Džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu zatvorena po prvi put nakon 1967. – palestinski predsjednik Abbas: “Ovo je objava rata!”

1

Treće najsvetije mjesto islamskog i arapskog svijeta, džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu zatvorena je za sve posjetitelje, prvi put nakon 1967. godine. Palestinski vođa Mahmoud Abbas prozvao je taj potez “Objavom rata”.

Mjesto na kojem se nalazi džamija, Brdo hrama, ujedno je i najsvetije židovsko mjesto, izraelske vlasti odlučile su do daljnjeg zatvoriti za sve posjetitelje. Nakon objave o zatvaranju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je velikom broju snaga sigurnosti da čuvaju lokaciju i brane prilaz posjetiteljima.

Palestinske vlasti brzo su odgovorile kako taj potez “Predstavlja opasan javni izazov koji će dovesti do rasta napetosti u već sada opasnoj situaciji”.

“Ova opasna eskalacija od strane Izraela je objava rata palestinskom narodu i njegovim svetim mjestima, podjednako kao i svim drugim arapskim i islamskim nacijama”, rekao je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik Mahmouda Abbasa i dodao “Držimo izraelske vlasti odgovornima za eskalaciju nasilja koje je doseglo svoj vrhunac zatvaranjem džamije.”

“Zatvaranje džamije je jako opasno i iracionalno, a vodi prema destabilizaciji i jačanju napetosti, ne samo u Jeruzalemu, nego i u regiji”, rekao je Omar al-Kiswani, upravitelj džamije Al-Aqsa.

Do zatvaranja lokacije, podjednako štovane od strane Židova kao i od strane muslimana, došlo je nakon što je protuteroristička jedinica izraelske policije ubila Palestinca za kojeg se sumnjalo da je dan ranije pokušao ubiti židovskog desničarskog aktivista Yehudu Glicka. Glick, doseljenik iz SAD-a, zalagao se za obnavljanje i izgradnju svetog židovskog hrama na lokaciji na kojoj se danas nalazi džamija.

Nakon razmijene vatre između osumnjičenog, Mutaz Hijazija (32) i policije, izraelske snage sigurnosti su preplavile Stari grad i palestinske četvrti istočnog Jeruzalema, a dodatna pojačanja pozvana su iz Zapadne obale.

Kasnije je objavljeno kako je stradali prije dvije godine izašao iz izraelskog zatvora u kojem je služio 10-godišnju kaznu.

Porast nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci centrirao se oko područja džamije, a iz policije javljaju kako su zatvorili pristup iz sigurnosnih razloga, te da će dozvoliti pristup vjernicima nakon ponoći.

“Odlučili smo otvoriti pristup lokaciji za sve vjernike”, rekao je glasnogovornik jeruzalemske policije, Luba Samri.

Palestinski vođa Abbas, upozorio je kako će njegova vlada tražiti međunarodne pravne mjere kojima bi se osudila izraelska agresija protiv jeruzalemske džamije. Optužio je izraelske naseljenike za napad na džamiju te pozvao da se Židovima zabrani pristup lokaciji.

Abbasove riječi odražavaju stavove predsjednika Hamasa, Khaleda Meshaala, koji je nedavno pozvao muslimane da brane džamiju nakon što su vlasti zabranile pristup Palestincima, dodatno je optužio Izrael da pokušava okupirati područje.

Do erupcije nasilja između Palestinaca i policije došlo je prije dva tjedna kada su izraelske vlasti ograničile pristup džamiji za sve Palestince mlađe od 50 godina.

Tom prilikom na ulazu u džamiju okupilo se otprilike 400 Palestinaca koji su prosvjedovali protiv te odluke. Neki su bacali kamenje na snage sigurnosti. Policija je uzvratila suzavcem i omamljujućim granatama, uhapsila nekoliko ljudi, dok ih je troje ranjeno u sukobu.

RT /The Guardian / Advance

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Glavni grad Izraela Washington će reagirati spontano i pravedno…