Pratite nas

Vijesti

Dužni smo pokušati ne mrziti nikoga

Objavljeno

na

Svaka mržnja je destruktivna i pogubna. Mržnja sve pred sobom razara, ponajprije onoga od koga je krenula. Po samoj definiciji mržnja je bolesno stanje neprijateljstva, osjećaj velike odbojnosti prema nekome i snažna emocija koja tjera na zlo.

Psihijatri kažu da je mržnja određena devijacija (poremećaj) u umu koji remeti psihičko stanje onoga koji mrzi, eskalira od nejasnog osjećaja do patološkog fenomena koji stvara unutarnji sukob u čovjeku i negativno se reflektira na njegovu bližu i daljnju okolinu. Iako, svi koji mrze uzrok tome nalaze i vide u vanjskim činiteljima, uglavnom objektima svoje mržnje, uzroci mržnje su uglavnom unutarnji sukob svakog pojedinca, uglavnom zbog predrasuda, straha, zavisti, netolerancije, diskriminacije, isključivosti, napuhanog ega, ljubomore, zavisti, neznanja, nekompetencije, negativne kompeticije, pomanjkanja ljubavi, manjkave razboritosti, nepoimanja različitosti, osuđivanja drugačijeg mišljenja… i planskog i strateškog „ispiranja mozga“. Velika je cijena takve mržnje, jer otuđuje i vodi u agresivnost svake vrste. „…mržnja je svojstvo ega koja želi uništiti izvor svoje nesreće…“ (S. Freud)

Stručnjaci dokazuju da je dubinski korijen svake mržnje u samoj psihi čovjeka koji mrzi, a ne u objektu njegove mržnje. Uzrok i izvor poimanja svake sreće i nesreće nije u vanjskome, već u unutarnjem.

„Mržnja s intelektualnog stajališta je vječita negacija, a promatrana s gledišta osjećanja mržnja je oblik atrofije koji ubija sve osim same sebe.“(Ovidije)

Podizanje-zastave22-550x300Da bi sve naše pobjede i porazi imali smisla i pokrenuli nas prema naprijed u svakom smislu i na svim razinama, trebali bi ponajprije iskorijeniti mržnju iz naših misli i srca, prema svakome, pa i eventualnim neprijateljima. Gajeći mržnju u sebi, prema bilo kome, najveći smo neprijatelji sami sebi.

Stvarana, razvijana, pokazivana i iskazivana mržnja nas zarobljava, otuđuje, osamljuje i postaje sredstvo pojedincima za njihove obračune s onima pokraj njih i iznad njih, za pokrivanje i pokrivanje osobnih ili grupnih nedjela, manipulacije poluobrazovanim i neukim pukom, igranje emocijama običnih ljudi, upravljanje marginalnim opskurnim skupinama, bježanje od istine, strah pred eventualnim sankcijama za dokazane zločine, krađe, pronevjere, nezakonito bogaćenje, kompenzaciju svojeg bolesnog ega, uspinjanje po ljestvici popularnosti, održavanje na određenoj funkciji, prikrivanje netransparentne prošlosti, zamagljivanje stvarnosti, podilaženje europskim i svjetskim moćnicima…

Dužni smo pokušati ne mrziti nikoga, ne širiti našu mržnju ukoliko u nama postoji i ne poslušati one koje je neprestano šire, čak i s oltara koristeći pojedina evanđelja i prispodobe na aktualnu, po njima lošu i neprihvatljivu društvenu i ekonomsku zbilju. Pokušajem razumijevanja za svakoga u njegovoj različitosti, stvaranjem osjećaja milosrđa za potrebite i na bilo koji način ugrožene, sami ćemo biti bolji i sretniji. To možemo, ako hoćemo. To nam nitko ne može zabraniti, niti narediti. Do toga bi trebali doći sami u razgovoru sa samim sobom.

Ankica Benček, Hrvatski fokus

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati