Džaferović, Krišto i Bosić rukovodstvo Zastupničkog doma

0

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano je rukovodstvo – za predsjedavajućeg je izabran Šefik Džaferović, zastupnik SDA, za prvog i drugog dopredsjedavajućeg izabrani su Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Mladen Bosić iz SDS.

Džaferović je izabran sa 27 glasova za, sedam protiv i osam suzdržanih. Za su glasali HDZ, SDA, DF, SDS i stranke iz FBiH koje imaju po jednog zastupnika. Suzdržani su bili SDP i SBB, a protiv SNSD i DNS.

Krišto, koja je izabrana za prvog zamjenika predsjedavajućeg, dobila je 35 glasova za, sedam suzdržanih, a protiv nije nitko glasovao. Za njen izbor je glasovao i SNSD, kao i ostale stranke koje su glas dale Džaferoviću, s tim da su SBB i SDP ponovo bili suzdržani.

Kada je riječ o Mladenu Bosiću, on je dobio 27 glasova za, protiv je bilo sedam, gdje su se zastupnici SNSD-a protivili njegovom izboru, a suzdržani su ponovo bili SBB i SDP.

Bosić ne očekuje blokade

Mladen Bosić, novizabrani zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH kazao je kako očekuje nastavak formrianja vlasti, te se nada da neće biti blokada. Vrijeme je kazao je Bosić, za borbu protiv najvažnijih problema u BiH.

– Došlo je vrijeme da se preuzme odgovornost za ono što se radi, ovdje treba otvoriti konflikt s korupcijom, konflikt sa sve većim siromaštvom, konflikt sa beznađem u koji je na neki način u prethodnom periodu ušla BiH, kazao je Bosić.

Odgovarajući na novinarski upit koja ministarstva očekuje da dobije SDS, odnosno Savez za promjene, Bosić je rekao kako do nisu vođeni razgovori o raspodjeli fotelja.

– Nismo vodili razgovore o bilo kakvim podjelama funkcija u Vijeću ministara, prije svega treba formirati Dom naroda i Predsjedništvo BiH treba “izbaciti” ime mandatara za sastav Vijeća ministara, pretpostavljam da kada bude “izbačeno” ime mandatara da će početi razgovori s mandatorom oko pojedinih funkcij, kazao je Bosić.

Na upit je li moguće da mjesto ministra vanjskih poslova pripadne HDZ-u Bosić je rekao kako ništa nije definirano i sve je moguće.

SDA,DF i HDZ BiH

Većinu u Zastupničkom domu trebaju činiti SDA, DF, Savez za promjene iz RS, te HDZ BiH. Oni zajedno imaju 25 glasova.

Prema informacijama koje dolaze, nije isključeno da se većini pridruže i zastupnici drugih stranaka, kao što su HDZ 1990, BPS i A-SDA, koje imaju po jednog člana. Ukoliko tako i bude, značilo bi to da u Zastupničkom domu postoji i tjesna dvotrećinska većina od točno 28 glasova, potrebna za izmjene Ustava BiH, koje će biti potrebne na euroatlanskom putu BiH.

Prije početka konstituirajuće sjednice, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić uručio je novoizabranim zastupnicima uvjerenja o mandatima. Čestitajući im na izbornom uspjehu, Mikić je istakao kako je skoro 1,7 milijuna građana RS, Federacije BiH i Brčko distrikta glasovalo za njih.

“Povjerenje birača obvezuje vas na odgovornost i daje vam zadatak da ostvarite maksimum svojih predizbornih obećanja”, rekao je Mikić i poželio novim zastupnicima efikasan četvorogodišnji mandat.

U novom sazivu Stranka demokratske akcije ima 10 zastupnika, Demokratska fronta pet, Savez za bolju budućnost BiH četiri, HDZ i stranke koje su u koaliciji s njima četiri, SDPBiH tri, HDZ 1990 jednog, kao i BPS i A-SDA. SNSD ima šest zastupnika, SDS pet, PDP-NDP jednog i DNS jednog zastupnika.

Izabrana Komisija

Nakon desetominutne pauze nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a sjednicu je vodio predsjedavajući Doma Šefik Džaferović. U nastavku zasjedanja su izabrani članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U Komisiju su izabrani: Asim Sarajlić (SDA), Damir Bećirović (Demokratska fronta), Fehim Škaljić (SBBBiH), Vjekoslav Bevanda (Koalicija predvođena HDZ-om BiH) Mirsad Mešić (SDPBiH), Lazar Prodanović (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Diana Zelenika (HDZ 1990), Zaim Backović (BPS), Jasmin Emrić (A-SDA), Momčilo Novaković (PDP-NDP) i Jovan Vukovljak (DNS). Izborom članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH okončana je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma PSBiH.
Konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma nazočili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, članovi Vijeća ministara BiH, pojedini veleposlanici, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i drugi gosti.

R.I./Dnevnik.ba

facebook komentari