Pratite nas

Hrvatska

Đuro Glogoški: Ne idem u Vukovar, šator ne smije pasti

Objavljeno

na

Narod će odlučiti hoće li krenuti prije nego što završi protokol kod vukovarske bolnice – kazao je Vladimir Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

U emisiji Poligraf Hrvatskog radija razgovaralo se o braniteljskim prosvjedima i obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru.

– Ja ne idem u Vukovar. Mi ostajemo ovdje u Zagrebu, jer šator ne smije pasti – kazao je jedan od organizatora prosvjeda branitelja i predsjednik udruge stopostotnih invalida iz Domovinskog rata Đuro Glogoški, aludirajući da bi im netko mogao razrušiti šator pred zgradom Ministarstva branitelja dok su oni u Vukovaru na Danu sjećanja.

“Vukovar mora biti grad koji će objedinjavati”

– U Vukovaru u Koloni sjećanja svi imaju svoje mjesto. Nema nikakvog poretka. Za svakoga ima mjesta i mora ga biti – kazao je Vladimir Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na pitanje hoće li i ove godine biti dvije kolone. – Narod će odlučiti hoće li krenuti prije nego što završi protokol kod vukovarske bolnice – dodao je Iljkić.

– Kada Japan obilježava Hiroshimu i Nagasaki, tamo nema spomena ni na kakvu politiku. Japanski narod šalje poruku cijelom svijetu da se to ne ponovi. Mi smo to imali u gradu Vukovaru prije. Zbog svega što je bilo prošle godine, mogu reći da sam bio jako tužan. Vukovar mora biti grad koji će objedinjavati, posebno u te dane. Prije tri godine predložio sam da to mora biti dio državnog protokola koji će se financirati državnim novcem, jer su veliki troškovi za Vukovar – rekao je bivši gradonačelnik Vukovara i SDP-ov saborski zastupnik Željko Sabo, na što mu je HDSSB-ovac Josip Salapić odgovorio da njegova stranka traži da Dan sjećanja bude “državni praznik”.

– Narod treba reći svoje mišljenje o lijevima i desnima na izborima, a ne u Vukovaru – kazao je  HDSSB-ov saborski zastupnik Josip Salapić te dodao da Vojislav Šešelj diže tenzije pred Dan sjećanja u Vukovaru, a kritizirao je i vlast zbog mlake reakcije na puštanje Šešelja u Srbiju.

“Politika prema Vukovaru se nije promijenila”

– Nadam se da će u Vukovaru sve biti kako treba i da će branitelji smoći snage da u toj koloni budu dostojanstveni. Hrvatski branitelji u Vukovaru sigurno neće raditi incident, nije ga bilo ni prošle godine – kazao je Iljkić i dodao da je bila jedna grupa “koja se nije mogla priključiti kako treba”. – Državna politika prema Vukovaru nije se promijenila i teško je reći kako će se ponašati 100.000 ljudi koji će doći i koji su posebno senzibilizirani prema Vukovaru – rekao je Iljkić. Željko Sabo kazao je da je prošle godine ostao u koloni sa “32 dužnosnika iz cijelog svijeta”. Cijeli svijet nas je gledao i bio iznenađen što se dogodilo. Nemojmo to zbog sebe činiti i ove godine – poručio je Sabo.

Na to mu je Glogoški replicirao da je “cijeli svijet iznenađen kako se hrvatska vlast ponaša prema braniteljima”, a Iljkić poručio da je “sramota hrvatske politike” što su ostali s veleposlanicima te da su svojom politikom doveli da se to dogodi. – Političari su sami odgovorni, ako se i ove godine netko odmakne od njih na dva, tri ili 500 metara ili im okrene leđa u Vukovaru, mi iz Stožera ne želimo za to biti odgovorni – zaključio je Iljkić. (večernji list)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar obrane Damir Krstičević u posjetu Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević u posjetu Vukovaru

Sve ide po planu za dolazak HV-a u Vukovar

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima boravili su danas, u četvrtak, 21. rujna 2017. u radnom posjetu Vukovaru gdje ih je dočekao gradonačelnik Ivan Penava, nakon čega su posjetili i vojarnu “5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima.

Foto: MORH/ J. Kopi

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH posjetilo je vojarnu “204. Vukovarske brigade” i upoznali se s tijekom radova na opremanju i adaptaciji objekata za smještaj i rad pripadnika Oružanih snaga RH.

Projekt adaptacije vojarne dio je projekta povratka Oružanih snaga u hrvatske gradove u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna, a sve u cilju poboljšanja uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, te ukupne sigurnosti uz pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice i lokalnog gospodarstva. U vukovarsku vojarnu planiran je smještaj Inženjerijske satnije iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koja je trenutno smještena u Vinkovcima.

“Želimo da vojnik bude bliže svojoj obitelji jer bez potpore obitelji nema jakog i motiviranog hrvatskog vojnika” rekao je tom prigodom ministar Krstičević te naglasio kako se radovi odvijaju u skladu s planiranom dinamikom te da će povratak Oružanih snaga RH u vukovarsku vojarnu biti realiziran do 18. studenoga.

Također, ministar je istaknuo zadovoljstvo što je i ceremonija svečane prisege polaznika vojnih škola od ove godine ponovo vraćena u Vukovar. “Drago mi je da smo ove godine vratili svečanost prisege u Vukovar. Hrvatska vojska i Vukovar su neraskidivo povezani” istaknuo je ministar obrane Krstićević.

U sklopu posjeta Vukovaru, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i vukovarski gradonačelnik na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položili su zajednički vijenac.

Ministar Krstičević sa suradnicima posjetio je i vojarnu “5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi” gdje ga je o stanju u postrojbi te aktualnim i budućim aktivnostima izvijestio zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Denis Tretinjak.

 

facebook komentari

Nastavi čitati