Džihadisti: Braćo, koljite kao ovce sve nemuslimane

29

Islamist iz Rake na njemačkom je jeziku pozvao na pokolj svih ćafira (nemuslimana) diljem svijeta

Iako se crna zastava Islamske države vijori na zgradi u istočnom dijelu Kobanija, grad je još uvijek pod kontrolom kurdskih boraca, što je za Večernji list potvrdio i kurdski borac Abdullrahman Al-Omary koji se nalazi u Kobaniju.

– Istina je, zastava se vijori, ali grad još nije pao i mi odolijevamo žestokim napadima terorističke organizacije ISIL. Istočni dio grada pao je još prije dva dana, međutim, mi smo ovdje utvrdili svoje položaje i tuda neprijatelj neće proći, istaknuo je Al-Omary naglašujući kako su sinoć uspjeli neprijatelja potisnuti i vratiti ih izvan prve crte obrane grada.

– U borbama smo izgubili 19 boraca, dok je na strani neprijatelja poginulo pedesetak, napomenuo je Al-Omary.

Borci Islamske države žestoko napadaju južnu stranu brda Machta Nour, strateški jako važno mjesto zbog pogleda na grad. Dođe li do osvajanja tog brda, borci Islamske države nadzirali bi cijeli grad koji bi bio laka meta njihova topništva i snajperske vatre, piše Večernji.hr.  Napredovanje IS-a, koji pod svaku cijenu želi zauzeti grad Kobani, čime bi stvorili kompaktnu državu koja bi došla do same granice s Turskom, otežavaju zračni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Zapovjednik turske vojske posjetio je vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju kako je to nagovještaj da je Turska spremna ući u grad Kobani ako padne u ruke džihadista. NATO će stati uz Tursku ako je bude trebalo braniti od napada ISIL-a, rekao je danas Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a. – Turska treba znati da će NATO biti tu ako dođe do bilo kakvog prelijevanja, bilo kakvih napada na Tursku kao posljedice nasilja koje vidimo u Siriji – rekao je Stoltenberg.

– ISIL sada već kontrolira Mistenur, strateško uzvišenje u predgrađu, i grad bi uskoro mogao pasti u njihove ruke – rekao je kurdski dužnosnik Idriss Nassan.

Turski tenkovi u pripravnosti
Turski tenkovi u pripravnosti

Žestoka propaganda

I dok ISIL-ovi na terenu napreduju, ne miruje ni njihova propaganda, koja pokušava što više muslimana iz ostalih dijelova svijeta vrbovati da krenu u džihad.

– Drage braćo i sestre po vjeri, evo me u kalifatu Islamska država, u regiji Raka. Okupili smo se danas da koljemo ovce. I pozvao bih vas da koljete ćafire (nemuslimane) u Dar ul-Kufr (nemuslimanskim zemljama) – kazao je na njemačkom jeziku džihadist iz Rake, pozvavši preko videosnimke objavljene na internetu sve muslimane da se priključe kalifatu. Objava snimke došla je samo nekoliko dana nakon što su njemački mediji, pozivajući se na njemačku obavještajnu službu BND, objavili kako ISIL nastoji prokrijumčariti svoje članove u Europu. Naime, ISIL-ovci nastoje poslati grupe od četiri člana kao izbjeglice preko tursko-sirijske granice u zemlje zapadne Europe, među kojima i u Njemačku. Prema zapadnim obavještajnim izvorima, navedene osobe trebale su izvesti terorističke napade u europskim gradovima.

Također se ističe da teroristi nikada ne koriste aerodrome iz sigurnosnih razloga.S druge strane, britanski mediji otkrili su kako je Turska za puštanje 46 njihovih državljana, koji su bili zatočenici ISIL-a, zauzvrat pustili iz zatvora čak 180 boraca iz redova Islamske države, među njima i dva britanska državljanina, 18-godišnjeg Šahbaza Salomona i 26-godišnjeg Hišama Volkarda.

Šire se na Libanon

U međuvremenu, ISIL pokušava proširiti kalifat i na Libanon. Naime, nekoliko stotina pripadnika ISIL-a i Nustra fronte u nedjelju navečer krenulo je iz Sirije u ofenzivu na istok Libanona s namjerom da okupiraju to područje i pripoje ga kalifatu. Prije zaključenja ovog izdanja objavljeno je da je zapovjednik turske vojske posjetio vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju da je to nagovještaj da je Turska spremna ući u Kobane u slučaju da padne u ruke džihadista.

Mlada Kurdinja raznijela se bombom i ubila 10 džihadista

Dok traju žestoke borbe za grad Kobane, u kojem Kurdi čine sve kako mjesto ne bi palo u ruke džihadista, žena, pripadnica kurdske zajednice, izvela je samoubilački bombaški napad na džihadiste iz Islamske države u blizini pograničnog sirijskog grada Kobanea te ubila desetak džihadista koji su opkolili i pokušavaju zauzeti taj grad.

Inače, upravo su ženske kurdske postrojbe posebno omražene među islamistima koji vjeruju da, ako poginu od žene, ne mogu ući u raj. Upravo je zato ovaj udar “kurdske majke hrabrost” imao i velik propagandni učinak.

facebook komentari

 • peppermintt

  Bože me sačuvaj, triba ove satrat u korijenu…

  • tvigi

   Sta Turci cekaju! Dosta vise isila

   • HRSmoock

    Cenka se Redžo. Ubojna sredstva koštaju.

    • Evo BiH ne da oružje i municiju

     • HRSmoock

      A šta i da daju? Hrpu propalih “kalaša” ili krš od M-60 za koje nemaju municiju…Stare haubice kojima ni remont ne može pomoći? AMX-30 koji su i stigli sa otpada? Hrvatska i Srbija su se ratosiljale dijela viškova i barem imaju municije. U Hrvatskoj još postoje brda one mađarske 7,62×39 sa čeličnom, lakiranom čaurom. Ne znam ni da li je to upotrebljivo. Njima treba i nešto što radi. Evo ponude, mitraljezi M-84, ispod čekića za samo 499 dolara! Jeftinije sto dolara od Kineza!

     • Svakako im treba nešto uporabljivo.. sa što više metaka u minuti…

     • HRSmoock

      Mogu i Ameri da im daju, kao što su davali zaplenjeno u Libiji za ISIS. Ili da plate Rusima i Kinezima da im isporuče, poput MiL-8 i MiL-17 za avganistansku vojsku. Srbija ima 50 konzerviranih T-72 sa kojima ne zna što da radi (slabo se traže tenkovi, čak i u Africi).

     • 1diablo

      A kvalitetan do bola..Ne štopa,malo djelova,jednostavan za održavanje,podesiva paljba na 3 stupnja,precizan…

     • HRSmoock

      Probao “Pečenjeg”. Objektivno, ne znam nikoga ko je nosio rezervnu cijev za M-84 ili PKM (he, he, pekate) u patrolu. Može “Zastava” i to, malo crne plastike, “pikatinke” i odmah cijena skače. Nego, gnomovi i dalje vode glavnu riječ. Jbg. prodaju dijelove za razne inačice M-70 Amerima. I “novu” B-3 po Afici (to je B-1 bez tromblonskog nišana i “katofa” za gasove. Marketing nula.

     • 1diablo

      Ma kakva rezervna cijev,ni govora!!Dva puta sam imao priliku dužiti ovu mašinu..Prvi put u JNA,kao PKT,spregnut uz top i jedan period 93-će,pješadijsku verziju..Zamisli,na noćnim vježbama spregnuti je znao ispucati cijelu kutiju onih vježbovnih od aluminija(neka vrsta potkalibarnog) od 250 komada bez ikakva zastoja..Samo smo mijenjali kutije na istom i izmjenjivali se,cijeli vod….Strašna stvar..

     • HRSmoock

      A ja sam vidjeo kako “šarulji” prska cijev. Onaj četvorokutni dio koji se bravi. Okrnjen, sitni komadići bjele boje. Iznutra, grivna također ošmirglana. Mislim da je bilo gotovo dvostuko više od propisanog, tj. lik je ispalio 500 komada u nizu.
      No i PKM cijevi imaju granice. U svakom slučaju, brže se istroše u režimu duže, neprekidne paljbe.
      Jedna druga stvar je uvijek bila problem :)) “Junak” veže tri redenika, dakle 150 i to je sve. A niko neće da nosi kutije za municiju, a jesu nezgrapne. Mislim da je “Mile Dragić” prvi napravio platneni boks sa širokim remnikom, ali tek posle 2000.
      Nego svakom strelcu, makar 50 u borbeni ranac :)) Da ponesu kolegi. Jer 7,62×54 završava posao. Sve ostalo je p…. dim.

     • 1diablo

      Šarulja je znala i gužvat čaure,pa uštopat,,nisam ga volio..barem ona kragujevačka verzija..84-vorki je jedino to mana,što si naveo..Teško naći budalu da ti nosa kutije. :))

     • HRSmoock

      “Šarac” ima i one glupe šine unutra koje se krive…A i valjčići se troše. O težini…Još imam četvtrasto udubljenje na ramenu :)) But it’s fast!!! Nisam nažalost stigao isprobati njemački, katalonski ili italijanski. Ovaj u 7,62 NATO. No, njih su “spustili” na 800 u minuti.
      Evo predloga za nošenje municije. Uvoz Afrikanaca-nosača. :)) Bez rasističkih opaski…

     • 1diablo

      Ma Kurdima samo treba podjeliti 84-ke i jurišne minobacače 60mm da se lako mogu izmještat a ženama dragunove i pokoji kalaš..Svega toga ima u Rusiji na bacanje,a sad??Dali je to ovima u interesu,to je već druga priča..Zamisli,pa samo jedan konvoj ove robe i kozojebi bi vrcali ko papir na vjetru..

