Dvoentitetska BiH kao neregistrirana “golf dvica” na autocesti za Europu

  0

  Vrapci na krovovima i krovnim institucijama vide što se iza brda prosvjeda valja.

  [dropcap]D[/dropcap]io građana FBiH, koji su prosvjedovali, preselio se s ulica na plenume. Traže se razne stavke i ostavke. Na plenumima upozoravaju javnost kako je stvar više nego ozbiljna i da nema šale. Kao što je bilo u kultnoj crnogorskoj televizijskoj seriji „Đekna“. Radosav pita Joksima gdje ide, a Joksim mu odgovara da ide na plenum. Radosava zanima što će Joksim govoriti na tom plenumu, a Joksim mu pojašnjava:

  Čut će se, čut će se, bit će i onih kojima će se štucati!

  Radosav odmah počne štucati, računajući da bi i on mogao biti prozvan na tom plenumu. Nekima se štuca na zahtjeve s plenuma, ali nekima puca prsluk. Ozbiljni analitičari tvrde da prosvjedi i plenumi koji su u svojoj biti na centralističkoj i unitarističkoj liniji razdvajanja idu na mlin velikim separatističkim težnjama u manjem entitetu.

  Ponetko bi se znao ujesti za jezik i reći kako su spontani skupovi jako dobro organizirani. Iako nisu osobito masoni. Analitičari se slažu oko toga da su aktualni prosvjedi počeli spontano i s razlogom, a onda su se umiješali oni koji su socijalnim sastojcima dodali političke mirodije i tako zakuhali političku kašu u bosanskom loncu. Jedan dio građana doista je htio dati svoj doprinos uvođenju reda, a onda je zbog nereda na ulicama za tjedan dana 25.000 građana napustilo BiH!

  BiH je podijeljeno, heterogeno društvo, pa različito, heterogeno i reagira. Ne postoji građanski identitet, a ne može ni postojati jer nisu riješena nacionalna pitanja. Oni koji su Hrvatima birali političke predstavnike traže od Hrvata da im se zauzvrat pridruže u prosvjednima, a RS svijet je za sebe. Bakir Izetbegović tvrdi da je u pitanju bio pokušaj državnog udara, a nitko ne kaže gdje je epicentar, nitko ne kliče tko je bh. Kličko. Vrapci na bh. krovovima i krovnim institucijama vide što se iza brda prosvjeda valja. Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara u svojoj analizi naglašava da su u današnjoj BiH najveće prijetnje uspostavi harmonične, demokratske i istinske pluralne političke zajednice na njezinom teritoriju bošnjački hegemonistički i asimilacijski centralizam, sličan nekadašnjem srpskom u Jugoslaviji, kao i srpski separatizam, sličan nekadašnjem hrvatskom u Jugoslaviji.

  Te se dvije tendencije uzajamno dopunjuju i pojačavaju. U toj analizi stoji da Hrvati u BiH, kao Slovenci u nekadašnjoj Jugoslaviji, predstavljaju najposvećenije zastupnike očuvanja i osnaženja državne cjelovitosti. Vrapci na bh. krovovima, koji nemaju nacionalni identitet, mogli bi biti malo glasniji da ove nepobitne činjenice dođu do ušiju raznih emisara koji svako malo dolaze u BiH kako bi joj izmjerili političku temperaturu i dali joj kakav lijek za smanjenje temperature, ublažavanje bolova i smirenje. Štefan Fuele ponovno je razgovarao s liderima najvažnijih bh. stranaka, ali sve je manje-više ostalo po starom. Pa se čeka dolazak Catherine Ashton, a Vesna Pusić nudi svoj prijedlog približavanja BiH Europskoj uniji. Mogu li europske dame pomoći svjetskoj gospodi? A valjda se ponešto pitaju RH i Srbija, potpisnice Daytonskog sporazuma. Oporbena Hrvatska glasno i jasno nema ništa protiv trećeg entiteta. Prema istraživanjima njemačke Fondacije Fridrich Ebert Stifung za sedam-osam godina mogao bi se održati “Daytona 2“ na kojem bi moglo doći i do podjele BiH na tri dijela. Ovakva BiH ne može ući u europski kalendar pa sve sliči na razgovor (ne)ugodni između Muje i Fate.

  – Znaš li ti, Mujo, što je 14. veljače? – upita Fata.

  – 8. mart – bubnu Mujo.

  Daytonska BiH s dva entiteta na autocesti za Europu sliči na neregistriranog “golfa dvicu”. Pa razgovori s dužnosnicima EU-a podsjećaju na nezgodnu zgodu između sina imućnog Hercegovca i zgodne djevojke.

  – Je li tvoj bivši momak imao „golfa dvička“? – upita je mladić.

  – Je, je, a kako znaš? – čudi se ljepojka.

  – Vidim kako lupaš vratima moga BMW-a – pojasni joj mladi Ero s ovoga svijeta.

  BiH se nada da mora postati europska mlada. No, stalno se ponaša kao dokona udavača iz vica, koja je „otpepala“ naočitog udvarača riječima:

  – Jako mi se dopadaš u svakom pogledu, ali meni treba netko tko će se izgalamiti na mene: Mrš i ulazi u “Audi”!

  Frano Vukoja/VL

  facebook komentari