Pratite nas

Komentar

Dujmović: ‘Mi smo podjeljeniji nego ikad. Radi se o narkomanskoj ovisnosti o idejama Jugoslavije’

Objavljeno

na

U knjizi “Hrvatska u raljama djece komunizma”, Dujmović iznosi tezu da će ako se dogodi još jedna mandat ovakve vlasti Hrvatska izgubiti sve elemente državnosti i postati zemljopisni pojam. Jer je aktualna vlast potpuno nesposobna izvući zemlju iz krize i sve što će raditi je potpuno guranje i povezivanje Hrvatske s regijom odnosno sa Srbijom.

U emisiji Markov trg na Z1 televiziji gostovao je novinar, kolumnist dnevno.hr-a, Tihomir Dujmović koji se vratio s obljetnice stradanja Vukovara te ispričao detalje koji su bili zatajeni na HTV-u i u drugim medijima. U razgovoru s voditeljem Markom Juričem opisao je kako se kolona s državnim protokolom zapravo ugurala u glavnu kolonu. Kod spajanja kolona, došlo je do naguravanja, bilo je povika i negodovanja.

“Vidio sam ministra Vrdoljaka koji je ispred mene hodao i u ta dva sata mu nitko nije prišao i razgovarao. Bila je to potpuno ignoriranje vlasti”, rekao je Dujmović. Josipovićevu izjavu o tome da su dvije kolone na savjest onima koji su to htjeli napraviti, ali nisu uspjeli i da je jedna kolona pobijedila drugu Dujmović je istaknuo da ga smeta jedna opsesivna dvoličnost vlasti. “Vlada zamrzne jednu situaciju i onda kaže idemo sada razgovarati o kolonama, a ne o onome što je bit problema, a to je da su Vukovarce uvrijedili i ponizili s ćirilicom. Danas se Vukovaru vidio odmak naroda od vlasti i to odmak pun prijezira”, rekao je Dujmović te dodao:

“Iz perspektive vlasti ta situacija u Vukovaru izgleda onako hladno. Primjerice, imate jednu Vesnu Pusić koja kaže imate zakon i izvolite ga sprovoditi. Tu je i činjenica što je u svemu tome bilo puno političke trgovine s Pupovčevim Srbima. Zaštita britanske politike hrvatskih Srba je toliko snažna da njihovi interesi, prije svega materijalni neće doći u pitanje. Pupovac neće odstupiti od svojih prava koja su zapravo super manjinska prava.

Govoreći o pravima manjina i odnosa sa Srbima spomenut je intervju ministrice Vesne Pusić koja je rekla da nijedan novi, dodatni uvjet za Srbiju na putu u EU Hrvatska neće postavljati. Na drugoj strani ministar pravosuđa Orsat Miljenić, traži od Srbije da na putu prema članstvu u EU sudi ratnim zločincima za Ovčaru i druga stratišta. Dok istovremeno povratnik Vojislav Šešelj zaziva granice velike Srbije te je čestitao ‘oslobađanje Vukovara’ dakle zagovara nove ratove i na sve to ministrica vanjskih poslova Hrvatske lakonski odgovara s nekakvim ciničnim komentarom. Tužno je to”, komentirao je Dujmović.

“Vlast pokazuje u najelementarnijim stvarima da nije u stanju voditi državu. To je jedna luđačka, birokratska hladnoća kojom pristupaju stvarima koje su zapravo gola emocija. Ministrica Pusić je rekla da imaju posla s luđakom. Vojislav Šešelj nije luđak. Vesna Pusić nikad neće nazvati Antu Pavelića luđakom nego zločincem. Jer kada nekog nazivate luđakom onda je to umanjenica. Naime, kada je netko lud onda nije odgovoran za svoje zločine. Ona ne želi vidjeti da se tu radi o stvarnom četništvu, dvojice Šešeljevih učenika koji danas vode Srbiju Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću. Sve to je ušlo u sferu Vrapča, ludnice, pa sada ispada da su Veliku Srbiju radili samo luđaci, a radila ju je kompletna politička elita i još tristo tisuća vojnika. Vesna Pusić skriva istinu i to je zastrašujuće, a ima retoriku kao ministrica vanjskih poslova Srbije. Četnici ne kolju Šveđane, nego Hrvate i Bošnjake i to svakih pedesetak godina”, istaknuo je Tihomir Dujmović koji se osvrnuo i na sljedeće:

“Često se na raznim portalima ili u nekim knjigama može pročitati da je brat djeda od Vesne Pusić, Grga Budislav Anđelinović naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918., tzv. prosinačke žrtve, kada je ubijeno 5 civila i 10 hrvatskih vojnika na današnjem Trgu bana Jelačića. Kada su ga zastupnici u skupštini tražili da se izjasni o svom činu rekao je: ‘Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim’. Na temelju toga je dobio visoke vojne počasti i stan u Beogradu. Druga manje poznata činjenica je da je njen djed Danko Anđelinović bio bliski suradnik četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, zapovjednikom četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni.”

O tim navodima o obitelji hrvatske ministrice vanjskih poslova Dujmović smatra da bi Vesna Pusić vjerojatno rekla da ona nema ništa sa svojim djedom, vjerojatno se s time neće ni složiti. Međutim, smatra Dujmović, da bi u Saboru trebalo otvoriti raspravu o političkim stavovima Vesne Pusić i o načinu kako vodi ministarstvo vanjskih poslova.

Kada je izabran HDZ-ov zastupnik Davor Stier, mediji su se raspisali o njegovoj obitelji u kojoj se nalazi jedan ustaški časnik, ali se u slučaju Vesne Pusić za povijest njezine obitelji ne iskazuje jednaki interes.

Dujmović smatra da je to zbog pristranosti medija koji uporno skrivaju istine i relacije jedne strane, a ističu drugu. “Imate jedno navijačko novinarstvo koje je ideološki zatrovalo ovu zemlju pa sada ispada da je potpuno normalno da se o ovakvim stvarima javno ne razgovara. To je strašno što se događa. Mi smo podjeljeniji nego ikad. Radi se o narkomanima Jugoslavije, o narkomanskoj ovisnosti o idejama Jugoslavije, o čemu govorim o svojoj knjizi. Radi se o nevjerojatnoj ovisnosti politike Milanovića i Josipovića prema idejama Jugoslavije. Za mene je to bolest. Takvih političara nigdje nema, ni u Srbiji, ni u BiH.”

U emisiji je prikazan proročki govor Franje Tuđmana iz 1996. godine kad je rekao: “Nećemo dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima. Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti. Ne samo sa crnim, nego i sa zelenim i žutim vragovima. Nećemo dopustiti i onima koji se vežu sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti. Ne samo povezuju, nego im se i nude, ne samo da im se nude, nego im se prodaju za judine škude kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta. A povezuju se od fundamentalističkih ekstremista do kojekakvih lažni propovjednika pseudo demokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.”

“Svaka rečenica ovog govora je točna, svaki zarez se obistinio”, izjavio je Dujmović. “Tuđman je sve to vidio još tad prije 18 godina, sve te inicijative od SECI-a do Soroševih fondacija koje su dobivale novac za bilo kakvu ideju koja je bila protiv interesa Hrvatske države. Ili recimo intelektualna izdaja HSLS-a”, kaže Dujmović.

Na pitanje voditelja Marka Juriča je li Dražen Budiša taj politički diletant koje spominje Tuđman u svojem govoru, Dujmović je odgovorio da je Dražen Budiša jedan častan i pošten čovjek koji se nije u svemu tome snalazio. U ovom se kontekstu pokazalo da to što je Budiša ušao u koaliciju sa SDP-om bio jedan diletantizam.

U knjizi “Hrvatska u raljama djece komunizma”, Dujmović iznosi tezu da će ako se dogodi još jedna mandat ovakve vlasti Hrvatska izgubiti sve elemente državnosti i postati zemljopisni pojam. Jer je aktualna vlast potpuno nesposobna izvući zemlju iz krize i sve što će raditi je potpuno guranje i povezivanje Hrvatske s regijom odnosno sa Srbijom. “Pukla je Tuđmanova ideja pomirbe i svu su vlast u Hrvatskoj uzela djeca komunizma”, zaključio je Dujmović.

T.Pšenko/Dnevno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

IMAJU LI KURDI PRAVO NA DRŽAVU?

Objavljeno

na

Objavio

Kurdistan se može promatrati i kao potencijalni model rješenja tzv. Blisko-istočnog pitanja, a pojam “rješenja” u tom području mnogima ne odgovara.

Od 3.000 god. pr. Kr. do danas opstao je narod možda najvećih ratnika antike na Bliskom istoku, narod Su ili Karda, danas Kurda kojih na manje-više istom području ima oko 30, a ukupno u svijetu oko 45 milijuna.

Narodu koji je 5.000 godina opstao među svjetskim silama, preživio Sumer, Perziju, Rimsko carstvo, Otomansko carstvo i Tursku, reći da nema pravo na državu zahtijeva snažan i konkluzivan argument, ali treba biti oprezan. Čak i ako bi takav argument bio valjan, moglo bi ga se primijeniti na mnoge postojeće države čije postojanje nitko od onih koji su spremni uputiti takav argument nije spreman na njih primijeniti i posumnjati u njihov međunarodni legitimitet i suverenost.

Turska zasigurno nema povijesno pravo glasa jer su u vrijeme vladavine Kurda bili hrpa raštrkanih divljih plemena po pustopoljinama Anatolije, dok Irak i Iran primjerice imaju neko povijesno pravo glasa, ali u to vrijeme Kurdi su bili dio Sumerskog carstva koje je opstalo (4.500-1.900 god. pr. Kr.) dobrim dijelom zahvaljujući kurdskim vojnicima. Uz to, do konca Srednjeg vijeka Kurdi su bili zoroastristi, tj. vjerovali su u Ahuru Mazdu (vrhovnog duha), a islamizacija je nastupila začuđujuće kasno i sporo (možda su zbog toga, a i sklonosti sinkretizmu u Kurdistanu paralelno opstale zajednice zoroastrista, židova, kršćana i muslimana). Kurdistan se može promatrati i kao potencijalni model rješenja tzv. Blisko-istočnog pitanja, a pojam “rješenja” u tom području mnogima ne odgovara.

Izv.prof.dr.Kristijan Krkač

Kurdi počeli glasovati o nezavisnosti

Irački Kurdi počeli su u ponedjeljak glasovati o svojoj nezavisnosti na povijesnom referendumu koji bi trebao otvoriti put državi za koju se bore već gotovo jedno stoljeće.

Glasovanje koje je inicirao kurdski predsjednik Masud Barzani održava se u autonomnoj regiji Kurdistana, na sjeveru Iraka, koja obuhvaća pokrajine Erbil, Sulejmaniju i Dohuk, ali i u zonama u kojima se za prevlast bore Kurdi i središnja iračka vlada.

Referendum međutim predstavlja riskantan potez jer je irački premijer Hajder al-Abadi jasno dao na znanje da će poduzeti “mjere nužne” za očuvanje jedinstva u zemlji.

Susjedne zemlje poput Turske i Irana, zabrinute da će njihove kurdske manjine slijediti taj primjer, također su zaprijetile odmazdom.

Glasački uredi trebali bi ostati otvoreni do 17 sati kako bi se 5.375.000 upisanih birača moglo izjasniti.

Po kurdskoj novinskoj agenciji Rudav, Masud Barzani je nasmiješen i u tradicionalnoj odjeći glasovao rano ujutro.

Ukupno je otvoreno 12.072 birališta u autonomnoj regiji Kurdistana te u zonama na koje pravo polažu Kurdi i središnja iračka vlada.

facebook komentari

Nastavi čitati