Dva međeda Nedjeljom u 2

62

U posvemašnjoj nestašici kvalitetnih talk show formata na nacionalnoj telelviziji kao «kvalitetan» se, barem ako je suditi po gledanosti, nametnuo Stankovićev kultni Nedjeljom u 2. Nema razloga da se lažemo. Prilično redovito pratim emisiju kao i većina vas jer se u njoj nekada zalome i kvalitetni gosti, ali češće ipak, oni ideološki bliži samom voditelju.

piše: Ivan Ljubić & Kamenjar.com

Tu je i posebna kategorija gostiju poput Ivana Pernara (revolucionar), Drito Konja (nezrela, razmažena, needucirana budaletina, lezilebović, koji baca ljagu na veliku lozu Radića, a što je najgore, ima nešto Stjepanovo u licu), Mima Simić (filmska kritičarka, profesionalna lezbijka, TV voditeljica i kompozitor hita «Pedera dva»). Dakako, to nisu svi čudaci, ali nekako su mi se najviše usjekli u pamćenje. Oni će ostati samo na spomenu. Time smo odredili dno.

Gdje svrstati zadnjeg gosta, poznatog glumca Josipa Pejakovića?

Povodom festivala demokracije u BiH, urednik/voditelj Stanković držao je zgodnim pozvati nekoga tko bi mogao biti glas naroda u BiH. Izbor je pao na Pejakovića i uzbuđenja su mogla početi. S obzirom da nisam imao nekakav dojam tko je dotični, poslužio sam se internetom i uspio doznati da se radi o poznatom sarajevskom glumcu. Nisam znao da se radi o tipičnom primjerku regionalnog licemjera. Zašto je Pejaković licemjer?

Da se razumijemo, Pejaković svima vama i meni ne igra ulogu veću od crnog ispod nokta, ali je fantastičan primjer licemjera kakvi prodaju najjeftinu demagogiju, liječe teške komplekse, a sve to na jaslama države koju otvoreno proziva i pljuje. Nesretni ljudi. Idemo od početka.

Kao lajtmotiv gostovanja, odabrana je ludnica. Naravno, aluzija je jasna. Postdaytonska BiH je ludnica. Izbori su ludnica. Tri međeda vode BiH. Sigurno znate onaj osjećaj kada gledate nekoga drugog kako se sramoti pa i vama bude neugodno. Takva su bila četiri momenta tijekom gostovanja Pejakovića u Nu2. Uvodna sekvenca sadrži djelove nove Pejakovićeve monodrame u kojoj je ulogu odigrao i Stanković lamentirajući o «ućerivanju» i «saćerivanju» kao radnjama koje se provode nad jadnim i potlačenim narodima i narodnostima. Nakon toga, kreće priča i sjajno raspoloženi voditelj isijavajući divljenje prema velikom bardu kazališnih dasaka započinje s unaprijed pripremljenim pitanjima.

Pejaković svima vama i meni ne igra ulogu veću od crnog ispod nokta, ali je fantastičan primjer licemjera kakvi prodaju najjeftinu demagogiju, liječe teške komplekse, a sve to na jaslama države koju otvoreno proziva i pljuje. Nesretni ljudi.

 Sve to izgleda kao bildanje ega jednog tipa koji polako pada u zaborav pa se sve pretvara u hvalisanje samog sebe pod krinkom loše odglumljene filozofske napaćenosti uzrokovane bremenitošću svijeta. Laprda se o glupostima sve dok ne dođemo do centralnog pitanja. Pejakovićeve izjave kako BiH nije njegova domovina. Pejaković jasno i iskreno, što je odgovor koji poštujem, kaže kako je za njega domovina Jugoslavija. To je i lijepo argumentirao. Pošteno. Svaka čast. Samo, ako je on svojedobno imao pravo smatrat nešto svojom domovinom, zašto je takav problem ako danas netko prakticira tu slobodu i to misli za BiH li bilo koji drugi komadić tla? Za Jožu to jest problem.

pozoriste2012062514294440Država te drži, ne da ti disati, a mala beba želi biti slobodna. Krasno smišljeno, samo, zar bolnica u kojoj je beba rođena, nije državna bolnica? Zar doktori nisu na državnoj plaći, prije toga na državnim institucijama obrazovani? I Jugoslavija je bila država. Zar projekti koje radiš nisu potpomognuti nekakvim sredstvima neke tamo države i nekog tamo ministarstva? Državo, izvoli se pobrini za mene kao što se brinuo propali totalitarni sistem, a ja ću javno prigovarati i lajati na tebe, nazivat te demonom i borit se za malog čovjeka, za sirotog proletera. Zvuči poznato?

Izrazio je zabrinutost sistemom, strah za vlastite sinove koji nemaju posla, a pametni su kaže Jole. Kako ne bi bili? Jabuka ne pada daleko od stabla. U ovom slučaju – radi se o bukvi. Pada li bukva daleko od stabla bukve? Na kraju smo saznali da ne.

Preporučujući sa zabrinutim izrazom lica svim mladima da odu iz ove «ludnice» jer se nitko za njih ne brine objasnio je kako njegova obitelj kompletna radi s njim na projektima za televiziju. Drago nam je zbog njih. Siguran sam da je prethodno obavljen natječaj dostupan svima na kome se, vidi čuda upravo obitelj dotičnog probila na te pozicije. Naravno, to je sarajevskoj inačici Rade Šerbedžije dopušteno, ali će dotični zabrinuto upozoriti kako nije u redu da se u ostalim strukturama zapošljava rođake, kumove i slično.

Ja nisam nacionalist, reče bijesno Jopa! Čak i u dobrom smislu, ako takvo što postoji. Naravno da ne postoji. Svaki domoljub i čovjek koji drži do sebe i svoje domovine je rušilački nastrojen zlikovac. Takvim zadrtim ognjišćarima obično nedostaje onaj dobro poznati kozmopolitsko – pluralistički pedigre starih titoista koji je danas tako živ i žilav.

titov galebNadalje, izražava svoju zgroženost ratnim strahotama. Trebali smo pecati ribe u Lonjskom polju, piti pivu uz obale Vrbasa i Une, kao dobri stari drugovi. Zašto si trebao bacati granate, oh ti ludi nacionalistu, pita se naš junak. Ako se ne varam, netko je prvi počeo bacati granate po tuđim kućama, masakrirati policajce, gaziti sela, etnički čistiti, razoružavati, mobilizirati itd. Možda bi bilo najbolje da odgovor potraži kod svojih velikih prijatelja Milorada Dodika, Emira Kusturice ili Radeta Šerbedžije. Može skočiti i na riječki Korzo na cugu s Ollyem Frljinhom da izbistre poneku politiku. Nedaleko u luci je i legendarni Titov «Galeb» kao zaštićeno dobro ministarstva kulture RH, a navečer u LGBT kazalištu Ivana pl. Zajca može se odraditi kakva predstavica ilitiga performans za odabrani krug Obersnela i Komadina. Mogao bi to biti i vikend aranžman, ali ljetna sezona kazališta Ullyses je završila. Šteta, no tu je uvijek sljedeće ljeto i milijuni iz proračuna za privatne bakanalije stare garde. Tko kaže da je Juga propala? Uživa u jeseni života.

Za kraj smo počašćeni još jednim komadom i pjesmom starog slavuja. U melankoličnim taktovima i stihovima staroga genija probijen je i termin. Uspjeli su nam ga ućerati.

Žao mi je samo da je, eto, od silne navale sasvim sigurno čistih desetki, pao sistem za ocjenjivanje gosta. I nije neka šteta. Sigurno je bio najbolje ocjenjen gost ikad, ali pade sistem. Elektrifikacija nas zeznula. Nešto slično kada je nakon stotinjak emisija s komentarima gledatelja emitiranim na dnu ekrana, upravo na gostovanju Ive Josipovića optuženom za pronevjere novca, izostala ista praksa, bez riječi i spomena. Ipak, zar netko sumnja da ocjene za našeg precjednika ne bi bile vrhunaravne? Ne budite ludi.

Josip Pejaković kaže da dobro zna što nije – implicirajući da se odbija deklarirati kao Hrvat. Hvala mu na tome. Svima nama nazadnima time čini uslugu. Mogao bi i ne uzimati hrvatske kune i ne nastupati u hrvatskim kazalištima. Ipak, kao što smo mogli vidjeti, za dotičnog gospodina vrijede neka druga pravila.

Na kraju, mogu konstatirati da je korisno pratiti Nu2. Kako god okreneš, dobiješ temu za razmišljanje i raspravu. Bilo da se radi o Zlatku Vitezu, Slobodanu Novaku, Milanu Kujundžiću ili na kraju krajeva Dubiozi Kolektiv, ili dijametralnoj suprotnosti u vidu Pernara, Drito Konja, Mime i ostalih. Gdje je Pejaković u toj priči, prosudite sami.

Za mene je on ipak kategorija jugonostalgičar, iako se sam oštro ograđuje od toga. Ne vidim zašto? Zar je nelegitimno biti jugonostalgičan? Naravno da ne. Milijuni ljudi tom sistemu duguju sve, svoje najljepše godine, mladost, uspjehe, komociju, ugodnost, slobodu i sigurnost. Ono što veliku većinu njih čini licemjerima jest razmišljanje kako je svima bilo tako. Za njih su križni putovi, likvidacije, progoni, etnička čišćenja, Goli otok, atentati, UDBA, zatvorena vrata, stigmatiziranost, manjak sloboda, konkretni dokazi o kršenjima svih ljudskih prava, neravnopravnost naroda unutar zajednice, izborni inžinjerinzi, mitovi o planskom gospodarstvu i razorne posljedice raspada upravo takve «idilične» zajednice – riječi koje ne čuju. Odbijaju to priznati. U takvim mentalnim sklopovima postoji jedan tip membrane, nepropustan za bilo kakav podatak koji bi mogao uzdrmati ta uvjerenja. Tu je svaka debata unaprijed izgubljena. I dok i danas uživaju benefite tih «boljih» vremena, sišu proračune nacionalnih država, nastavljaju biti licemjeri i masno to naplaćuju tobože štiteći malog čovjeka, zagovarajući slobode i isijavajući nezadovoljstvo što je društvo u kojem žive takvo da nešto ipak moraju stvoriti, makar to bilo niskokvalitetno sranje lišeno duha i servirano opskurnom broju gledatelja, najčešće u Hrvatskoj, gdje se takvo što obilato honorira.

Josip Pejaković kaže da dobro zna što nije – implicirajući da se odbija deklarirati kao Hrvat. Hvala mu na tome. Svima nama nazadnima time čini uslugu. Mogao bi i ne uzimati hrvatske kune i ne nastupati u hrvatskim kazalištima. Ipak, kao što smo mogli vidjeti, za dotičnog gospodina vrijede neka druga pravila.

Ivan Ljubić & Kamenjar.com

facebook komentari

 • B.Polje

  Odličan članak…

 • “Ivan Pernar, Drito Konj , Mima Simić … Dakako, to nisu svi čudaci, ali nekako su mi se
  najviše usjekli u pamćenje. Oni će ostati samo na spomenu. Time smo
  odredili dno.” ..

  Ja ne sumnjam da će nas Aca iznenaditi i spustiti ljestvicu niže…

  Bravo za kolumnu!

 • peppermintt

  jel ono Pejaković imao monodramu..on meni nejma Bosne.. ??

 • peppermintt

  “Josip Pejaković kaže da dobro zna što nije – implicirajući da se odbija
  deklarirati kao Hrvat. Hvala mu na tome. Svima nama nazadnima time čini
  uslugu. Mogao bi i ne uzimati hrvatske kune i ne nastupati u hrvatskim
  kazalištima. Ipak, kao što smo mogli vidjeti, za dotičnog gospodina
  vrijede neka druga pravila.”

  🙂

 • Anita Lozančić Buličić

  (Y)

 • 1diablo

  Zanimljivo da ga nije priupitao što je tražio u NSRZB i kako je sebi dozvolo takvu manipulaciju?
  Takav ”intelekt” i gromada od umjetnika,a Lijanovići ga šetkali Sarajevom za par pašteta..pljucccc

  • ja i zaboravio da je bio u ‘boljitku’ .. šteta pa je na vrijeme napustio taj brodić. mogao je fino ležat u zatvoru a ne gadit medijski prostor.

   Inače kolumna je odlična.

   • 1diablo

    Jedno vrijeme sam bio navučen na 60 min..To mi je tada bilo kao danas lud zbunjen normalan ili neka druga komedija,posebno kada je izvještavao onaj Srbin..Kolumna odlična,emisija 0..Stanković mu je stalno išao niz dlaku,uzdigao mu onaj sirovi ego i gladio mu jajca sa naručenim pitanjima..Jedino sa čim sam se složio u emisiji je to da je Rade Šerbedžija glumčina za sve ove što im ”daske život znače” jer nema ponuda spred kamere…

    • HRSmoock

     Nije ni Mustafa Nadarević za pemziju. Nadarević. (Nomen est omen). Nadaren.

     • 1diablo

      Daleko od toga,glumčina na kvadrat,ali regionalna.Rade je dvokorak spred sviju.

     • HRSmoock

      Detc bikoz Rade hev rašn aksent. Hi is ajdial for rols of rašan krnels.

     • Ida Galić

      Pa kako bilo da bilo, on je uz Gorana Višnjića naj uspješniji glumac sa tog područja!!

     • 1diablo

      Da,možemo ga voljeti ili mrziti,ali ne možemo mu osporiti kvalitet..Mustafa je počeo u Velom Mistu kao kruti neženja Duje,dok je Rade pokazao veličinu već 73-će u seriji Prosijaci i Sinovi..Nikada ne treba zaboraviti tko je u toj seriji bio stariji Brajo i tko je sjedao u kočiju a tko trčao za kočijom.. 😀

     • Ida Galić

      Ono njegovo: Kaži de mrsje, oklen se ono mi poznajemo!?

     • 1diablo

      Kad je dektivi čitao bukvicu,’ko no tebe učini čovkom,aa rodjače”,,Ovaj Škripi zubima,Matan nastavlja,”aa,opet da nije tebe,svaki bi se jado sovzin poslon bavio”Ovaj i dalje škripi,Matan nastavlja.”a šta ti fali”ja bižin,ti me gonjaš a oni plaćaju”, hahahahaha i još ga na kraju nagovorio da plati mezu i vino.. :))

     • Ida Galić

      Jeli to Vrdoljak režiro!!?

     • 1diablo

      Da.Trebao je pok Boris Dvornik igrati Matana,ali je odustao,ne znam ni sam zašto?Bolje što je!

     • wolf

      Trazio neke posebne uvjete Dvornik kako sam cuja,pa su uzeli Serbedziju.

     • 1diablo

      Borisa je onda ponila atmosfera sa parizanskim filmovima koji su zaredali pa sam sebi podigao cijenu,ali Vrdoljak mu nije bio Tito da dreši kesu. 😀

     • wolf

      Mislim da nebi bio bolji od Rade,ono je vrhunac njegove glume:)

     • Ida Galić

      Tako je i moj pokojni ćaća kad je nosio duvan u Bosnu! Kad ih je negdje uhvatila kiša sklonili se u jednu pojatu i tamo naišli na dva milicajca i zajedno prenoćili u pojati, ali švercera je bilo 15 zato im milicajci nisu ništa smjeli! Zajedno su popili rakiju i popričali, a ujutro im milicajci rekli: Niti smo mi vidili vas, a ni vi nas!

     • wolf

      Kazi der bgti brajo kako si ti dosa,a nanoge kako bi.A kako ces se vratit,a s tobom na kociji brajo.E nes bgmi,ponesi dera ovi rusak i nemoj da te cekamo dugo:))))

     • Irena Sara Mraz

      Što Šerbeđiji koristi da je odličan glumac, i da je dobio deset Oskara, kad nije čovjek. Pejaković, jadan Bosanac, ni sam ne zna što je i gdje pripada. Kako ga negdje boli kad mi kažemo da imamo ili volimo svoju domovinu. Obično su takvi jadnici iz miješanih brakova. Kad ljubi Dodiga i Kusturicu, sumnjam da sa bratom razgovara

     • HRSmoock

      A Karl Malden?

     • Ida Galić

      E on je već viša klasa one nema onaj “bosnian aksent, kod njega teško ustanoviš odakle je! A znam, da je porjeklom negdje od Knina!

     • Ida Galić

      A i Kirk Douglas je porjeklom negdje iz ovih krajeva!

     • HRSmoock

      Kako su ga ono “krstili”…Ćiro Danilović. Hahahah!

     • Ida Galić

      Sjećam se da je došao na olimpijadu u Sarajevo, pa mu jedan sarajevski krčmar zaračunao večeru 500 dolara!

     • HRSmoock

      Šta zna glumac šta je petsto milja. :))

     • Ida Galić

      On je bez riječi platio ali se je umješao jedan gost sa strane, koji je to gledao, pa ga upozorio, a krčmar se ispričao, rekavši da se ne razumije u američki novac!

     • 1diablo

      ehhh,ti Dolari,nikada im ne znaš tečaj.. 😀 Alijaška škola je zeznuta… :))

     • wolf

      Jos da su mu ciglu prodavali :)))

     • 1diablo

      Ide,nama je lani sarajevski taksist dotepao kompletnu obitelj iz Kuvajta,pa pravo u Hotel..Ljudi uplatili u sarajevski,Hotel Park,a alijaš ih dovezao do Širokog i lijepo ih očerupao..:)))

     • 1diablo

      Ma kakvi,sin ruskih imigranata..

     • HRSmoock

      Ješa, naravno.

     • Ida Galić

      To je bio i onaj Jul Bryner!!

     • HRSmoock

      A drug Vlado-miner! Iz “Neretve”.

     • Ida Galić

      A znao je odlično da svira na Dolapu dugmetaru!!

     • HRSmoock

      “Napred braćo, tifusari!” Majku im, svaki put se nasmijem. Tako smo kao djeca “jurišali” i u igi vikneš “Napred braćo….Tifusari”. Djeca vojnih lica bježe doma već na “braćo”. “Tifusare” i ne sačekaju.

     • wolf

      Priko vode do slobode,ali voda nije imala sluha:)))

     • wolf

      Nije s nasi prostora sigurno.

     • Agromentum

      Douglas je ruski Židov.

     • wolf

      Zidov 100%.

     • Ida Galić

      Je, tako je Nomen est omen Nadarević, kao nadaren A Mustafa kao Mujo
      Epilog, “Nadareni Mujo”

      Evo jednog o Muji i Sulji! Došli Mujo i suljo u Ameriku, pa posjetili malo Nijagarske slapove! Tako sjede oni na vidikovcu pored slapova i pijuckaju pivo a Mujo se nešto zagledo u slapove i nešto razmišlja: Onda reče Sulji: Pogledaj de Suljo, Alaha ti, kakvo bi se zasjedanje AVNOJ-a dalo tu organizirati!!

     • HRSmoock

      Heheheh. Još će nam prigovorit da samo Muje zezamo :)) Nema mi Srke, da nam popravi “nacionalni” prosek :))

     • Ida Galić

      Čudna je ova Srkina odsutnost, Da ga ISIL nije slučajno zarobio!!?
      Paće nešto trebati nabaciti za odkupninu, da mu poštede glavu!

     • HRSmoock

      Svako da koliko ima. Neko po ltre, neko litar, dva, a neko pun bidon. Goriva :))

     • Ida Galić

      Trebaće ISIL-ovcima poslati nešto goriva, jer su već počeli da guraju one svoje Đipove sa mitraljezima 10 ih gura a jedan puca sa đipa!

     • HRSmoock

      Ko Fred Kremenko :))

     • Ida Galić

      Tako je ko kremenkovi uskoro će mjesto metaka da gađaju protivnike kamenjem, šta ćeš nestalo municije Ameri ruše pozadinu i logistiku

     • Nešto nije dobro.. pojavio bi se Srka.. nema nikakvog razloga da ‘goni inat’ 🙂

     • HRSmoock

      Da ga nisu oni četnici kod kojih je upao na portal? A i Kvot se nešto ušutao. Kao da je kanarinca pojeo. :)) Kako bješe…”Kleba u šiju i op…”

     • Ida Galić

      Kvot vjerovatno komponira neke nove četničke hitove, pa će doći da nam ih prezentira hahaha!

     • HRSmoock

      Ma ne, čeka našeg zajednilkog jarana Dona, da nam objasni gdje je to SDS kiksnuo. To će biti prava zabava.

     • Ida Galić

      Zadnji put, kad je Kvot bio tu jedan ga je malo uvrijedio po četničkoj liniji i vidjelo se da je malo zamjerio, a ovaj nije znao da je kvot dobrodušan čovjek koji sve shvata neozbiljno i sa šaljive strane!

     • HRSmoock

      Ma Kvot je carina, samo čovjek tako nestane…Konspiracija :))

    • Tog srbina Vaskovića su kvalitetno iskoristili pa ga skenjali s videom kad im nije više bio potreban http://www.youtube.com/watch?v=VBQXxjA9OXQ

     • 1diablo

      Sjećam se toga,posebno njegovog javljanja iz Banja Luke.. VOŽD IZ LAKTAŠA JE OPET,bla,bla…Čovjek pomisli,sad će nuklearni udar,od one puste histerije.. 😀

     • da 🙂 a snima sa udaljenosti od šesdesetak kilometara 🙂

  • HRSmoock

   Jesu li bar bile od lososa?

   • 1diablo

    hahahah,gladan čovjek ne bira.. :)) Mudruje čovjek 60 minuta,a nekoliko godina se naslikavao sa seljoberima koji su preko noći postali tajkuni..Svi smo mi ponekad glumci,a on je profesionalni i takvih se treba dobro pripazit.. 😀

    • HRSmoock

     Telefonski imenik. Ali ne u elektronskoj formi. Štampani. I lista pitanja…