Dupe je najsvetija stvar u Bosni i Hercegovini

9

[quote]Ni na trenutak im nije palo na pamet da su oni možda krivci i da je njihova nebriga potpalila plamen kojim je spaljen još jedan život u zemlji u kojoj je njihovo dupe najsvetije. Ni na trenutak se nisu posramili što je život planuo pred njihovim vratima. Kao pravi vladari života i smrti, potapšali su po ramenu uplakanog brata spaljenog čovjeka i dali mu posao. Vjerojatno bez zdravstvenog i mirovinskog.[/quote]

I bolje su noge od nogu pojačanja sarajevskog kluba promašivali jedanaesterce, ali je nesretno pojačanje imalo nesreću trčkarati i igrati u nazovi nogometnoj nazovi ligi Bosne i Hercegovine, pa je tako dobilo otkaz.

Događaj, koji je razljutio navijače i ‘rukovodstvo’ kluba, samo je točka u šesnaestercu koja dokazuje kako se pravi krivci nikada ne kazne u Bosni i Hercegovini. Tako je trener zamalo izletnika u Europu rekao kako je igrač bez pitanja uzeo loptu i bez pitanja promašio.

Nije mu palo na pamet preuzeti odgovornost i krivicu niti mu je palo na pamet da je on možda kriv jer je nikakav autoritet i jer mu nije palo na pamet da bi moglo doći do penala, pa da bi valjalo unaprijed odabrati i preciznu nogu. Ali ne. U nas se opali i raspali po onima koji su izgorjeli u želji da naprave najbolje, po najmanjima u piramidi odgovornosti. Tako je trener svoje neautoritativno dupe spasio žrtvujući dvije noge pojačanja.

Čuvalo se dupe, najsvetija stvar u Bosni i Hercegovini, i preko stvarno spaljenih života. Zaboravili smo možda čovjeka koji se zbog nepravde spalio, pa preminuo. Kao u nekim nama dalekim svjetovima pred očima nam je bio očajnički potez malog čovjeka, koji je bio jedino pojačanje svojoj obitelji na terenu preživljavanja i kojeg nitko nikada nije pitao puca li se njemu taj odlučujući penal životne utakmice. No, veliki i krivi su opet oprali svoje ruke žaleći zbog spaljenog života pred kamerama i opravdavši se jadnim poslom bratu spaljenoga.

Ni na trenutak im nije palo na pamet da su oni možda krivci i da je njihova nebriga potpalila plamen kojim je spaljen još jedan život u zemlji u kojoj je njihovo dupe najsvetije. Ni na trenutak se nisu posramili što je život planuo pred njihovim vratima. Kao pravi vladari života i smrti, potapšali su po ramenu uplakanog brata spaljenog čovjeka i dali mu posao. Vjerojatno bez zdravstvenog i mirovinskog. Tako su oprali svoje pođonjene obraze i sačuvali svoju dobro čuvanu svetinju.

A za zdravstveno stanje ranjenog policajca nakon eksplozije u Bugojnu nikoga nije bilo briga. Pričalo se kako je jadan morao ležati u bolnici iako je bio ‘zakrpan’ za kućno liječenje dok sveta dupeta ne stignu iz svetih rezidencija i s polusvetih sastanaka uslikati se pored njegove postelje. Izrazili su želje za brzo ozdravljenje i osudili bombe kojima se remeti ionako poremećen život u zemlji svetih dupeta. Umorili su ranjenog čovjeka svojim naslikavanjem i glumljenom zabrinutošću. Kad su se kamere pogasile, ugasila se i briga za ranjenika i preselila se u brigu za svetinju pozadi.

I preko života malenog djeteta prosvjedujući za JMBG prebile su se borbe svetinje u Bosni i Hercegovini. Dok su jedni zbilja mislili da se digao ustanak zbog broja, drugi su mudro brojali što im ustanak donosi. Samo onima kojima je bio potreban, ustanak nije donio ništa. Drugima i trećima ustanak je dobio nove blagodati za uglanjcanu svetinju. Stranke i političari, od čijih smjena se šaptom odustalo, dobili su novi sloj nedodirljivosti na neizmučena dupeta ,a nevladin sektor novi sloj poslušnosti za one koji će ih držati na vladinom novcu kada jednom usidre dupe u državne fotelje bilzu proračuna za enveo.

I svim dupetima u Bosni i Hercegovini, koja sjede u nekakvoj fotelji, od one trenerske do dužnosničke, na kraju je dobro. I svakim danom bolje. Njihova svetinja postaje svetija, uglanjcanija, a naši životi dobivaju otkaz, pa i onda kad nam nitko ne ponudi da opalimo penal.

Berislav Jurić/dnevno.ba

facebook komentari

 • meni je bogme najbolja ova crnka Hrvatica…. a ni srpkinji ne bih oprostio 😛

  • Lilith, ti si iz ljubavi preletio na politiku. Hum! I ja bih isto tako, ali nek se ne misli da je iz neke osvete…

   • ovo je čisto sa stajališta muškarca… Hrvatica, em crnka em fino oblikovana guza.. mljac.. ova Bihovka isto ko muško, a srpkinja može proć!

 • Lice ženu prodaje, kaže stara hrvatska poslovica. Ali također ova izreka nije baš najoriginalnija. Originalana izreka je: Lice p…. prodaju.

  • Mile, je da si u godinama ali vide se da znaš znanje! Bećar si ti bio, Vidim! Tako i treba!

   • He, moj dragi Lilith, kada bi ti znao samo dio onoga kroz što se je sve prošlo u životu, čudom bi se začudio. Ali fala onim čistačicama koje su znale čistiti cijev uvjerljivo, zdušno i s strpljenjem do te mjere da ta cijev nikad nije zarđala, što joj je doprinijelo športsko natjecanje.

    • živile ‘čistačice cijevi’ :))

 • Trendafil Karanfilov

  xexexe….vidi je cijela ko be i ha iz dva dijela 😛

  • Nezaboravite na jednu staru hrvatsku izreku, a ta je: Tko sa djecom spava, popišan osviće. Držte se ovog pravila i nikada nećete skrenuti s puta; jer, pravilo je također: TKO PITA, TAJ NE ZALUTA!