Duka o dnevno.hr-u: Prevršili su i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja

5

Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je urednike hrvatskih medija da spriječe objavu “fašistoidnih i uvredljivih tekstova”, kakvim smatra onaj koji je prije dva dana, pod naslovom “U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena – Hrvatska je zemlja majmuna” autora Tvrtka Dolića, nedavno objavio portal dnevno.hr.

 HND u priopćenju navodi da autor u tekstu govori o očevim i majčinim rodoslovljima četvero visokih hrvatskih državnih dužnosnika – predsjednika Republike i Vlade te dvojice ministara – te zaključuje kako je “poželjan tip političara u RH nehrvat, bezvjernik i majmun”, kao i da “naši preci iliti primati ponovno preuzimaju primat u RH”.

 To su, kažu u strukovnoj novinarskoj udruzi, samo neka od rasističko-šovinističkih stajališta i uvreda koje je Dolić ispisao u tekstu.

  “Pritom nije toliko važno što su na meti glavni čelnici ove zemlje nego što su publicirani primitivno ispisani huškački stavovi koji jasno pozivaju na nacionalne i vjerske podjele i potiču mržnju. Dužnosnici koji vode zemlju, a koji Doliću nisu po volji izabrani su, naravno, na slobodnim, demokratskim izborima. Kako autor smatra da je njihovo rodoslovno korijenje ‘sumnjivo u elementarnoj sigurnosnoj provjeri’, sugerira zapravo kako se vlast ne bi trebala birati na izborima, nego znamo već kako”, ističu u HND-u.

 Upozoravaju kako je, nažalost, u hrvatskim medijima podosta neprofesionalnih i neetičkih tekstova ili novinarskih priloga, te da o mnogima od njih raspravlja i odlučuje Novinarsko vijeće časti HND-a.

 “Ovaj je tekst na dnevno.hr prevršio svaku pa i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja i govori, osim o autoru objavljenog smeća, ujedno i o profilu urednika tog portala”, zaključuje u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

politikaplus

facebook komentari

 • Da! Da su se tu istim rječnikom napadali državotvorni Hrvati a ne sinovi partizana, ovo hibridno društvo HND-a nebi ni riječi rekli. A kada oni, i to javno, na ovom mjestu govore o autoru i njegovu objavljenome “smeću”, to onda stoji i nije više “huškački i pozivanje na nacionalne i vjerske podjele…”

 • Herc.Križar

  Čini mi se da je po ovima, svima bi nam začepili usta! Prošla su ta vremena! Izvolite Gospodo primite Kritiku pa čak i Uvredu! Prošla su Titina vremena kad se moralo pljeskat! Mrš Đubradi Pljuuuuuuuv… A Dnevno fala Bogu nek nastavi sa radom i pisanjem … sto posto ih podržavam! Pozdrav iz Hercegovine svim Ljudima dobre volje, a posebno našim državotvornim Hrvatima

  • Bravo Herc.Križar! Tako je!

   Ima tisuće načina kako biti Hrvat a jedan jedini kako to dokazati. Folklorni Hrvati to dokazuju samo onda kada se o njima pjeva. Paradni Hrvati to dokazuju samo onda kada im se pleše. To smo mogli vidjeti nedavno i na osmanaestoj (18) godišnjici Dana Zahvalnosti Domovinskog rata u Kninu. A DRŽAVOTVORNI HRVATI TO DOKAZUJU NOSEĆI ZASTAVU HRVATSTVA 24 SATA NA DAN I TO SVAKI DAN.

   • tako je mile.. To se nosi u Srcu i pokazuje u Životu svakodnevno! Ja mogu zastavu volja me istaknut volja me stavit je pod kauč.. ali ću biti odgovoran i ponašat se pošteno, odgovorno i u hrvatskom duhu! Tuđe poštujem ali ne dam da nam drugi kroje Istinu i Povijest! Hvala Bogu da imamo ove stranice gdje se mogu čuti i pročitati djelići Hrvatske Istine i Povijesti! Pozdrav Tebi Milane, Živ mi i zdrav Bio!