Pratite nas

Hrvatska

Dvoznačne kombinacije “Hrvat-katolik”,”Hercegovac-katolik” svrstavaju Vas u ostale

Objavljeno

na

Nakon što su nacionalno homogene općine zapadne Hercegovine bile praktički prisiljene izmišljati “ostale” te teškom mukom pronaći Srbe i Bošnjake kako bi se zadovoljio uvjet o nacionalnoj popunjenosti popisnih povjerenstava lokalne samouprave, one s bošnjačkom, ali i srpskom većinom nisu pokazale senzibilitet te su mahom, doznaje Dnevni list, imenovani Bošnjaci i Srbi koji su samo za tu priliku promijenili nacionalnost.

Pouzdano se zna da su se određeni Srbi izjašnjavali kao Bošnjaci u pojedinim općinama, dok su, primjerice, Bošnjaci u Goraždu preko noći postajali Hrvati.

– Mi, s druge strane, nismo prisiljavali ljude da mijenjaju nacionalnost, odnosno nismo sugerirali lažno izjašnjavanje, ističe Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Ne treba se zanemariti opasnost

No, Hrvati su se ipak morali snaći kako bi zadovoljili neke zakonske uvjete pa je tako bilo izjašnjavanja kao Hrvat-katolik, što u praksi odgovara istini, ali je netko odmah u Sarajevu takve smjestio pod “ostale” po shvaćanju nacionalne pripadnosti. Upravo zbog ove situacije postoji opravdana opasnost da se na predstojećem popisu, smatra Grizelj, sve one koji bi se eventualno izjasnili kao Hrvati-katolici ili Hercegovci-katolici odmah smjesti u kategoriju ostalih, što bi bilo ravno katastrofi.

– U idućih mjesec dana bit će dosta govora, upozoravat će se stanovništvo da ne nasjeda na provokacije, odnosno da ne dođe do situacije u kojoj će netko navući Hrvate da se izjasne dvoznačno. Bilo kakvo opredjeljenje koje nije čisto jednoznačno nacionalno (Hrvat, Bošnjak i Srbin) će se smatrati kao “ostali”, upozorio je Grizelj, kazavši da će hrvatske stranke preko volontera i koordinatora pokušati podići razinu svijesti i upozoriti na opasnosti koje vrebaju.

Cilj je stanovništvo upozoriti da na predstojećem popisu u kategoriji “nacionalnost”

isključivo i jednoznačno naznače “Hrvat” bez nekih kombinacija, što i ne čudi ukoliko se pogleda samo jedan primjer. Naime, na nedavnoj javnoj tribini u Hercegovini netko je postavio pitanje treba li se izjasniti kao Hercegovac ili kao Hrvat.

– Ljudima se možda omakne, no Hrvati se moraju jednoznačno izjasniti, isključivo kao pripadnici hrvatskog naroda, naglasio je Grizelj, zaključivši kako bi bilo opasno ukoliko bi Hrvata nakon popisa bilo manje od 12 posto, jer bi se sigurno pokrenule određene političke rasprave u Sarajevu.

Bit će informirani

popisS druge strane, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, koji se također nedavno našao u nedoumici kako ispuniti zakonske uvjete prema kojima u popisnom povjerenstvu mora sjediti najmanje po jedan pripadnik svakog naroda, navodi da je ovaj problem sada riješen, ali je dao i osvrt na izazove koji će se pojaviti prilikom provedbe popisa stanovništva.

– Ja vjerujem da će većina stanovništva biti kvalitetno informirana, ljudi će se kroz mjesne zajednice, ali i aktivnost stranaka pozivati da shvate važnost ovog popisa. Isto tako uvjeren sam da će i Katolička crkva imati i svoje preporuke, pojasnio je Barbarić.

Prema svemu sudeći, pred hrvatskim narodom se nalazi jedan od ključnih procesa koji bi mogao uvelike uvjetovati sva buduća društveno-politička kretanja; tim veća je i odgovornost njegovih vođa.

Bošnjaci popunili sve redove

Stvar je još gora u redovima popisivača i instruktora gdje su, upozoravaju hrvatske stranke, u pravilu gdje nije bilo dovoljno predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda na ta mjesta imenovani popisivači ili instruktori iz reda bošnjačkog naroda.

Naime, Zakon o popisu stanovništva jasno kaže kako će se u nacionalnoj strukturi ukupnog broja popisivača za područje općine/grada osigurati zastupljenost predstavnika svakog konstitutivnog naroda i ostalih, u postotku koji je najmanje polovica postotka udjela tog naroda, odnosno ostalih u ukupnoj strukturi stanovništva te općine/grada na posljednjem popisu. No, prema informacijama iz HDZ-a BiH, samo je u 25 općina u Federaciji BiH na listama popisivača više od 781 popisivača iz reda bošnjačkog naroda nego što je to propisano zakonom. S obzirom da je to urađeno od Agencije za statistiku i suprotno je odredbama zakona, sa sastanka je upućen poziv predsjednicima općinskih popisnih povjerenstava da ne daju odobrenje na takve liste sve dok se pogreška ne ispravi, a od Agencije za statistiku BiH zatraženo je da sve odluke vezane uz popis pučanstva u BiH 2013. godine donosi transparentno i na zakonit način.

dnevnilist

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Cilj nam je izmijeniti odnos društva prema braniteljima, niz nepravdi je naneseno

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je obraćajući se nazočnima na 17. izvještajno-izbornom saboru HVIDRA-e RH  da je cilj izmijeniti odnos društva prema hrvatskim braniteljima i prema Domovinskom ratu općenito i pritom istaknuo kako je niz nepravdi prema braniteljskoj populaciji ispravljen prijedlogom novog zakona koji je u drugom čitanju.

Istaknuo je prijateljski i profesionalni odnos između ministarstava u Vladi i između svih udruga, a to je, kazao je, moguće kada imamo jasnu želju i ciljeve.

Ciljevi su nam, rekao je ministar Medved, izmijeniti odnos društva prema hrvatskim  braniteljima, prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima i prema Domovinskom ratu općenito.

Pred nama je jako puno posla koji zahtjeva od svakoga od nas ulaganje onog entuzijazma i domoljublja, one energije koja je potrebna da bismo očuvali ono što smo stvorili u Domovinskom ratu, poručio je Medved.

“Neminovno je, kako vrijeme prolazi, da je naša populacija sve starija, i stoga novo vrijeme koje je pred nama upravo traži da budemo zajedno i da osmislimo sve ono što će dati odgovore na te izazove.

U novom zakonu o hrvatskim braniteljima koji će uskoro biti na drugom čitanju izborili smo ona područja koja su dugi niz godina bila zapostavljena te ispravili niz nepravdi koja su bila učinjena prema našoj populaciji, zahvaljujući svim resorima u Vladi  i saborskim zastupnicima koji su novi prijedlog zakona prihvatili, te sam uvjeren da ćemo ispraviti i druge nepravilnosti koje su kroz proteklih 15-ak godina mučili našu populaciju,” rekao je.

Odnosi kakvi su bili prema hrvatskim braniteljima nikad više ne smiju biti na toj razini, poručio je. Trebamo stoga uspostaviti još kvalitetnije međuodnose kako bi dali odgovore na niz pitanja što i dalje muče našu populaciju te biti spremni i na sve druge izazove, zaključio je ministar Tomo Medved.

Obraćajući se skupu predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić podsjetio je na veliki obol koji su hrvatski branitelji dali za domovinu. “Stoga nećemo šutjeti ni dozvoliti da nam itko uzme Domovinski rat i ukalja žrtvu koju smo podnijeli u obrani Domovine štiteći je svojim tijelima,”, rekao je Đakić i dodao kako će suradnja između HVIDR-e i HVO-a i dalje unapređivati.

Redovni izvještajno-izborni sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovionskog rata Republike Hrvatske (HVIDRA) održan je u petak navečer u  makarskom hotelu Meteor, a nazočno je bilo 225 delegata.

Medved o zapošljavanju: Bez novih djelatnika ne možemo funkcionirati

facebook komentari

Nastavi čitati