Pratite nas

Džakula optužuje Vladu da pokušava provesti završni čin etničkog čišćenja Srba

Objavljeno

na

Srpski demokratski forum (SDF) optužio je danas Vladu da najavom ukidanja izbjegličkog statusa želi zaustaviti povratak izbjeglih Srba te, navode u toj organizaciji, provesti završni čin etničkog čišćenja.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula upozorava kako bi najavljena odluka Vlade o ukidanju izbjegličkog statusa za osobe izbjegle iz Hrvatske imala dugoročne i ozbiljne posljedice na tu skupinu ratnih stradalnika, kao i na cjelokupan status i položaj Srba u Hrvatskoj.

“Ta se odluka može shvatiti jedino kao mjera kojoj je cilj potpuno zaustavljanje povratka izbjeglih Srba i konačno cementiranje stanja prouzročenog  ratom”, ističe Džakula. Vladu optužuje da se, umjesto aktivnih i progresivnih mjera u poticanju održivog povratka i integracije Srba, odlučila za politiku “zaustavljanja povratka i završni čin u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske”.

Upozorava kako bi tom mjerom izbjeglice iz Hrvatske, koje prebivaju u Njemačkoj, Švedskoj ili Kanadi, izgubile pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i socijalne naknade. Izbjeglice koje se nalaze u BiH, dodaje, izgubile bi pravo na alternativni smještaj, zdravstvenu zaštitu te pravo na besplatan prijevoz stvari prilikom povratka koji osigurava UNHCR.

Povratnici bi, navodi Džakula, bili dodatno zakinuti činjenicom da u sustavu stambenog zbrinjavanja dobivaju popust pri kupnji stambene jedinice ovisno o broju godina provedenih u izbjeglištvu, odnosno na vrijeme kada su bili registrirani kao izbjeglice.

Džakula tvrdi da je prema popisu iz 1991. u Hrvatskoj bilo 568 tisuća Srba, dok zadnji popis stanovništva govori o njih 186 tisuća, što, naglašava, znači da je 400 tisuća Srba napustilo Hrvatsku, a od 135.000 koji su se prema službenim podacima vratili, tek je njih 65 tisuća ostalo živjeti u Hrvatskoj.

“Umjesto aktivnog rada na poticanju povratka i kvalitetnoj integraciji povratnika u društvo, vlada se odlučila zatvoriti oči nad cjelokupnim problemom te potezom pera izbrisati s dnevnog reda problem koji očito ne zna ili ne želi riješiti na način kako to dolikuje ozbiljnoj demokratskoj zemlji članici Europske unije”, zaključuje Džakula.

Izvor: hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati