Pratite nas

Komentar

Dujmović: Opasna i bespotrebna igra manjinama jednoga neotesanca

Objavljeno

na

Ne postoji nepristojniji gest na hrvatskoj političkoj sceni u zadnjih dvadeset pet godina od nepristojnosti i nekulture koju je Milanović pokazao jučer u Uredu predsjednice

[ad id=”93788″]

Povodom jučerašnjeg sramotnog ponašanja premijera Milanovića, koji se odbio fotografirati sa predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, komentar za direktno.hr je dao politički analitičar i kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Dujmović.

“Ne postoji nepristojniji gest na hrvatskoj političkoj sceni u zadnjih dvadeset pet godina od nepristojnosti i nekulture koju je Milanović pokazao jučer u Uredu predsjednice. To je kontinuitet njegove neotesanosti, jer treba podsjetiti i to kako Milanović nikada nije čestitao Predsjednici pobjedu na predsjedničkim izborima“, objašnjava Dujmović.

Upitan o tijeku konzultacija Tihomir Dujmović kaže kako će mandat predsjednice dobiti svaki onaj koji donese 76 potpisa saborskih zastupnika.

“Činjenica je kako HDZ strpljivo pregovara sa Mostom, usuglašavajući stavove i reforme, a da Milanović otima zastupnike metodama koji su sličniji trileru nego metodama političke borbe. Kao što se vidi došlo je do pakta Pupovac-Milanović gdje se Pupovcu obećava drugo mjesto u državi, a on sanja tu poziciju „starih odnosa i starih omjera hrvatskog i srpskog naroda“. Međutim, pojavio se Mirko Rašković koji je otkrio kako u nasilnom pritisku ne sudjeluje samo Zoran Milanović, nego i Milorad Pupovac te Vojislav Stanimirović. Da je to napravio HDZ, hrvatski bi mediji vrištali na sve strane. Ovako se Milanovićeva nepristojnost i bezobrazluk te pritisci tandema Stanimirović-Pupovac skrivaju pod tepih“, kazao je Dujmović.

Dodao je kako nitko ne propituje predstavnike manjina, koji zastupaju više manjina, imaju li potpise sviju manjina koje zastupaju.

“Mislim da su Stanimirović i Pupovac izmanipulirali manjine i da se igraju opasno vatrom jer što ukoliko se sutra dogovore Most i HDZ? Hoće li biti tada neprijatelji vlasti? Hoće li im tko vjerovati ukoliko budu pretrčavali vlastitom podrškom? Dakle, manjine su uvijek, koliko se ja sjećam, pristojno pričekale dogovor u državi, a onda se priklonili novom mandataru koji je vodio računa o njihovim željama i potrebama. To je jedino pristojno. Ali, kako je Pupovac već kod Sanadera navikao, a sjeća se i prilika u Jugoslaviji, biti arbitar odnosa u zemlji, onda mu se dopala rola koju mu je sada namijenio Zoran Milanović. Opasno i bespotrebno igranje manjinama“, zaključio je Dujmović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati