Pratite nas

BiH

Dupe je najsvetija stvar u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

na

[quote]Ni na trenutak im nije palo na pamet da su oni možda krivci i da je njihova nebriga potpalila plamen kojim je spaljen još jedan život u zemlji u kojoj je njihovo dupe najsvetije. Ni na trenutak se nisu posramili što je život planuo pred njihovim vratima. Kao pravi vladari života i smrti, potapšali su po ramenu uplakanog brata spaljenog čovjeka i dali mu posao. Vjerojatno bez zdravstvenog i mirovinskog.[/quote]

I bolje su noge od nogu pojačanja sarajevskog kluba promašivali jedanaesterce, ali je nesretno pojačanje imalo nesreću trčkarati i igrati u nazovi nogometnoj nazovi ligi Bosne i Hercegovine, pa je tako dobilo otkaz.

Događaj, koji je razljutio navijače i ‘rukovodstvo’ kluba, samo je točka u šesnaestercu koja dokazuje kako se pravi krivci nikada ne kazne u Bosni i Hercegovini. Tako je trener zamalo izletnika u Europu rekao kako je igrač bez pitanja uzeo loptu i bez pitanja promašio.

Nije mu palo na pamet preuzeti odgovornost i krivicu niti mu je palo na pamet da je on možda kriv jer je nikakav autoritet i jer mu nije palo na pamet da bi moglo doći do penala, pa da bi valjalo unaprijed odabrati i preciznu nogu. Ali ne. U nas se opali i raspali po onima koji su izgorjeli u želji da naprave najbolje, po najmanjima u piramidi odgovornosti. Tako je trener svoje neautoritativno dupe spasio žrtvujući dvije noge pojačanja.

Čuvalo se dupe, najsvetija stvar u Bosni i Hercegovini, i preko stvarno spaljenih života. Zaboravili smo možda čovjeka koji se zbog nepravde spalio, pa preminuo. Kao u nekim nama dalekim svjetovima pred očima nam je bio očajnički potez malog čovjeka, koji je bio jedino pojačanje svojoj obitelji na terenu preživljavanja i kojeg nitko nikada nije pitao puca li se njemu taj odlučujući penal životne utakmice. No, veliki i krivi su opet oprali svoje ruke žaleći zbog spaljenog života pred kamerama i opravdavši se jadnim poslom bratu spaljenoga.

Ni na trenutak im nije palo na pamet da su oni možda krivci i da je njihova nebriga potpalila plamen kojim je spaljen još jedan život u zemlji u kojoj je njihovo dupe najsvetije. Ni na trenutak se nisu posramili što je život planuo pred njihovim vratima. Kao pravi vladari života i smrti, potapšali su po ramenu uplakanog brata spaljenog čovjeka i dali mu posao. Vjerojatno bez zdravstvenog i mirovinskog. Tako su oprali svoje pođonjene obraze i sačuvali svoju dobro čuvanu svetinju.

A za zdravstveno stanje ranjenog policajca nakon eksplozije u Bugojnu nikoga nije bilo briga. Pričalo se kako je jadan morao ležati u bolnici iako je bio ‘zakrpan’ za kućno liječenje dok sveta dupeta ne stignu iz svetih rezidencija i s polusvetih sastanaka uslikati se pored njegove postelje. Izrazili su želje za brzo ozdravljenje i osudili bombe kojima se remeti ionako poremećen život u zemlji svetih dupeta. Umorili su ranjenog čovjeka svojim naslikavanjem i glumljenom zabrinutošću. Kad su se kamere pogasile, ugasila se i briga za ranjenika i preselila se u brigu za svetinju pozadi.

I preko života malenog djeteta prosvjedujući za JMBG prebile su se borbe svetinje u Bosni i Hercegovini. Dok su jedni zbilja mislili da se digao ustanak zbog broja, drugi su mudro brojali što im ustanak donosi. Samo onima kojima je bio potreban, ustanak nije donio ništa. Drugima i trećima ustanak je dobio nove blagodati za uglanjcanu svetinju. Stranke i političari, od čijih smjena se šaptom odustalo, dobili su novi sloj nedodirljivosti na neizmučena dupeta ,a nevladin sektor novi sloj poslušnosti za one koji će ih držati na vladinom novcu kada jednom usidre dupe u državne fotelje bilzu proračuna za enveo.

I svim dupetima u Bosni i Hercegovini, koja sjede u nekakvoj fotelji, od one trenerske do dužnosničke, na kraju je dobro. I svakim danom bolje. Njihova svetinja postaje svetija, uglanjcanija, a naši životi dobivaju otkaz, pa i onda kad nam nitko ne ponudi da opalimo penal.

Berislav Jurić/dnevno.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati