Pratite nas

Džaferović odnio papire iz Razvojne banke: Iznio sam dokaze o Nikšićevom kriminalu

Objavljeno

na

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH u sastavu Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović, Sejfo Ušanović održat će danas sjednicu u 10.30 sati na kojoj su, kako saznaje Dnevni avaz  smjenili direktora Banke Ramiza Džaferovića. Riječ je o političkom nalogu SDP i SDA.

ramiz djaferovicNadzorni odbor imenovao je na funkciji v.d. direktora dosadašnjeg Džaferovićevog zamjenika, Borislava Trlina.

Džaferović je u kratkom telefonskom razgovoru novinarima rekao da je izvještaj o nezakonitostima u Razvojnoj banci već proslijedio Federalnoj upravi policije i Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Planirano je da se nakon sjednice NO i sam Džaferović obrati medijima..

Inače, u prostorijama Razvojne banke Federacije BiH kasno sinoć odvijala se prava drama. Dugogodišnji direktor te institucije Ramiz Džaferović načuo je da će ga Nadzorni odbor danas smijeniti, pa je svojim suradnicima naredio da iz Banke iznesu dokumentaciju.

Ekipa „Dnevnog avaza“ sinoć oko 23 sata bila je na licu mjesta, a zatekli su Džaferovićevog vozača i ostale suradnike kako iznose registratore dokumenata i odvoze ih automobilom.

Intervenirala i policija

Prije toga intervenirala je i policija, jer zaštitar Dragan Azinović nije dozvolio iznošenje bilo kakvih dokumenata. No, sve je brzo završeno, a sinoć je Azinović završio u Hitnoj pomoći, da bi nakon toga dobio i otkaz s posla.

– Nisam dozvolio iznošenje dokumenata. Nazvao me je direktor i rekao tko sam ja da zabranjujem iznošenje dokumentacije. Završio sam u Hitnoj i evo zbog toga dobio otkaz – rekao nam je Azinović.

Nedugo poslije toga Džaferović je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je iz Banke iznio obimnu dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje kriminal premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

– Ovo sve se zove pohod Nikšića u pljačku Banke, jer je trenutno na računu 92 milijuna KM. „Pretisu“ je dato 20 milijuna KM, a ni jedan projekt nije urađen, „Hidrogradnji“ pet milijuna maraka, 36 milijuna „Krivaji“, privatnim tvrtkama bliskim Nikšiću i drugima desetine milijuna…

Radi se o više od 70 milijuna KM teškom kriminalu. Posljednja dva mjeseca trpio sam ogromne pritiske. Iz Nikšićevog ureda stalno su me zvali, tražili su pet milijuna za privatnu tvrtku iz Tuzle i mnoge druge. Ove pritiske trpio sam od SDA 2012., a iz SDP-a 2014. godine, nema tu razlike – kazao je Džaferović.

Papiri će pokazati pljačku

Kako nam je rekao, dokumentaciju je uzeo, kada bude govorio o kriminalu i pljački Vlade FBiH i premijera, „da mi ne mogu reći laže“.

– Papiri će pokazati je li ova vlada štiti interes građana ili pljačka Banku. Imam dokaz da se radi o pljački Banke! Sutra (danas op.a.) nazvat ću Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, i predati mu dokaze, a proslijedit ću ih i tužiteljstvima. Dokumenti su izneseni da ih ne bi uništila nova uprava, koju će Nikšić, vjerojatno odmah imenovati.

Neka me smijene, ali samo po zakonu, to nije problem. Volim hodati čista obraza, nego da me policija vodi kao Kemu Čauševića – istakao je Džaferović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u izjavi za Klix.ba oštro odbacio navode direktora Džaferovića koji je medijima kazao da je iz te banke “iznio dokaze o Nikšićevom kriminalu”, te da je ovo “pohod Nikšića u pljačku banke”.

“Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi s mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost.

Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva”, kazao je Nikšić.

Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi sa mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost.

lijanovic-niksic-vlada-fbihOvo je danas izjavio za Fenu federalni premijer Nermin Nikšić, odgovarajući na Džaferovićeve izjave u medijima da je iz Razvojne banke FBiH “iznio dokaze o Nikšićevom kriminalu”.

– Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva. Nisam očekivao da će pokazati barem malo dostojanstva i napustiti funkciju sa koje je davno trebao otići zbog isteka mandata, ali s ovim što radi i izjavljuje je definitno prešao granicu dobrog ukusa – poručio je Nikšić.

Istaknuo je da nikada nije krio da je kao premijer učinio sve što je bilo u njegovoj moći da sredstva Razvojne banke dođu do tvrtki poput Hidrogradnje, Krivaje, Konjuha, Pretisa, Terminala ili drugih državnih tvrtki koje su bačene na koljena upravo zbog toga što ranije vlasti nisu stvorile mogućnosti da im se odobravaju krediti Razvojne banke, koja valjda treba da služi i za financiranje ovakvih projekata.

– Na to sam bio i ostat ću ponosan. Drago mi je što će i radnici ovih tvrtki sada uvidjeti koliko je mukotrpno bilo doći do tih sredstava zbog raznih Džaferovića, ali je došlo vrijeme da oni odu i da prestane praksa privatizacije državnih institucija – rekao je Nermin Nikšić.

 /HMS/Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

IMAJU LI KURDI PRAVO NA DRŽAVU?

Objavljeno

na

Objavio

Kurdistan se može promatrati i kao potencijalni model rješenja tzv. Blisko-istočnog pitanja, a pojam “rješenja” u tom području mnogima ne odgovara.

Od 3.000 god. pr. Kr. do danas opstao je narod možda najvećih ratnika antike na Bliskom istoku, narod Su ili Karda, danas Kurda kojih na manje-više istom području ima oko 30, a ukupno u svijetu oko 45 milijuna.

Narodu koji je 5.000 godina opstao među svjetskim silama, preživio Sumer, Perziju, Rimsko carstvo, Otomansko carstvo i Tursku, reći da nema pravo na državu zahtijeva snažan i konkluzivan argument, ali treba biti oprezan. Čak i ako bi takav argument bio valjan, moglo bi ga se primijeniti na mnoge postojeće države čije postojanje nitko od onih koji su spremni uputiti takav argument nije spreman na njih primijeniti i posumnjati u njihov međunarodni legitimitet i suverenost.

Turska zasigurno nema povijesno pravo glasa jer su u vrijeme vladavine Kurda bili hrpa raštrkanih divljih plemena po pustopoljinama Anatolije, dok Irak i Iran primjerice imaju neko povijesno pravo glasa, ali u to vrijeme Kurdi su bili dio Sumerskog carstva koje je opstalo (4.500-1.900 god. pr. Kr.) dobrim dijelom zahvaljujući kurdskim vojnicima. Uz to, do konca Srednjeg vijeka Kurdi su bili zoroastristi, tj. vjerovali su u Ahuru Mazdu (vrhovnog duha), a islamizacija je nastupila začuđujuće kasno i sporo (možda su zbog toga, a i sklonosti sinkretizmu u Kurdistanu paralelno opstale zajednice zoroastrista, židova, kršćana i muslimana). Kurdistan se može promatrati i kao potencijalni model rješenja tzv. Blisko-istočnog pitanja, a pojam “rješenja” u tom području mnogima ne odgovara.

Izv.prof.dr.Kristijan Krkač

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Ima li ijedna tema koja već godinama intrigira hrvatsku javnost i služi kao svojevrsna dijagnoza našeg društva od fenomena Thompsona?

On je figura oko koje se odvija ključna podjela u Hrvatskoj, na ove i na one, na jedne i na druge, na lijeve i na desne, gornje i donje

U nedjeljnjoj epizodi Božanstvene komedije na Laudato TV-u gostovao je poznati novinar s liberalne strane političkog spektra Jurica Pavičić i, kao njegov antipod s desne strane, Velimir Bujanec prenosi direktno.hr

U prvom je prilogu gostovao Jurica Pavičić, pisac i novinar. Na pitanje što mu sve smeta kod Thompsona, odgovorio je: “Jako učestalo koristi nacistički pozdrav kao priziv u svojoj pjesmi, to je temeljni razlog”.

“Tekstovi su impregnirani nacionalističkom mistikom koja je po mojem mišljenju zapravo poganska”, nastavio je, razgovarajući s novinarom katoličke televizije Laudato.

Kao proučavatelj kulture, rekao je, više voli gledište po kojemu se “prava ideologija vidi u stilu, a ne u tekstu”.

Ono što mu je posebno zanimljivo kod Thompsona jest, tvrdi Pavičić, što je “po svojem muzičkom idiomu najjugoslavenskiji glazbenik koji postoji”, pa mu je zato “na paradoksalan način drago da Thompsonova muzika postoji, jer pokazuje da postjugoslavenski nacionalizmi izviru iz istog jugoslavenskog supstrata”.

Priznajući da je opći društveni kontekst ranih 1990-ih bio ratni, Pavičić je ustanovio kako su mu zapravo i najsimpatičnije Thompsonove pjesme iz tih godina, a ne one “kolonijalne i molećive” kao “Stop the War in Croatia”.

Kao problem koji se javlja kasnije Pavičić je istaknuo “konstrukciju ideološke mistike koja se pojavljuje u kasnijim pjesmama, paravjersko djelovanje s mačem kao u kralja Arthura te neukusno korištenje benediktinskih oznaka”.

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Završni gost Božanstvene komedije bio je urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Na početku priloga, Bujanec se osvrnuo na Thompsonov nedavni koncert na Šalati i novinare jednog portala koji su “obrijali svoje neuredne brade, istuširali se i okupali” i došli u ono za što su mislili da je VIP loža. Napisali su da tamo nisu vidjeli nikakve poznate osobe.

No očito su, nastavio je Bujanec, pogriješili mjesto, jer u toj svojoj VIP loži vidjeli ni Joea Šimunića, ni Željka Glasnovića, ni Željku Markić, ni Brunu Esih,.

Govoreći o medijskom praćenju Thompsonovih nastupa, Bujanec je rekao kako su ti novinari o koncertu na Šalati izvijestili “kao da su vidjeli Crnu legiju na ulazu u Staljingrad, krvavih očiju i čeljusti kao u vampira iz Sumrak sage”, a zapravo je riječ o “tisućama mladih koji su tri sata pjevali s Thompsonom i nisu željeli da napusti pozornicu”.

Na voditeljev upit zašto se u medijima stalno vrti jedna te ista priča, Bujanec je ustvrdio da je to zato jer se želi spriječiti “hrvatsko zajedništvo koje demonstrira Marko Perković Thompson”.

“To dolazi iz medija i udruga plaćanih iz hrvatskog državnog proračuna”, nastavio je, “koji se nikad nisu pomirili s nastankom suvremene demokratske hrvatske države, i koji nikada Marku Perkoviću Thompsonu neće oprostiti devedesete”.

O Thompsonu možemo govoriti na dva načina

Osporavaju HOS-ov pozdrav s jednakim žarom kao i kunu ranih devedesetih godina, a nju je osobno odobrio dr. Franjo Tuđman, dodao je.

“Možemo o Thompsonu govoriti na dva načina”, nastavio je Bujanec. “O svjetonazoru koji promiče, ali i o najkvalitetnijoj produkcijskoj razini, od bine i razglasa do rasvjete. Odite na koncert Rammsteina i vidjet ćete produkciju možda i nižu od Thompsonove”, rekao je.

To iritira ljevičare, jer oni bi željeli da se ništa ne čuje i da kvaliteta bude loša, zaključuje Bujanec. “Hrvatima je teško oprostiti uspjeh, čak i unutar same ljevice”, dodao je.

“Ja kupim svaki Thompsonov koncert, ne skidam ga s interneta jer želim pokazati da ga cijenim”, rekao je voditelj Bujice. “Koncert na Šalati je bio komercijalan, a lijevi izvođači imaju firme koje otkupljuju ulaznice i onda ih dijele svojim zaposlenicima”.

Thompson je čovjek koji na hrvatskoj glazbenoj sceni najviše puni proračun, poentirao je.

Snimajući prilog u kafiću na Šalati, voditelj i Bujanec našalili su se kako sjede baš na crnim stolcima. “Nadam se da nećemo završiti u Pupovčevom biltenu i izvješću State Departmenta”, rekao je Bujanec.

‘Thompsonov poster vjerojatno gađaju strelicama’

Na pitanje koketira li Thompson ipak malo s ustaštvom, Bujanec je odgovorio: “Mislim da promovira pozitivne hrvatske vrijednosti iz Domovinskog rata 1990-ih, koji je temelj hrvatske države”.

“Riječ je o ljudima koje žalim jer su 1990. godine izgubili svoju državu, koja se zvala Jugoslavija, i sada moraju pronaći krivca. Vjerojatno doma imaju Thompsonov poster i gađaju ga strelicama”, našalio se.

Na pitanje zašto Thompson ne prizna da je pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ako je to doista istina, Bujanec je odvratio kako poznaje Thompsonov životni i profesionalni put, te kako je ta pjesma namontirana u emisiji Latinica, gdje je Denis Latin djelovao sukladno svojim političkim uvjerenjima, i pustio audio verziju za koju nikad nije dokazano da reproducira Markov glas. “Riječ je o podvali, što je on već i demantirao”, dodao je.

“Interesantno je kako je to problem, a nije problem kada ministri iz Milanovićeve bivše Vlade pjevaju ‘od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca’, ili kada Stipe Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme, ili kada Drago Pilsel baca kamenje na sinagoge u Argentini. Ali zašto je njima to oprošteno? Ako izdaš Hrvatsku i primiš 30 srebrnjaka, sve ti je oprošteno, a ako ostaneš na hrvatskom putu onda ti ništa neće biti oprošteno”, rekao je Bujanec.

Mi smo svi žrtve onoga što Trump u svojim istupima zove “fake news”, istaknuo je.

“U Slunju sam bio svjedok kad je policajac procijenio da je na koncertu 50 000 ljudi, a kasnije se ispričao Thompsonu u backstageu, da su na nalog iz Karlovca morali objaviti da ih je bilo samo 15 000”, prisjetio se Bujanec.

Je li Hasanbegovićev poklon marcipanska ploča?

Ne želim opet uvaliti Bernardića kao s čestitkom za svadbu, rekao je Bujanec, “ali znam mnogo ljevičara i liberala koji vole Thompsonove pjesme. Glazba nema politički predznak”.

Na voditeljevo pitanje o tome kakv je Thompson osobno, Bujanec se prisjetio svoje nedavne svadbe.

Ustvrdio je da je to što mu je Thompson pjevao na svadbi možda i najveći dar njegovoj ženi, kojoj su dva strica poginula u Vukovaru, a borili su se s HOS-ovim pozdravom “Za dom spremni” i Thompsonovom pjesmom “Bojna Čavoglave”.

“I meni je to bio najljepši dar, uz ploču koju mi je poklonio dr. Zlatko Hasanbegović, iako neću reći je bila od marcipana ili nije”, našalio se.

Što se tiče Thompsonove osobnosti, Bujanec se prisjetio anegdote sa svojeg vjenčanja gdje su za istim stolom sjedili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman, koja je često percipirana kao osoba liberalne orijentacije, i koja je ostala šokirana nakon što je upoznala Thompsona, ustvrdivši da on uopće nije onakav kakvim ga prikazuju lijevi mediji, nego topla osoba koja zrači ljudskom, domoljubnom i kršćanskom energijom.

Na pitanje o najdražoj pjesmi Bujanec je odgovorio da mu je to “Ljutu travu na ljutu ranu”, a na molbu da zapjeva je odgovorio:

“Ja se u životu mislim baviti samo novinarskim poslom, a to bi bila potpuna antireklama. I Dante bi se zgrozio kada bih zapjevao”, zaključio je, pokazujući na sliku Dantea Alighierija, maskote emisije.

 

facebook komentari

Nastavi čitati