Pratite nas

BiH

WIKILEAKS: Dvojica ‘mostarskih’ bombaša bila zatočena u Guantanamu

Objavljeno

na

Čak dvojica islamista, zatočenika američkog vojnog zatvora u Guantanamu, vlasti u BiH i Hrvatskoj sumnjičile su za napad u Mostaru auto-bombom 1997. godine koji se pokušao politički pripisati Hrvatima, ali su na kraju razotkriveni izvođači ovog terorističkoga čina.

Stigli kao “humanitarci”

Prema tajnim izvješćima američke vojske koje je objavio WikiLeaks, čak dvojica članova tzv. Alžirske skupine koji su izručeni vlastima BiH, jedan Alžirac i jedan Jemenac, koji se još uvijek nalazi na izdržavanju “kazne”, sudjelovali su u ratnim zbivanjima u BiH, ali i u brojnim terorističkim napadima i zlodjelima diljem svijeta, piše Večernji list

Oni su makar na ovaj način postali dostupni vlastima, za razliku od Ahmeda Zuhaira Handale koji je pod čudnim okolnostima nestao iz BiH. 
Alžirac Sabir Lahmar Manfud, čiji su drugi identiteti bili Saber Mahfouz Lahmar, Saber Mahfouth al-Ahmad, Shaykh al-Saber, Alžirac je koji se borio u postrojbi “El Mudžahid”, bio je pripadnik Alžirske terorističke skupine (GIA).

Lahmar Manfud je tijekom 1996. godine prihvatio poziciju unutar Visokog saudijskog povjereništva za pomoć (SHCR), nevladine organizacije s uredom u Mostaru.

Tijekom ovoga angažmana ovaj zatočenik iz Guantanama radio je zajedno sa zamjenikom direktora SHCR-a Fahd al-Zakarijem, čije je drugo ime Abu Faisal, direktorom Nasserom Saidom.

Nakon zatvaranja mostarskoga ureda, odlazi u Sarajevo, a zatim i Zenicu. Potkraj listopada 2001. godine bosanskohercegovačke vlasti uhitile se Lahmara, kao i nekolicinu drugih osumnjičenih da su uključeni u pripremu terorističkoga napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu.

Nakon što su se iscrpila zakonska ograničenja za njihovo zadržavanje te nakon što su ih vlasti u Alžiru odbile prihvatiti u svoje okrilje, bosanskohercegovačke vlasti predale su tzv. alžirsku šestorku pod američku nadležnost u siječnju 2002. godine.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati