom prati dodjelu svake marke državnog novca kompanijama.

Uspostava tog susutava bila je uvjet EU, koja je i razvila set propisa o državnoj pomoći kako bi onemogućila nelojalnu konkurenciju, zaštitila tržište od političkih utjecaja i spriječila korupciju.

Od studenog prošle godine Vijeće djeluje, ali je tek nedavno napravljen izvještaj o dodijeljenoj pomoći za 2012. godinu. U tijeku je usvajanje propisa i kriterija za dodjelu državnog novca u entitetima i državi. To je obveza BiH na europskom putu.

“Prema podacima koje smo prikupili, u 2012. su dodijeljena 282 milijuna eura državne pomoći na nivou različitih organa, od države, entiteta, županija ili općina. To je čak 2,1 posto BDP-a. Ali, to je potcijenjen podatak, uvjereni smo da je taj iznos znatno veći”, kaže Mihić.

Kako ističe, radi se o velikoj financijskoj pomoći koja je otišla iz državnih proračuna kompanijama u različite svrhe, a da sustav kontrole još nije usklađen u potpunosti s europskim. Tek se usvajaju propisi i regulative te kriteriji po kojima se novac iz proračuna može davati privrednim subjektima.

” Najbolji pokazatelj o kolikom se iznosu radi jeste cifra po glavi stanovnika. U BiH je godišnja državna pomoć po stanovniku 126,2 eura, dok je u Europskoj uniji dvostruko manja, 64 eura”,  ističe Mihić.

Novac poreznih obveznika u rukama je kompanija, uglavnom privatnih, prema podacima iz prošle godine, završao na više načina – poticajima, grantovima ili poreznim olakšicama. Čak 44 posto novca išlo je direktno određenim firmama, dok je manji dio, 27 posto, išao po sektorima, uglavnom za promet, a najviše željeznicama. Ostatak novca, prema izvještaju, išao je ponajviše za poljoprivredu.

Mihić ističe da će Vijeće provjeravati svaku dodjelu kada propisi budu usvojeni.

BROJKE
284,8 milijuna maraka u FBiH
250,9 milijuna maraka u RS
5,7 milijuna KM u Distriktu Brčko

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati