DRŽAVA

4

Na svijetu ima mnogo država, jedna od njih je i Hrvatska. Ali Hrvatska nije kao većina drugih država. Njezin predsjednik, polažući prisegu, ispušta njezino ime i zaklinje se nekoj apstraktnoj ‘Republici’, a njezin premijer je naziva ”slučajnom državom”.

Njezina ministrica vanjskih poslova uvjerava domaću i stranu javnost da je Hrvatska agresor na susjednu državu, no te je ne smeta da naruči Vladin zrakoplov da dođe po nju u Tursku. Šteta je ne koristiti državničke privilegije kad već ta čudna država postoji na papiru! Hrvatske političke elite ne znaju što bi točno s državom. Jedan po njihovom mišljenju fanatični i zabludjeli stari general stvorio je tu državu i umro. Sada se oni moraju dovijati što će s tom velikom igračkom dok stvari ne sjednu na svoje mjesto, to jest dok netko drugi ne preuzme brigu o njima i o državi. Doduše, formalno je tu već Bruxelles, no njih srce vuče istočnije, te naputke bolje razumiju i spremnije slušaju. A i ostarjeli oci mogli bi im pomoći.

Naputci iz Bruxellesa su komplicirani i traže stanovitu dozu samostalnosti i inicijative. Sve što ovdašnji upravljači nemaju! Pred narodom koji sve nezadovoljnije brunda ti nesuđeni državnici kriju svoju pravu narav kao zmija noge. Ta igra već predugo traje i čini se da je dosadila i onima koji se pretvaraju da jesu ono što nisu i narodu. Car je gol, to upućeniji znaju, ali tko to uzvikne, proglase ga djetinjastim i istjeraju sa zabave. U potpalublje Titanica. Tako to može trajati još jedno vrijeme, ali ne dugo.

Jedan događaj ovih dana kako neuvjerljivo zvuče pokušaji ovdašnjih upravljača da se postave kao službenici države u koju vjeruju. Srbija je odlučila priskočiti u pomoć Kapetanu Draganu te je tražila od Australije da ga izruče njoj, a ne Hrvatskoj. Gdje, kako oni vele, ne bi imao pošteno suđenje jer Hrvatska nije pravna država. Javio se pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec: ”Hrvatska je prošla proces pristupa EU i jedno od poglavlja koje smo zatvorili bilo je i poglavlje pravosuđa u kojem se ocjenjivala i sposobnost Republike Hrvatske da se nosi s pitanjima ratnih zločina. Sama činjenica da je Hrvatska ušla u EU pokazuje da se naše pravosuđe zna nositi s tim pitanjima te da je Hrvatska kao članica EU u poziciji ocjenjivati pravosuđe u Srbiji pa tako i procese za ratne zločine.” Dalje je spominjao i činjenicu da je Srbija samovoljno proširila svoju jurisdikciju za ratne zločine na cijeli prostor bivše države.

Sve je to točno i sve to znamo, međutim pomoćnik ministra je to rekao Hini, dakle za domaću uporabu. Za to vrijeme spremnost Hrvatske i njezine ministrice vanjskih poslova da Srbiju bezrezervno podrže na putu u EU ničim nije dovedena u pitanje niti će, usuđujem se prognozirati, biti dovedena, a Veljko Marić čami u srpskom zatvoru kao što je i čamio. Isto tako možemo očekivati i nove predsjedničke troljubce ako izaberemo starog predsjednika. Tako da ne stoji pomoćnikova tvrdnja kako Srbija nije u poziciji ocjenjivati hrvatsko pravosuđe nego obrnuto. Ocjenjuju oni hrvatsko pravosuđe i druge stvari u Hrvatskoj kako im se svidi, to su si pravo uzeli sami, a aktualna vlast nikada se nije ozbiljno potrudila da im ga ospori.

   Nedjeljni izbori su prilika da počnemo kažnjavati takav odnos prema državi. Ne treba imati iluzija da će korjenita promjena doći preko noći, ali odnekuda treba početi.

Damir Pešorda/HRsvijet

facebook komentari

 • Zagreb

  Našla se tri politička istomišljenika u razgovoru ugodnom…

 • EMINƎM

  gledam danas onaj josipovićev plakat s labirintom s kojim poziva na put jedinstva. bratstvo mu je “slučajno” skliznulo

  • peppermintt

   evo ih ko braća Dalton 😀

   • EMINƎM

    YU-bratija