Pratite nas

Dvoentitetska BiH kao neregistrirana “golf dvica” na autocesti za Europu

Objavljeno

na

Vrapci na krovovima i krovnim institucijama vide što se iza brda prosvjeda valja.

[dropcap]D[/dropcap]io građana FBiH, koji su prosvjedovali, preselio se s ulica na plenume. Traže se razne stavke i ostavke. Na plenumima upozoravaju javnost kako je stvar više nego ozbiljna i da nema šale. Kao što je bilo u kultnoj crnogorskoj televizijskoj seriji „Đekna“. Radosav pita Joksima gdje ide, a Joksim mu odgovara da ide na plenum. Radosava zanima što će Joksim govoriti na tom plenumu, a Joksim mu pojašnjava:

Čut će se, čut će se, bit će i onih kojima će se štucati!

Radosav odmah počne štucati, računajući da bi i on mogao biti prozvan na tom plenumu. Nekima se štuca na zahtjeve s plenuma, ali nekima puca prsluk. Ozbiljni analitičari tvrde da prosvjedi i plenumi koji su u svojoj biti na centralističkoj i unitarističkoj liniji razdvajanja idu na mlin velikim separatističkim težnjama u manjem entitetu.

Ponetko bi se znao ujesti za jezik i reći kako su spontani skupovi jako dobro organizirani. Iako nisu osobito masoni. Analitičari se slažu oko toga da su aktualni prosvjedi počeli spontano i s razlogom, a onda su se umiješali oni koji su socijalnim sastojcima dodali političke mirodije i tako zakuhali političku kašu u bosanskom loncu. Jedan dio građana doista je htio dati svoj doprinos uvođenju reda, a onda je zbog nereda na ulicama za tjedan dana 25.000 građana napustilo BiH!

BiH je podijeljeno, heterogeno društvo, pa različito, heterogeno i reagira. Ne postoji građanski identitet, a ne može ni postojati jer nisu riješena nacionalna pitanja. Oni koji su Hrvatima birali političke predstavnike traže od Hrvata da im se zauzvrat pridruže u prosvjednima, a RS svijet je za sebe. Bakir Izetbegović tvrdi da je u pitanju bio pokušaj državnog udara, a nitko ne kaže gdje je epicentar, nitko ne kliče tko je bh. Kličko. Vrapci na bh. krovovima i krovnim institucijama vide što se iza brda prosvjeda valja. Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara u svojoj analizi naglašava da su u današnjoj BiH najveće prijetnje uspostavi harmonične, demokratske i istinske pluralne političke zajednice na njezinom teritoriju bošnjački hegemonistički i asimilacijski centralizam, sličan nekadašnjem srpskom u Jugoslaviji, kao i srpski separatizam, sličan nekadašnjem hrvatskom u Jugoslaviji.

Te se dvije tendencije uzajamno dopunjuju i pojačavaju. U toj analizi stoji da Hrvati u BiH, kao Slovenci u nekadašnjoj Jugoslaviji, predstavljaju najposvećenije zastupnike očuvanja i osnaženja državne cjelovitosti. Vrapci na bh. krovovima, koji nemaju nacionalni identitet, mogli bi biti malo glasniji da ove nepobitne činjenice dođu do ušiju raznih emisara koji svako malo dolaze u BiH kako bi joj izmjerili političku temperaturu i dali joj kakav lijek za smanjenje temperature, ublažavanje bolova i smirenje. Štefan Fuele ponovno je razgovarao s liderima najvažnijih bh. stranaka, ali sve je manje-više ostalo po starom. Pa se čeka dolazak Catherine Ashton, a Vesna Pusić nudi svoj prijedlog približavanja BiH Europskoj uniji. Mogu li europske dame pomoći svjetskoj gospodi? A valjda se ponešto pitaju RH i Srbija, potpisnice Daytonskog sporazuma. Oporbena Hrvatska glasno i jasno nema ništa protiv trećeg entiteta. Prema istraživanjima njemačke Fondacije Fridrich Ebert Stifung za sedam-osam godina mogao bi se održati “Daytona 2“ na kojem bi moglo doći i do podjele BiH na tri dijela. Ovakva BiH ne može ući u europski kalendar pa sve sliči na razgovor (ne)ugodni između Muje i Fate.

– Znaš li ti, Mujo, što je 14. veljače? – upita Fata.

– 8. mart – bubnu Mujo.

Daytonska BiH s dva entiteta na autocesti za Europu sliči na neregistriranog “golfa dvicu”. Pa razgovori s dužnosnicima EU-a podsjećaju na nezgodnu zgodu između sina imućnog Hercegovca i zgodne djevojke.

– Je li tvoj bivši momak imao „golfa dvička“? – upita je mladić.

– Je, je, a kako znaš? – čudi se ljepojka.

– Vidim kako lupaš vratima moga BMW-a – pojasni joj mladi Ero s ovoga svijeta.

BiH se nada da mora postati europska mlada. No, stalno se ponaša kao dokona udavača iz vica, koja je „otpepala“ naočitog udvarača riječima:

– Jako mi se dopadaš u svakom pogledu, ali meni treba netko tko će se izgalamiti na mene: Mrš i ulazi u “Audi”!

Frano Vukoja/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati