Dujmović o Trumpu: Ovo je novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi

6

Novinar i publicist Tihomir Dujmović ekskluzivno za direktno.hr prokomentirao je pobjedu republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi i značaj koji ona ima za svijet, ali i za Hrvatsku.

Izneneđujuću pobjedu Donalda Trumpa Dujmović je okarakterizirao kao spektakularan događaj koji bi mogao promijeniti čitav niz relacija u svijetu.

“Amerika je rekla ne globalizacijskom svjetskom poretku. Pokazuje se da je američki narod odbio globalizaciju i novi svjetski poredak koji vode elite za svoj račun. Pokazalo se da američki narod, obzirom na ekonomske pokazatelje u zemlji, nema osobite koristi od tog globalizacijskog svjetskog poretka i ovo je poraz za dosadašnje američke unutarnje politike”, rekao je Dujmović i dodao kako u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati američka vanjska politika, ali iz svega što je rečeno u kampanji, očito je da će se brojne relacije mijenjati.

“U tom smislu pobjeda Donalda Trumpa poruka je i hrvatskoj Predsjednici i Vladi RH da dolaze promjene dosadašnje paradigme međunarodne politike”, napomenuo je Dujmović, koji se osvrnuo i na očigledno jačanje desnice u svijetu.

“Trumpova pobjeda, kao i ranije promjene politike u istočnoj Europi (Poljska, Češka i Mađarska), te jačanje desnice, poglavito u Francuskoj, pokazuju da koncept nacionalnih država sve više jača te da u tom smislu prostor na sceni dobivaju desne političke opcije. Tome je tako jer se pokazalo da globalizirani svjetski poredak i mahnita liberalna ekonomija te uništenje nacionalnih država nije svijet promijenilo na bolje nego je otvorilo čitav niz problema i donijelo niz nezadovoljstava. Kada pogledate EU vidjet ćete enormno nezadovoljstvo običnog svijeta jer nezaposlenost raste, BDP u pravilu ne raste, a Brisel sve više preuzima prerogative nacionalnih država. U tom smislu, nakon pobjede Trumpa moguće je očekivati novi impuls jačanju desnice u cijeloj Europi”, istaknuo je Dujmović i dodao kako to vrijedi i za Hrvatsku.

Komentirajući američke medije i ankete, Dujmović je naglasio kako je bila više nego očita njihova naklonost jednom kandiadatu.

“Ankete su promašile izborni rezultat u Americi, a mediji su pokazali nevjerojatnu količinu neprofesionalnosti jer su mahnito navijali za jednu opciju. Pobjeda Trumpa svojevrsni je slom priče o neovisnim američkim medijima jer ta količina neprincipijelnosti koja se mogla pročitati u njihovom tisku te navijanje za Hilary Clinton pod veliki upitnik stavljaju cijeli mit o neovisnom američkom novinarstvu. Posebno je začuđujuće i čini se da na isti način funkcioniraju i agencije za istraživanje tržišta jer niti jedna agencija nije pogodila pobjedu Donalda Trumpa”, rekao je Dujmović i dodao kako smo mi u Hrvatskoj tu šprancu već vidjeli.

“Agencije u pravilu govore o pobjedi SDP-a kada pobjeđuje HDZ, a mediji toliko neukusno znaju navijati za ljevicu da je to znalo prelaziti svaku granicu. U svakom slučaju, Amerika i s njom cijeli svijet danas je pred velikim preokretom”, zaključio je Dujmović.

facebook komentari

 • Choo-choo Dampf

  Ma divota ! Bit će prava mala poslastica čitati reakcije domaćih europskih dupeljubaca .

 • srka

  Trumpf nije nikakav desničar, već Putiničar!
  by Srka®

 • sjena

  Gosp.Misić,slažem se u potpunosti sa vama ,nemam potreba dodati ništa više ,ljudi su frustrirani jer ne vide način kako to okrenuti,pa kada i izaberu izglednog čovjeka ,taj previše “cvika ” ne uzda se u narod ,a to bi trebalo niti jedino mjerilo !!!

 • cleuna892

  Hoće li itko sada,nakon ovih izbora,Americi uputiti pismo u kojem se izražava zabrinutost zbog jačanja desnice?

  • milanU

   Trebali bi to uciniti bas oni Hrvati koji su jos uvijek zadojeni Temeljnim Nacelima Stranke Prava koju je osnovao vec polovicom 1850tih godina dr. Ante Starcevic.

   Za podsjetiti je danasnji hrvatski mladji narastaj na jednu povijestnu cinjinicu za koju oni ne znaju, ili nisu za nju culi, ili su je krivo culi, a ta cinjenica je ta kada je jugoslavenska vlada preko jugoslvenskog poklisara u Washingtonu 1951. godine zatrazila od US vlade da im izruci dra. Andriju Artukovica koji je tada zivio u Los Andjelesu. U svoem zahtijevu za izrucenje je navela kako je dr. Artukovic “desnicar” jer je bio Ustasa a Ustaski Pokret je bio “desnicarski”, jer mu je sluzbeno ime bilo CROATIAN MOVMENT OF RIGHT, HSP, dok je jugoslavenski komunisticki pokret pojasnio kao “ljevicarski” pokret koji se je borio protiv “desnicarskog” ustaskog pokreta. Tako je Jugoslavija varala strani svijet kako su Hrvati “desnicari”, a u to postratno vrijeme tih godina je bilo popularno biti “ljevicar” a opasno i gadno biti “desnicar”.

   Zahvaljujuci dru. Juraju Krnjevicu i dru. Ivi Omrcaninu i drugima koji su dosli na proces u los Angeles u obranu ISTINE da rijec Hrvatska stranka “PRAVA” nije rijec “desnice” kako su to htijeli prikazati Jugoslaveni, nego da je ta rijec “Pravo” Pravda, a ne desno “desnica”.

   Tako je toga puta i toga procesa koji se je zavrsilo 1959. godine dr. Andrija Artukovic oslobodjen svake pa i najmanje krivnje. Ali, vec pocetkom 1986. godine Ante Nobilo i njegovi Jugoslaveni u sluzbi protiv Hrvatske i hrvatske ISTINE podigli novu tuzbu, navodno s novim dokazima protiv dra. Andrije Artukovica. Ovog puta, na svu zalost americke vlasti su podlegle i popustile te Jugoslavenima svih vrsta udovoljili i dra. Andriju Artukovica izrucile, stara, corava i bolestna, ne Beogradu nego Zagrebu, kako bi povijest osudila Hrvate a ne Srbe za to izrucenje i na smrt osudjenog hrvatskog ministra vlade NDH.

 • milanU

  Dali je Hitler i njegov pokret spadao pod program “desnice” ili pod program fasizma/nacizma? Poglavar Nezavisne Drzave Hrvatske Poglavnik dr. Ante Pavelic je medjunarodnim prognozama okarakteriziran sa tri titule: (1) Fasista, (2) Nacista, (3) Desnicar. Moglo se na internetu procitati kako su neki tvrdili da nema Rehabilitacije za Poglavnika sve dotle dok se Hitler ne Rehabilitira. Ako je to tako, zelio bih znati zasto se Poglavnik kod nas Hrvata ne moze Rehabilirati, dok kod Srba u Srbiji Draza Mihailovic se moze Rehabilirati, i vec je to u Srbiji ucinjeno.

  Dakle, po svim danasnjim znacima mi Hrvati moramo cekati sa svim Rehabilitacijama Hrvata sve dotle dok nam strane sluzbe, medije i mocnici dadnu zeleno svijetlo. Da je Donald Trump cekao medjunarodno zeleno svijetlo za odobrenje njegovog programa “desnice”, on onda nikada ne bi mogao biti ono sto ce biti: 45peti predsjednik najjace drzave svijeta SAD.

  Po ovom Dujmovicevom clanku bi se moglo zakljuciti da mi Hrvati ocekujemo neko (nevidjeno) cudo od novog americkog predsjednika. Ovo me podsjeca na prvog predsjednika RH dra. Franje Tudjmana. On je cekao do zadnjeg momenta da u lipnju 1989. godine pokrene Hrvate s programom HDZ za oslobodjenje Hrvatske. Prije njega su se pokrenuli i Srbi i Slovenci, a Crnogorci i Makedonci su bili u to doba sastavni dio Srbije, pa su morali sutiti i cekati svoj trenutak.

  Ako nase danasnje politicare Donald Trump osvojesti i oslobodi ih od straha, bilo ustaskog bilo partizanskog, pa prihvate njegov program “desnice”, bojim se reci da ce i oni naletiti na kriticare koji ce ih napasti da su pod utjecajem tudjinca kao sto su napali Poglavnika da je bio pod utjecaem Musolinijeva i Hitlerova programa.