Connect with us

Gospodarstvo

Državne tvrtke u FBiH duguju stotine milijuna eura

Published

on

Prije dvije godine, Porezna uprava bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine objavila je listu najvećih dužnika. Javnost je saznala koliko pojedine kompanije, uglavnom u državnom vlasništvu, duguju ovom bh. entitetu, pa je tako pojačan pritisak na njihove uprave trebalo da donese rezultate.

zeljeznice-fbih1

Međutim, oni su izostali, piše Al Jazeera.

Na takozvanoj crnoj listi Porezne uprave vaša kompanija je završila ako su njena dugovanja po osnovu javnih prihoda premašivala 25.000 eura. Dvije godine kasnije vaša tvrtka vjerojatno duguje isto toliko, ako ne i više, jer ukupni dug nije smanjen.

Niti će, smatra Midhat Arifović, prvi čovjek Federalne porezne uprave.

Dug nenaplativ

“Ovaj dug uglavnom je nenaplativ. Mi smo izvršili blokadu imovine. Ta imovina je uglavnom već opterećena hipotekama banaka, dakle mi smo drugi ili treći povjerioci. Veoma ide teško naplata putem prodaje te pokretne i nepokretne imovine”, pojasnio je Arifović.

Zbog toga je, kaže Arifović, Zakon o otpisu duga po osnovu zatezne kamate pomogao naplatu poreza mnogo više od objavljivanja liste dužnika. Zakonodavcima je predlagao da odu i korak dalje, te da usvoje praksu koja je zaživjela u nekim zemljama regije.

Otpisom glavnog duga državnim kompanijama sa tisućama zaposlenih bila bi pružena još jedna šansa.

Alternativa je, smatra Arifović, nepovoljna za obje strane.

On je dodao: “Evo sad Željeznice ukoliko blokiramo, mi nećemo imati naplatu. Nema sredstava, nema na računima banaka sredstava da se izmiri stari dug. Zatvorit ćemo financiranje poslovanja, neće imati radnici ni tekuću platu, nećete imati ni radnike u pogonima, imat ćete ih na ulici”.

Milijunska dugovanja

Željeznice FBiH najveći su dužnik sa gotovo 90 milijuna eura neizmirenih obaveza. Njihov vlasnik, Federalna vlada, prije nekoliko godina se zakonski obavezala vratiti dug Željeznica. To se nikada nije dogodilo, kaže čelni čovjek kompanije i napominje kako razlog lošeg poslovanja treba tražiti i u nedovoljnim proračunskim sredstvima za održavanje željezničke infrastrukture.

Predsjednik uprave Željeznica FBiH Nijaz Puzić je kazao: “Kakav je u državi ambijent, takav je i u Željeznicama. Nestabilna politička situacija i razorena država utiču na Željeznicu i na njene sutrašnje strateške planove. Mi smo preslikana država u malom. Bez željeznice nema oporavka gospodarstva i obratno”.

Puzić poručuje da bi jedno od rješenja bilo usklađivanje sa europskim standardima u ovoj oblasti. Tako bi Željeznicama Federacije BiH bio omogućen prijevoz tečnih goriva i isključivi transport pojedinih toksičnih materija.

Također ističe važnost uvođenja trošarina na naftu, koje bi bile namijenjene održavanju željezničke infrastrukture, baš kao što je to slučaj sa cestovnom, piše Al Jazeera.

U suprotnom, u pitanje dolazi ionako minimalni broj linija kojima raspolažu Željeznice.

“Prije 25 godina peron željezničke stanice u Sarajevu je bio prepun, a danas, u pola deset ujutro, gotovo da nema nikoga. Stoga je nerealno očekivati da će Željeznice FBiH ikada vratiti svoj dug, baš kao što je nerealno očekivati da će država uspjeti naplatiti 750 milijuna eura koje joj duguju slične kompanije u Federaciji”.

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Gospodarstvo

Rimac Automobili među 10 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Published

on

By

Tvrtka Mate Rimca ove je godine imala rasto od 1059 posto

U kategoriji 50 najbrže rastućih, najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici sa rastom od 1.059 posto.

Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na nivou Srednje Europe.

Na ovogodišnjoj ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze se poduzetnici iz jedanaest zemalja, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti:

19 iz Poljske, 8 iz Hrvatske, 6 iz Litve, 5 iz Češke, 3 iz Rumunjske, po dvije iz Bugarske, Mađarske i Slovačke te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Latvije, piše Poslovni Dnevnik

Rimac radi na novoj jurilici i gradi tvornicu automobila

 

 

facebook komentari

Continue Reading

Gospodarstvo

Rimac radi na novoj jurilici i gradi tvornicu automobila

Published

on

By

Nova Rimčeva jurilica nosi radni naziv Concept Two ili skraćeno C2, doznaje Poslovni dnevnik. Bit će to prvo hrvatsko električno autonomno vozilo, prvi hrvatski osobni automobil koji će se proizvoditi na pokretnoj traci i općenito prvi koji će imati tvornicu u Hrvatskoj.

Gotovo će sve u njemu biti nanovo razvijeno. Rimcu je u punom smislu te riječi cilj začeti domaću auto-industriju pa će C2 homologirati za serijsku proizvodnju i  ovdje izgraditi tvornicu automobila.

Projekt je to vrijedan 128,6 milijuna kuna, a kroz IRI natječaj (“Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”) tvrtka Rimac Automobili upravo je iz EU fondova povukla bespovratno sedam milijuna eura (52,2 milijuna kuna).

Rimčev projekt C2 trenutačno je najveći R&D projekt hrvatske industrije i najveći koji je prošao cjelokupnu IRI proceduru. To su dosad uspjele ukupno 22 domaće tvrtke osiguravši si 252,4 milijuna kuna.

U sklopu tog EU natječaja, koji se vodi preko Ministarstva gospodarstva, ostalo je prostora za još pola milijarde kuna subvencija, jer je prva faza IRI-ja limitirana na 100 milijuna eura. Ali kako doznajemo od izvora s terena, vremena za ulazak u prvu fazu više nema. Ministarstvo je u petak objavilo da već ima 139 projekata koji traže 195 posto sredstava iz prve faze.

Znači, umjesto sto ima R&D projekte za gotovo 200 milijuna eura subvencija. Naši izvori nas upozoravaju da na 200 posto, ministarstvo ima obvezu privremeno zaustaviti prijave i provesti brzu evaluaciju da li su pristigli projekti toliko dobri da su sredstva iz prve faze de facto potrošena. Međutim, neslužbeno doznajemo, ministrica gospodarstva Martina Dalić ne miri se s tim scenarijem.

Od Europske komisije službeno je zatražila da joj za prvu fazu IRI natječaju dadu još novca. Željela bi prebaciti barem dio od još 100 milijuna eura predviđenih za drugu fazu IRI-ja.
No, Europska komisija zasad ne popušta. Razlog je, navodno, što su hrvatski političari u izradi Strategije pametne specijalizacije vješto zaobišli njen smisao. Umjesto specijalizacije, odnosno da precizno odgovore u kojim točno industrijama žele da Hrvatska u budućnosti postane igrač na svjetskoj razini, oni su širili definicije industrija do besmisla.

Na taj su način otvorili vrata EU subvencija većini domaćih industrija kojima su prije sami dijelili državne subvencije.

RH mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije     

Komisija je zato, navodno, posljednjih mjeseci upozoravala Vladu da prije druge faze IRI-ja mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije. Priča se da EK ne želi ulaziti u to koje će industrije biti izabrane, ali traži da ih se preciznije definira u odnosu na trenutačne: “agro-food”, “bio-economy”, “energy and sustainable environment”, “transport and mobility” te “health and quality of life”. Sve te industrije imaju malo veze s prethodno napravljenom Industrijskom strategijom te su njihovi nazivi rezultat oštrih lobističkih ratova.

Koliko su ti ratovi bili žestoki najbolje ukazuje podatak da su s popisa ključnih strateških industrija u Strategiji pametne specijalizacije ispali neki od glavnih generatora radnih mjesta i izvoza: ICT i KET (tehnologije i inženjerstva). Ove dvije potonje zadržane su isključivo ako se njihovi predstavnici uspiju dogovoriti sa starom gardom. I dok iz Ministarstva gospodarstva nismo primili komentar, u industriji su bili vrlo susretljivi, uz uvjet da ostanu anonimni.

Pojašnjavaju, dorada strategije je gospodarski nužna, ali i politički vrlo osjetljiva. Odreda svi su nam pohvalili rad ministarstva na IRI natječaju. Navode da je ispočetka bio netransparentan, ali da je ministrica Dalić to ispravila, cijeli proces ubrzala i dovela na vrlo visoku razinu. Jedan od sugovornika čak nam je rekao da je ovo vjerojatno najbolji EU natječaj ikad otvoren za hrvatsku industriju. “Svi EU natječaji u prosjeku traju osam do 12 mjeseci.

Ovaj je trajao osam do 10 mjeseci, a iako je kao i ostali bio vrlo zahtjevan u pripremi, djelila su se kudikamo veća sredstva nego na bilo kojem drugom EU natječaju i zato je industriji bio istinski isplativ”, kaže naš izvor. Ono oko čega se sugovornici nisu usuglasili ista je tema oko koje koplja lome i političari. Ovisno o industriji, svaki je imao argumente zašto je baš njegova industrija ta koja bi trebala biti u dorađenoj Strategiji pametne specijalizacije.

Ako je suditi prema dosadašnja 22 IRI ugovora, jer to su jedini javno dostupni podaci o IRI-ju, njih 16 isključivo su iz područja ICT-a i KET-a. Upravo onih koje postojeća Strategija pametne specijalizacije diskriminira. Časne iznimke su Pana Stolarija, Cedevita, Magma, Cras, Aluflexpack i ITRS. Zvonimir Viduka, direktor Altproa kaže da su ovakvi natječaji bili potrebni i ranije, jer je teško razvijati složene visokotehnološke proizvode s malim budžetom.

“STM uređaj, koji ćemo razviti s ovim sredstvima, će nam u području ATP sustava za željeznička vozila omogućiti da budemo glavni partner više velikih multinacionalnih kompanija”, kaže Viduka. Voditeljica komunikacija Rimac Automobila Marta Longin dodaje da je to prvi put da se u Hrvatskoj kroz sredstva iz EU otvorio natječaj koji omogućava tvrtkama da dobiju značajnije iznose za razvoj. “Ovo je veliki korak naprijed za razvojne tvrtke u Hrvatskoj, a iako je priprema projekta bila zahtjevna, zadovoljni smo rezultatom i iznosom koji nije zanemariv”, zaključuje Longin.

Mate Rimac: Glavna investicija bit će nam izgradnja tvornice i zapošljavanje

facebook komentari

Continue Reading