     • HRSmoock

      Što se desilo sa onim sistemom Cocos (Kokos) za komando minobacač? To sam davno vidjeo na jednom sajmu i navodno je bio spreman za HV. Zgodna spravica,

     • 1diablo

      Ne znam za to.Nešto novo ili??.Od HR proizvoda jedino sam koristio onaj mali mgl 40mm,ali više je mene bilo strah onih granatica sa nitroglicerinom nego ovih preko.. Čak su i moji zazirali da mi budu u blizini ako slučajno padnem ili ?? :))

     • HRSmoock

      Ciljnik ili nišanska sprava. Navodno se mogla prilagoditi za niz manjih minobacača. A osnovni paket je bio mali komando minobacač. Znam da su i Austrijanci godinama nudili nešto slično, ali poslijednjih godina ih nema. Ovdje su prešli na AGS-17 i naravno AGS-30. Kao da oni mogu sve :))

     • 1diablo

      Ma puno je Hrvatska eksperimentirala u ono ratno i poratno vrijeme,a jedino je ostao ovaj mgl40mm i HS produkt koji napokon štanca kvalitetne pištolje jer su oni prvi bili opasni za sve.. :))Ne znam sjećaš li se onog eksperimenta kad su sklepali snajper od pata 20mm,,Jbte,zamisli pješaka kad ono stavi na rame?’Mislim,pravili su oni i plinsku komoru da ublaže trzaj,nogare i sve ali prejako je ono za ljudsko rame…

     • HRSmoock

      Dobro, to je pravi Anti material. I za njega postoji namjena. Cijena je bila O.K. Znam da su ga nudili do prije par godina. Clint Eastwood…”Kalibar 20 za specijalistu”. Mislim da u filmu koriste onaj prastari “Polsten AT. :)) To je “snajper”. :))

     • HRSmoock

      Našao! Na 01:00. Inače, zabavan film.

   • peppermintt

    ee Turci-kurdi ima tu svega morti čekaju da Kurda bude što manje , tko će znati te strateške interese…jadni narod

 • kvot

  Pravi se kurdska država.
  Pri tome izgovor za ulazak NATO-a na teritoriju Sirije i svrgavanje Asada.
  ISIL je iskorišten da se ostvare ova dva cilja…

 • 1diablo

  Iskreno,mislio sam da Turska ima kvalitetnije tenkove…

  • HRSmoock

   Koliko su para spucali na tri modernizacije M-47 i M-48…Užas.

   • 1diablo

    Gledajući ovako površno,kvalitetnije mi izgleda T-55..Pogledaj mu samo otvorena prostora između gusjenica,pa ono bi pogađali i šmokljani sa dioptrijom 8 +..

    • HRSmoock

     T-55 je za nijansu lakši za održavanje. Ali je inače krš. Zamjena guski? Traje. Bolna. Motor? Pouzdan dok se ne pokvari. Jbg. Mi smo u životu držali i M-36 (baš sa motorom od T.55) i M-18. Ali sve su to riješenja iz nužde. Tenk je i dalje dobar samo ako treba da protutnji. Vidi kako cepaju Asadove T-72 u Siriji. Za ove islamiste ti treba kombo vozila. Nešto brzo i naoružano automatskim topom do 30 mm i bacačima granata da doveze pješadiju. Tenkovi mogu samo na otvorenom, onako kao goniči, da sabiju stoku…A onda zna se :)) VBR. Kao ovo u Ukrajini. To ni ISIS ne bi mogao da izdrži. Nego, ni oni nisu sisali vesla. Male i mobilne grupe. Biće potrebno puunooo da ih pritisnu,

     • 1diablo

      Da,primjetio sam da im je glavna taktika,Toyotin kamionet sa PAM-om i raštrkaju se po onoj ravnici…Kad malo zbrojiš ne isplati se pucati tomahawk od milijun USD na nešto što ne vrijedi ca 5000 USD…Nemaju ti ovi love za VBR, ili imaju preko nafte ali nema političke volje da im se da.Turska ovdje igra dvostruku igru i nije mi jasno zašto je trpe??Izrael opet nekako po strani kao da su na Islandu??MUTNO!!

     • HRSmoock

      Čujem da Ukrajinci i Opolčenici prodaju višak “vebeerova”. Za pristojne pare :)) E, da smo na vrijeme mislili…Propuštamo poslove.