Državne tvrtke u FBiH duguju stotine milijuna eura

2

Prije dvije godine, Porezna uprava bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine objavila je listu najvećih dužnika. Javnost je saznala koliko pojedine kompanije, uglavnom u državnom vlasništvu, duguju ovom bh. entitetu, pa je tako pojačan pritisak na njihove uprave trebalo da donese rezultate.

zeljeznice-fbih1

Međutim, oni su izostali, piše Al Jazeera.

Na takozvanoj crnoj listi Porezne uprave vaša kompanija je završila ako su njena dugovanja po osnovu javnih prihoda premašivala 25.000 eura. Dvije godine kasnije vaša tvrtka vjerojatno duguje isto toliko, ako ne i više, jer ukupni dug nije smanjen.

Niti će, smatra Midhat Arifović, prvi čovjek Federalne porezne uprave.

Dug nenaplativ

“Ovaj dug uglavnom je nenaplativ. Mi smo izvršili blokadu imovine. Ta imovina je uglavnom već opterećena hipotekama banaka, dakle mi smo drugi ili treći povjerioci. Veoma ide teško naplata putem prodaje te pokretne i nepokretne imovine”, pojasnio je Arifović.

Zbog toga je, kaže Arifović, Zakon o otpisu duga po osnovu zatezne kamate pomogao naplatu poreza mnogo više od objavljivanja liste dužnika. Zakonodavcima je predlagao da odu i korak dalje, te da usvoje praksu koja je zaživjela u nekim zemljama regije.

Otpisom glavnog duga državnim kompanijama sa tisućama zaposlenih bila bi pružena još jedna šansa.

Alternativa je, smatra Arifović, nepovoljna za obje strane.

On je dodao: “Evo sad Željeznice ukoliko blokiramo, mi nećemo imati naplatu. Nema sredstava, nema na računima banaka sredstava da se izmiri stari dug. Zatvorit ćemo financiranje poslovanja, neće imati radnici ni tekuću platu, nećete imati ni radnike u pogonima, imat ćete ih na ulici”.

Milijunska dugovanja

Željeznice FBiH najveći su dužnik sa gotovo 90 milijuna eura neizmirenih obaveza. Njihov vlasnik, Federalna vlada, prije nekoliko godina se zakonski obavezala vratiti dug Željeznica. To se nikada nije dogodilo, kaže čelni čovjek kompanije i napominje kako razlog lošeg poslovanja treba tražiti i u nedovoljnim proračunskim sredstvima za održavanje željezničke infrastrukture.

Predsjednik uprave Željeznica FBiH Nijaz Puzić je kazao: “Kakav je u državi ambijent, takav je i u Željeznicama. Nestabilna politička situacija i razorena država utiču na Željeznicu i na njene sutrašnje strateške planove. Mi smo preslikana država u malom. Bez željeznice nema oporavka gospodarstva i obratno”.

Puzić poručuje da bi jedno od rješenja bilo usklađivanje sa europskim standardima u ovoj oblasti. Tako bi Željeznicama Federacije BiH bio omogućen prijevoz tečnih goriva i isključivi transport pojedinih toksičnih materija.

Također ističe važnost uvođenja trošarina na naftu, koje bi bile namijenjene održavanju željezničke infrastrukture, baš kao što je to slučaj sa cestovnom, piše Al Jazeera.

U suprotnom, u pitanje dolazi ionako minimalni broj linija kojima raspolažu Željeznice.

“Prije 25 godina peron željezničke stanice u Sarajevu je bio prepun, a danas, u pola deset ujutro, gotovo da nema nikoga. Stoga je nerealno očekivati da će Željeznice FBiH ikada vratiti svoj dug, baš kao što je nerealno očekivati da će država uspjeti naplatiti 750 milijuna eura koje joj duguju slične kompanije u Federaciji”.

facebook komentari

  • peppermintt

    državne tvrtke su stranački bankomati…