Dujmović: Sreća što HTV-ov ljevičarski dream team nema pravosudnih ovlasti

1

Josipović smišlja pitanja, provocira Kolindu i onda smišlja materijale kako bi ju mediji napadali. Najbolje se to vidi na RTL-u, a ništa bolje nije niti na Novoj Tv, dok na HTV-u ljevičarski ‘dream tim’ ispituje kandidata

Posljednje televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata zakazano je za petak navečer na HTV-u, a pojavile su se špekulacije da Kolinda Grabar Kitarović na njemu neće sudjelovati. Ipak, Mladen Pavić, glasnogovornik HDZ-a, kaže da je Kolinda spremna za sučeljavanje, ali pod istim uvjetima kao na drugim televizijama, obzirom da je posljednji put emisija na HTV-u nalikovala više nekom reality showu nego debati između kandidata.

Je li profesionalno da u voditeljskom timu nema niti jedne osobe svjetonazorski bliske Kolindi Grabar Kitarović te koji su razlozi zbog kojih ona možda neće sudjelovati na sučeljavanju, za direktno.hr komentiraju analitičar i novinar Tihomir Dujmović i komunikacijska stručnjakinja prof. dr.sc. Smiljana Leinert Novosel.

“Ja bih razmislio, jer je ono neka vrsta ‘medijskog borda’. Josipović smišlja pitanja, provocira Kolindu i onda smišlja materijale kako bi ju mediji napadali. Najbolje se to vidi na RTL-u, a ništa bolje nije niti na Novoj Tv, dok na HTV-u ljevičarski ‘dream tim’ ispituje kandidata. Sva sreća da nemaju pravosudnih ovlasti, inače imam dojam da bi osudili Kolindu. Uvodni prilog na RTL-ovom sučeljavanju bolje ne bi napravio ni Dejan Jović. Nije bilo niti jedne sekvence Kolinde s američkim predsjednikom Obamom ili Angelom Merkel, već isključivo kadrovi sa Sanaderom kao da sedam godina nije bila izvan Hrvatske i kao da je radila u Fimi mediji. Tako to radi RTL.”, objasnio je Dujmović.

Dujmović tvrdi kako predsjedniku Ivi Josipoviću na prošlom HTV-ovom sučeljavanju nije postavljeno niti jedno ozbiljnije političko pitanje, a koje se tiče njegovih katastrofalnih grešaka za vrijeme mandata.

“Nema pitanja o memoarima srpskog veleposlanika, o ustaškim zmijama u Knessetu, o strateškom partnerstvu s Velikom Britanijom glede regije, o ostavci njegovog savjetnika za branitelje… Postoji još najmanje desetak kapitalnih pitanja, koja HTV i RTL nisu postavili, a niti Nova TV u prvom krugu. Sučeljavanja nemaju veze s novinarstvom i podsjećaju na prijeki sud. Voditelji u prethodnom sučeljavanju na HTV-u kao da su došli izravno iz ureda predsjednika. Intonacija njihovih pitanja je preko svake mjere pristrana”, kaže Dujmović.

Leinert Novosel ovakav vid sučeljavanja predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj smatra iscrpljujućim.

“Ne znam niti jedan primjer ovakvog sučeljavanja u svijetu niti znam da je to u privatnim ili javnim medijima toliko iscrpljujuće. Mislim da je trebalo biti osjetno manje sučeljavanja, odnosno više strukturiranih. Ovo podsjeća na jedan vid showa više nego na predstavljanje”, kaže Leinert Novosel.

“Nigdje u svijetu ne postoji primjer da tri televizije misle jednako kao centrala predsjednika. Možda eventualno u Africi, ili dalekoj Aziji, ali je ovo što se događa zaista nevjerojatno. Niti jedan novinar drugačijeg svjetonazora nije bio na tri ključna sučeljavanja”, tvrdi Dujmović.

Leinert Novosel ipak smatra kako će se Kolinda pojaviti na sučeljavanju u petak.

“Kolinda vjerojatno ne zaključuje sama nego to radi njezin tim i procjenjuju što bi bilo bolje za nju. Ona sama sigurno smatra da na taj način neće zadobiti nove birače, a da bi joj se moglo dogoditi nešto neugodno. Do sada dolazila, ne vidim koji bi bio razlog da ne dođe. Dolazila je čak i tamo gdje bi joj se mogle dogoditi neugodnosti. Mislim da će ona ipak doći”, smatra Leinert Novosel.

“Ovo nisu sučeljavanja nego rešetanja Kolinde i traženje pukotine u njezinom iskazu”

Naše sugovornike smo pitali i koja bi pitanja oni uveli, odnosno postavili predsjedničkim kandidatima. Dujmović se prisjetio velike afere o obavještajnoj zajednici kada su dva čelnika završila na sudu, a na što je predsjednik imao utjecaj koji nije iskoristio.

“Pitao bih Josipovića po čemu je Dokumenta Vesne Teršelić naša savjest? Zatim, bi li i on obustavio povrat imovine Katoličkoj crkvi samo zato što kritiziraju Vladu? Što je Lex Perkovićem i njegovom ulogom u Lex Perkoviću? Knesset i ustaška zmija? Afirmacija mjesta Srb kao navodnog početka antifašističkog ustanka? Josipović tvrdi da ne nosi predsjedničku lentu jer se zakon izobičajio, što je meni nepoznato. Uzmimo predsjednikovu logiku; je li se Srb izobičajio kao mjesto tih ustanaka, a uobičajilo se da Brezovica bude mjesto gdje se obilježava početak antifašističkih ustanaka? Zašto u jednom trenutku mijenja običaje, a u drugom trenutku pristaje na njih. Zašto u regiji nije uspio riješiti, niti potaknuti niti jedno granično pitanje?”, rekao je Dujmović.

On tvrdi kako ovo što smo vidjeli nisu sučeljavanja nego rešetanja Kolinde i traženje pukotine u njenom iskazu koje će pisani mediji trančirati i pribijati na križ. Primjer je, kaže Dujmović, pitanje o broju letova Kolinde službenim zrakoplovom, što je potpuno irelevantno.

“Imali smo do sada dupli pas između medija i agencija za istraživanje tržišta, koje osim vinkovačke, nikad nisu pogodile rezultate. Agencije bi izbacile rezultat koji ne stoji, a mediji bi po toj matematici radili analizu hrvatske političke scene. Druga vrsta duplog pasa sada su televizijska sučeljavanja po kojima mediji do idućeg sučeljavanja pokušavaju pronaći neku grešku Kolinde. Na to se sve svodi pa me ne čudi da u Kolindinom stožeru razmišljaju da izbjegnu tu klopku. Kad vam sudac namjesti utakmicu tako da vam na centru oduzme pet ili deset lopti pa vi iz neke od poklonjenih zabijete gol to vide samo znalci, ali kad svirate deset penala na svakoj utakmici onda se postavlja pitanje ima li smisla uopće ići na tu utakmicu?”, pita se Dujmović.

Leinert Novosel kao dobru praksu u sučeljavanjima vidi očitovanje o predsjedničkim ingerencijama, a sva druga pitanja koja idu na diskreditaciju kandidata ili imaju karakter kviz pitanja, ne smatra produktivnim te to vidi kao zabavu za neki drugi tip emisije.

“Uvijek možete aktualnog predsjednika pitati što smatra najvećim uspjesima svoga mandata. To je ulaznica za sljedeći krug. Novog kandidata možete pitati što novo kani raditi. Treba pokušati napraviti neki kontrast, odnosno probati izvući neke razlike između kandidata na površinu”, zaključuje Leinert Novosel.

Kolinda Grabar Kitarović je sudjelovala u RTL-ovom duelu, a odlazak na Novu TV nije upitan. Je li njezin nedolazak na HTV samo špekulacija ili se zaista neće pojaviti vidjet ćemo u petak.

(direktno.hr)

facebook komentari