Pratite nas

Događaji

Dvodnevni znanstveni skup “Domovinski rat – mogućnosti znanstvenoga pristupa”

Objavljeno

na

Dvodnevni znanstveni skup “Domovinski rat – mogućnosti znanstvenoga pristupa” počeo je u ponedjeljak na Hrvatskim studijima u Zagrebu gdje je istaknuto kako se Domovinski rat mora bolje proučiti te da na njegovim temeljima Hrvatska mora graditi svoju budućnost.

Pozdravljajući skup, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak naglasila je da bi istina o Domovinskom ratu danas trebala biti potpuno jasna, no ona to nije. Dodala je i kako bi neki htjeli izbrisati tu istinu. “Nećemo im to dopustiti”, poručila je te naglasila da na Domovinskom ratu treba graditi svoju budućnost.

“Ovaj skup”, dodala je, “kamenčić je u mozaiku o istini o Domovinskom ratu”.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur pozvao je na temeljitije proučavanje građe, kao i akademik Franjo Šanjek. On je pozvao na daljnja znanstvena istraživanja o Domovinskom ratu, kad smo se, kako je rekao, borili za sebe, a ne ni protiv koga.

U uvodnom izlaganju o znanstvenicima dragovoljcima Domovinskoga rata akademik Ivica Kostović naglasio je kako je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na temelju poziva i odredaba ministra zdravstva, organizirao i mobilizirao dragovoljce studente, asistente i nastavnike.

Ocijenio je da su oni, koristeći originalne ideje i znanstveni pristup, imali ključnu ulogu u vođenju podataka i okolnostima stradanja civila, identifikaciji posmrtnih ostataka, traženju nestalih osoba, izgradnji informacijskoga sustava za potrebe ratnoga zdravstva te publiciranju svih rezultata u međunarodno indeksiranim časopisima.

“Znanstvenici koji su se u početku dragovoljno, a kasnije i putem državnih institucija, organizirali za potrebe rješavanja humanitarne krize i za potrebe ratnoga zdravstva već su za Domovinskoga rata postigli bitne rezultate”, podsjetio je Kostović.

Govoreći o definiciji rata – je li bila riječ o domovinskom, građanskom ili ratu za naslijeđe Jugoslavije – povjesničar Mladen Ančić smatra kako se u javnom govoru ti nazivi najčešće koriste za definiranje određenih političkih stajališta koji nose precizne vrijednosne sudove o Jugoslaviji.

Ocijenio je kako znanstveni diskurs ne trpi takav način definiranja pojmova i založio se za diferenciran pristup.

Pokrovitelj skupa je Hrvatski sabor, a organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

Na skupu će tijekom dva dana o Domovinskom ratu govoriti četrdesetak izlagača.

Znanstvenici će raspravljati o više tematskih cjelina od kojih su neke: historiografija i Domovinski rat – interpretativni izazovi, perspektive javne komunikacije u ratnim okolnostima, psihijatrijska skrb za hrvatske branitelje, psihološki pristup povećanju kvalitete života hrvatskih branitelja, Domovinski rat i društveni procesi te odjeci Domovinskoga rata u književnosti, filmu i arhivistici.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati