Dujmović: Bojkot Jasenovca je ucjena, izjave Zuroffa mimo svake pameti

6

Slažem se da žrtvama Jasenovca treba iskazati pijetet, o tome nema nikakvog zbora, ali mislim da postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima treba napisati punu i pravu i zapravo jednu jedinu istinu, rekao je Dujmović

[ad id=”93788″]

Novinar i publicist Tihomir Dujmović za Direktno.hr je komentirao situaciju oko komemoracije žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu koja će ove godine biti obilježena bojkotom Koordinacije židovskih općina, vjerske zajednice Bet Israel te Srpskog narodnog vijeća.

Dujmović smatra da se tema Jasenovac ponovno ispolitizirala.

“To je naša specifična hrvatska muka. Napokon je došlo vrijeme da se otvore neka kontroverzna povijesna pitanja i to pitanja o kojima su desetljećima vrijedile privatne povijesne laži. Smatram da je vrijeme da se sjedne za stol i progovori o istinu na Bleiburgu i istini u Jasenovcu. Ne smije se reagirati ucjenom na svaku ideju da se razgovara o toj temi”, kazao je Dujmović.

Tvrdi da se 45 godina zataškavala istina o žrtvama Jasenovca i Bleiburga.

“Odbiti doći na komemoraciju znači ucijeniti cijelu naciju prestankom razgovora oko te teme. O toj temi se ne bi trebalo razgovarati da je nju pratila povijesna istina. Smatram da nitko normalan neće dvojiti da je jasenovački logor jedno od najvećih povijesnih ljaga u hrvatskoj povijesti, gledano iz perspektive hrvatskih zločina i perspektive režima NDH ali isto tako svi znamo da 45 godina vrijedila laž da je tamo ubijeno 700 tisuća ljudi”, rekao je Dujmović te dodao:

“Treba postaviti pitanje hrvatskoj lijevoj inteligenciji zbog čega je šutjela 45 godina na laž koja je toliko monstruozna da je zapravo kompromitirajuća ideji bilo kakve hrvatske države kad god ona nastala. Oni koji su šutili o toj laži moraju ovom narodu odgovoriti zašto su o tome šutili”.

Napominje kako postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima se ne govori.

“S druge strane, neki drugi povjesničari izbacuju tezu da je Jasenovac bio i partizanski logor. Navodno su komunističke vlasti tamo šest godina držale tamo logor i o tome bi trebalo progovoriti. Je li to istina ili nije?”

Dujmovića uz to još zanima i zašto komunističke vlasti ‘koje su imale u rukama svu dokumentaciju i sve mogućnosti da utvrde punu istinu o Jasenovcu’ to nisu učinile kao i zbog čega te vlasti nisu dopustile da se utvrdi konačna i prava istina.

“Da se to dogodilo mi danas ne bi imali nikakvog prijepora oko Jasenovca. Slažem se da žrtvama Jasenovca treba iskazati pijetet, o tome nema nikakvog zbora, ali mislim da postoji čitav niz kontroverzi u našoj povijesti o kojima treba napisati punu i pravu i zapravo jednu jedinu istinu”, rekao je Dujmović.

Također, ne smatra produktivnim na svaki zahtjev da se o tim stvarima napiše istina, reagirati s ovakvim potezima za koje tvrdi sa nisu ništa drugo doli ucjena.

“Na ovaj se način želi reći – ne, mi ne želimo raspravljati o tome zašto je netko izmislio u Jasenovcu tisuću žrtava, ne mi zabranjujemo raspravu o tome je li to bio partizanski logor. Tako se do istine ne može doći. Ista stvar vrijedni i za Bleiburg”, rekao je Dujmović.

Na pitanje o tvrdnjama ravnatelja centra ‘Simon Wiesenthall’ Efraima Zuroffa da predsjednica Grabar-Kitarović nije antifašist i da na vlasti treba biti netko poput Mesića ili Josipovića Dujmović kaže kako je to histerija koja nema kraja.

“Najbolje da ih sve izvedemo van i da ih maknemo sa svih funkcija koje ne odgovaraju ovome ili onome. Mimo svake pameti je tvrditi da predsjednica Grabar-Kitarović nije antifašist. Nema druge definicije osim te da je to van svake zdrave pameti. Pitam, do kuda seže ta crta tko je, a tko nije antifašist? Smatram da je predsjednica Grabar-Kitarović i njezina obitelj svojim životom pokazali da je pravi antifašist”, kazao je novinar i publicist Tihomir Dujmović za Direktno.hr

facebook komentari

 • Otporaš

  Onima koji bi htjeli znati nešto više o Jasenovcu nego znaju, preporučio bih im da pročitaju knjigu “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”, ako ne sva pisam kojih ima nekoliko stotina, barem neka pročitaju ona u kojima general piše o Jasenovcu i šta je sve tamo bilo i zašto je ono bilo što je bilo. Također bih preporučio u nastavcima opise generala Luburića “PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA” koja su izišla u novini OBRANA 1965-1966. Tu ima podataka o kojima general piše zašto je on izabrao baš Jasenovac kao Sabirni Radni Logor Jasenovac. To on donosi i OBRANI br. 30-31 1966.

  Što se tiče onih koji to danas sabotiraju, ja bih se s njima složio. Oni nemaju šta tu raditi, jer njihove namjere nisu miroljubive, nisu istinite; njihove namjere su neljudske i provokativne i kao takovi nisu dobro došli. Za njih, njihove istomišljenike i simpatizere ću upotrijebiti jednu izreku generala DRINJANINA koju je on uputio svim Hrvatima u svojem poznatom govoru za Deseti Travnja 1968. godine:

  “…Oni koji bi htjeli svoj rat, svoj bivši rat proslijediti u ustaško, partizansko hrvatski rat među našim sinovima su IZDAJNICI HRVATSKE STVARI…”

  Ako bi se predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović držala ove gore generalove izreke, onda je to dobro. Ali kako je ona to izjavila da će pozvati na konsultaciju i jednu i drugu stranu i da neće biti nikakove revizije o Jasenovcu, je očiti dikaz da ona stoji na stanovištu onih koje pod svaku slilu žele da milijunska cifra žrtava jasenovca ostane po STATUS QUO, što drugim riječima znači da Hrvati i dalje trpe i snose HIPOTEKU ODGOVORNOSTI ŽRTAVA JASENOVCA, kako onih za vrijeme rata, a još više onih koji su se dogodile bez rata i u mirnom stanju 1945-1951. Otporaš.

  • sjena

   Slažem se sa vašim stavom.
   KGK,je sigurno doznala i pročitala neke nove činjenice ,kako demografske ,povijesne,matematičke , mogla je reagiirati na profinjeni “ženski ” način sa intuiciskim osječajem,bez nervoze,čak prije 25godina

   Tuđman nije razgovarao tako,isključivo,to je na nivou “partiskog sekretara ” !

 • EMINƎM

  Antifašiste u ovoj našoj priči vidim imamo na pretek, samo ne vidim tu igdje fašiste, pa u nedostatku protivnika ovi antifašisti su skroz zastranili pa hrvatsko domoljublje označavaju kao zločin. Po antifašističkoj logici voljeti svoje bi trebao biti zločin.
  O mesiću i josipoviću ne treba trošiti riječi, njihova nedjela dovoljno govore tko su i što su ,jedna velika šarena LAŽ

 • Zdravko Sondic

  Procitajte knjigu ako ju mozete naci pokojne povjesnicarke LJubice Stefan ”Pravoslavna crkva i Fasizam”
  Sve ce vam biti jasno.

  • sjena

   Ma dragi Zdravko nama ,meni je sve jasno ,no to treba objasniti ovima gore. Znam kako sam 80-tih godina imao dosta kontakata sa “srbima “u Beogradu ,Srbiji ,Crnoj Gori i lakše sam izlazio snjima na kraj sa svojim stavovima nego sa našim Hrvatima kod sebe i firmi i Zagrebu ,toliko !

 • bakran

  Samo ću reći da mi se stavovi predsjednice KGK, oko problematike rata i poraća, zapravo ne sviđaju. Ona se više puta pozivala na ‘partizanske korijene none i nonića’, što ju je, čini se, definitivno svrstalo na podosta rigidnu ‘antifa-stranu’. Ok, to je njezino pravo. No, mislim da je i neinformirana i neobjektivna pri sagledavanju ukupnih povijesnih zbivanja. Usput rečeno, prošlog sam ljeta bio u mjestu Dražicama, na Grobniku, u čijoj bližoj okolici su korijeni obitelji Grabar. U razgovoru s nekolicinom mještana stekao sam dojam kako članovi te obitelji nisu baš ‘previše’ omiljeni u tom kraju. Osim toga, jedan je komentar rekao kako ‘Kolindin otac ima jako velike posjede zemlje’. (A jedan je dio navodno relativno nedavno prodao nekim liječnicima, koji sad na njemu uzgajaju konje.) To bi moglo upućivati i na neke ‘benefite’ na račun ‘antifa.borbe’. Tu ništa ne tvrdim, nego postavljam pitanja utemeljenosti toga. (Za kraj, možda je i uputno, moram još reći kako mi je na predsjedničkim izborima ona bila ‘varijanta B’, nakon Kujundžića…)